Pereiti į pagrindinį turinį

Policijai tinka ir klastotės

2008-12-13 09:00
Policijai tinka ir klastotės
Policijai tinka ir klastotės / Tomo Raginos nuotr. Nustebino: E.Kušeliauskienė šokiruota, kad Kauno policijos pareigūnų nedomina galimybė sugauti suklastotą vairuotojo pažymėjimą pateikusį asmenį.

Kauniečių šeima pateko į kuriozišką situaciją. Teismo sprendimu antstoliai areštavo jų turtą, nes už vairo neblaivus sučiuptas svetimas asmuo pateikė suklastotą vairuotojo pažymėjimą.

Areštas sukėlė šoką

Į "Kauno dienos" redakciją kreipėsi kaunietė Erika Kušeliauskienė, šią savaitę sulaukusi antstolės Nadieždos Morozovos pranešimo apie areštuojamą kolektyvinį sodą Kėdainių rajone. Turto arešto akte nurodoma, kad tokių priemonių prireikė siekiant iš jos vyro Dariaus Kušeliausko išieškoti Kauno miesto apylinkės teismo paskirtą baudą.

"Nieko nelaukusi nuvykau į antstolio kontorą aiškintis. Man parodė teismo nutarimą, pagal kurį vyras nubaustas 2 tūkst. litų bauda, nes esą rugpjūčio 28 d. Islandijos plente jis buvo sučiuptas neblaivus prie vairo. Jam esą buvo nustatytas sunkus girtumo laipsnis. Kartu su pinigine bauda dar dvejiems metams atimtas ir vairuotojo pažymėjimas, – pasakojo E.Kušeliauskienė. – Keisčiausia, kad iš vyro vairuotojo pažymėjimo niekas neatėmė. Neblaivus prie vairo jis niekada gyvenime nesėda."

Po vizito antstolio kontoroje sutuoktiniai nuvyko į teismą. Raštinėje, atsivertę "savo bylą", jie išvydo naujo pavyzdžio vairuotojo pažymėjimo kopiją. Pats D.Kušeliauskas iki šiol naudojasi seno pavyzdžio pažymėjimu. Versdamas bylą vyras pamatė, kad tariamame jo vairuotojo pažymėjime įklijuota buvusio bendradarbio nuotrauka. D.Kušeliauskas užsiminė, kad juo apsimetęs vyras turėjo rimtų bėdų dėl alkoholio, dažnai vairuodavo neblaivus.

Nubaustas už akių

Nemalonaus kuriozo įkaitais tapę sutuoktiniai suprato, kad teisme atsidūręs vairuotojo pažymėjimas – suklastotas. Jame nurodyti D.Kušeliausko asmens kodas ir kiti anketiniai duomenys, bet nuotrauka – kito asmens. Byloje įrašytas D.Kušeliausko adresas Pramonės prospekte, nors čia jis niekada nėra gyvenęs. Veikiausiai dėl to šaukimas atvykti į teismą nepasiekė D.Kušeliausko ir byla buvo išnagrinėta jam nedalyvaujant.

"Pažeidėjui apie teismo posėdžio laiką ir vietą pranešta, neatvykimo priežastys nežinomos, pareiškimo atidėti bylos nagrinėjimą negauta, todėl neatvykimo priežastys pripažintos nesvarbiomis, darytina išvada, kad pažeidėjas vengia atvykti į teismą", – teigiama rugsėjo pradžioje priimtame teismo nutarime.

Sužinojusi apie apgaulę D.Kušeliauskienė nuvyko į Kauno miesto Kelių policijos valdybą. Moters pasakojimas apie nesusipratimą pareigūnų nesudomino: "Policininkai man pareiškė, kad visą medžiagą perdavė teismui ir daugiau šis klausimas jų nedomina. Prašiau, kad parodytų, kokį vairuotojo pažymėjimą jie atėmė iš sulaikyto vairuotojo, tačiau niekas nesiteikė to padaryti. Pareigūnai liko abejingi ir tuomet, kai bandžiau jiems užsiminti, kad žinau, koks asmuo galėjo juos taip apgauti."

Neskuba prisiimti kaltės

Artimiausiu metu ji ketina dėl neteisėto asmens duomenų panaudojimo ir apgaulės kreiptis į policiją. Taip pat žada apskųsti teismo nutarimą: "Nėra kitos išeities. Antstolis areštuos ir mano sąskaitą, į kurią patenka pinigai už auginamas atžalas. Turime tris dukras, kurių jauniausiajai - vos trys mėnesiai. Tikrai neleisiu, kad taip apgailėtinai būtų susidorota su mumis. Tik įdomu, kas atlygins visas išlaidas advokatams, vykdymo išlaidas antstoliui? Juk policija neprisiima jokios kaltės ir veja tolyn nuo savęs."

Dienraščio kalbinti Kelių policijos valdybos pareigūnai neskubėjo prisiimti atsakomybės ir buvo linkę ja dalytis su Viešosios policijos patruliais.

"Tokiais atvejais visa grandinė prasideda nuo to policininko, kuris sustabdė automobilį, patikrino vairuotojo girtumą ir už tai surašė administracinių teisės pažeidimų protokolą. Tai turėjo padaryti patruliai. Tik po to Kelių policijos valdybos pareigūnai visą gautą medžiagą perduoda teismui, kuris ir priima galutinį sprendimą", – aiškino Kauno miesto Kelių policijos valdybos specialistė Gražina Jasiūnienė.

Patrulių rinktinės viršininko pavaduotojas Raimundas Žakelis neatmetė galimybės, kad šiuo atveju galėjo įsivelti klaida. Jo teigimu, patruliams privalu patikrinti vairuotojo tapatybę ir automobilio dokumentus. Po to visus duomenis dar kartą įdėmiai peržiūri ir administracinę bylą teismui perduodantys Kelių policijos pareigūnai.

"Jei visi asmens duomenys buvo realaus žmogaus, o skyrėsi tik nuotrauka, visiškai tikėtina, kad duomenų bazėse nieko įtartino ir neaptikta. Išaiškėjus patrulių klaidai, mes atliktume tarnybinį patikrinimą. Dėl nuostolių atlyginimo žmonėms negaliu atsakyti, tačiau šiuo atveju viską turi nuspręsti teismas. Jei jis pasakys, kad dėl nesusipratimo kalta policija, išlaidas teks atlyginti mums", – kalbėjo R.Žakelis.

Kitos mašinos numeriai

Didele bauda nubaustas niekuo dėtas asmuo – ne vienintelis kuriozas šioje istorijoje. Paaiškėjo, kad policijos pareigūnams nerūpėjo savo duomenų bazėse įdėmiau patikrinti ne tik vairuotojo tapatybę, bet ir automobilio nuosavybę, nors šis iškart po sulaikymo buvo konfiskuotas.

Kauno miesto apylinkės teismo nutartyje teigiama: "Sulaikyta transporto priemonė "Nissan Sunny", valst. Nr. PVV639, grąžintina sumokėjus skirtą baudą."

Tuo tarpu Valstybės įmonės "Regitra" viešai prieinama duomenų bazė pateikia visiškai kitokius duomenis. Tokiu pačiu valstybiniu numeriu nurodomas jau išregistruotas 1993 m. laidos "Ford Courier" furgonas, o ne lengvasis automobilis "Nissan".

D.Kušeliauskienė garantavo, kad tokios transporto priemonės šeima neturi: "Kažkada turėjau senutėlaitį "Nissan", bet jis seniai atiduotas į laužyną. Jokio areštuoto automobilio atsiimti neketiname. Negaliu patikėti, kad mūsų teisinėje valstybėje ant teismo stalo atsiduria bylos su išgalvotais, tikrovės neatitinkančiais duomenimis ir nubaudžiami niekuo dėti žmonės. Po to jie dar turi visiems lenkti galvas, kad įrodytų esantys nekalti."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų