Pereiti į pagrindinį turinį

Po Parodos gatvės asfaltu – senojo Kauno grindinys

2012-07-03 05:00
Po Parodos gatvės asfaltu – senojo Kauno grindinys
Po Parodos gatvės asfaltu – senojo Kauno grindinys / Tomo Raginos nuotr.

Parodos gatvės įkalnės rekonstrukciją atliekantys darbininkai aptiko senąjį tašytų akmenų grindinį. Nors vakar akmenys buvo tiesiog sukrauti į krūvas, Kauno miesto savivaldybė žada, kad šį kartą jie esą bus akylai saugomi.

Ne vienam šioje gatvėje gyvenančiam kauniečiui kilo klausimas, ar senojo Parodos gatvės grindinio neištiks A.Juozapavičiaus prospekte rastų akmenų likimas, kai iš saugomos teritorijos bandyta pavogti beveik dvi tonas istorinio grindinio. Tuomet vagis sulaikė pastabūs „Kauno tiltų“ darbuotojai.

„Apie Parodos gatvėje rastą senąjį grindinį žinome. Jį inventorizuojame ir vežame į S.Dariaus ir S.Girėno aerodromą. Vėliau svarstysime, kur jį panaudoti. Yra minčių akmenis panaudoti atnaujinant Rotušės aikštės grindinį“, – sakė savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis. Dar anksčiau savivaldybė svarstė galimybę grindinį panaudoti Raudonojo Kryžiaus gatvės ir Vaišvydavos plento žiedinei sankryžai įrengti.

Vedėjo teigimu, aerodromo teritorija saugoma, vagysčių neturėtų būti.

Parodos gatvės kalne darbininkai aptiko gana įvairiaus grindinio: ir tašytų akmenų, ir lauko riedulių.

Architektūros istorikų teigimu, Parodos gatvė susiformavo XIX-XX amžiaus sandūroje ir kildama kalnu vedė į Kauno užmiestį. Čia buvusi įrengta komendanto slėptuvė. Iš pradžių nuokalnė buvo paprastas žvyro kelias ir tik vėliau išgrįsta akmenimis. Miestui pradėjus plėstis, XX amžiaus 3-iajame dešimtmetyje gyvenamieji namai pradėti statyti ir ant kalno, o priemiestis tapo miesto dalimi.

Tarpukariu Ąžuolyno parke vykusios tarptautinės žemės ūkio parodos metu buvo pastatyti dalyvių paviljonai, o pati nuokalnė gavo Parodos gatvės pavadinimą. Tik pokariu akmeninis gatvės grindinys padengtas asfaltu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų