Pereiti į pagrindinį turinį

Po vaiko mirties tirs Klinikų medikų darbą

2012-07-03 14:40
Po vaiko mirties tirs Klinikų medikų darbą
Po vaiko mirties tirs Klinikų medikų darbą / Rimantas Strioga. Artūro Morozovo nuotr.

Kauno apygardos teismas nusprendė, kad prokurorai privalo atnaujinti tyrimą dėl Roko Striogos mirties 2009 m. Kauno klinikose, kur vaikui ne iš karto buvo diagnozuotas pandeminis gripas.

Prokurorai bandė nutraukti

R.Striogos tėvams ir jų gynėjams teko net kelioms teismų instancijoms skųsti Kauno miesto apylinkės prokurorės Dalios Sabaliauskaitės sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl jų 13 metų sūnaus gydymo Klinikose. Prokurorė dar vasarį nusprendė, kad tyrimo tęsti nereikia.

Kauno miesto apylinkės teismas paliko galioti prokurorės sprendimą, tačiau praėjusią savaitę Kauno apygardos teismas tenkino Dianos ir Rimanto Striogų skundą ir pripažino, kad sprendimas nutraukti tyrimą neteisėtas ir naikintinas.

„Teismas pripažino, kad šios situacijos negalima vertinti padarinių atžvilgiu. Nepriklausomai nuo ligonio ligos, gydytojas privalo atlikti savo pareigas“, – sakė D. ir R.Striogų advokatas Evaldas Rapolas.

Kaip dirbo gydytojos?

Teismas pripažino, kad nutarimas nutraukti tyrimą priimtas neįvertinus visų byloje surinktų duomenų, tarp jų ir tyrimo, kuriame aiškiai pasakyta, kad Klinikų gydytojos savo pareigas atliko aplaidžiai ir nerūpestingai. „Kai yra dvi priešingas išvadas teikiančios ekspertizės, jas įvertinti gali tik teismas. Šiuo atveju prokurorai prisiėmė sau teismo funkcijas ir bandė apginti Klinikas“, – dėstė E.Rapolas.

Rokas Strioga mirė 2009 m. lapkričio 17 d. Kauno medicinos universiteto klinikose. Berniukas sirgo vos savaitę. Tėvų atvežtą sergantį vaiką ne iš karto norėta priimti. Tik primygtinai reikalaujant tėvams, tai buvo padaryta.

Berniukas duso, tačiau niekas nepaisė vaiko mamos prašymų perkelti jį į Intensyviosios terapijos skyrių. Tai buvo padaryta tik rytą, atėjus naujai gydytojų pamainai. Po trijų parų Rokas mirė. Tėvai įsitikinę, kad efektyvi pagalba jam buvo suteikta per vėlai.

Nutartis neskundžiama

Už teisybę kovojančius tėvus pribloškė prokurorų surinkta medžiaga, kurioje aiškinama, kad tuo metu, kai vaikas susirgo, Lietuvoje dar nebuvo pandeminio gripo. R.Striogos surinkti duomenys byloja ką kita. Mirusio vaiko tėvai siekia išsiaiškinti, ar gydytojai padarė viską, kas priklauso pagal jų pareigas.

Kauno apylinkės prokuratūros prokurorė D.Sabaliauskaitė patvirtino, kad jau žino apie teismo nutartį atnaujinti tyrimą, tačiau tikino kol kas negavusi oficialaus dokumento. „Kai paskaitysiu, tada bus aišku, gal ten nurodyti kokie nors dalykai, kurių mes tirdami nepastebėjome“, – svarstė prokurorė.

Ši teismo nutartis atnaujinti ikiteisminį tyrimą yra galutinė ir neskundžiama.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų