Pereiti į pagrindinį turinį

Politikai galėtų dirbti veltui?

2008-10-21 09:00
Politikai galėtų dirbti veltui?
Politikai galėtų dirbti veltui? / Aliaus Koroliovo nuotr.

Stebuklų šalis! Klaipėdos tarybos nariai gauna dvigubą atlyginimą: iš savivaldybės ir iš pagrindinių darboviečių. Teisėtai? Ne! O Vilniuje tai – teisėta, nors sostinėje galioja tie patys įstatymai kaip ir Klaipėdoje.

Pasigedo politikų pažymų

Praėjusią savaitę Klaipėdą sudrebino skandalas apie politikų gaunamas dvigubas algas.

Prokurorų pavedimu savivaldybės buhalterinę apskaitą tikrinusi kontrolierė Rimutė Judita Drazdauskienė aptiko, jog savivaldybės politikams per penkerius metus neteisėtai buvo išmokėta 128 tūkst. litų. Šios išmokos skirtos uostamiesčio tarybos nariams už tarybos, komitetų ir komisijos posėdžiuose praleistą laiką.

Pinigai išmokėti neteisėtai, kadangi nė vienas iš tarybos narių buhalterijai nebuvo pateikę dokumentų, patvirtinančių, jog už tą patį laiką jie negavo atlyginimo iš pagrindinių darboviečių. Vadinasi, politikams už tą patį laiką buvo mokama ir iš darbovietės, ir iš savivaldybės.

"Įstatymai nurodo, kad tarybos nariams atlyginimai mokami tuo atveju, jei jie už taryboje sugaištą laiką negavo pinigų iš pagrindinės darbovietės. O kaip be pažymos įrodysi, kad politikui pagrindinis darbdavys nesumokėjo? Vadinasi, savivaldybės buhalterės privalėjo reikalauti pažymų arba jų nepateikusiems politikams atlyginimų nemokėti. Tokia tvarka galioja ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje Lietuvoje", – tvirtino R.J.Drazdauskienė.

Sumokėta pusė milijono litų

Akivaizdu, jog Vilniuje įstatymai skaitomi "adverniškai". Sostinės savivaldybės buhalterija iš tarybos narių per pusantrų metų negavo nė vienos pažymos, tačiau politikams kiekvieną mėnesį moka vidutiniškai po 600 litų.

Tai reiškia, kad vien šią tarybos kadenciją, trunkančią pusantrų metų, buhalterija neteisėtai išmokėjo apie 500 tūkst. litų.

Vilniaus savivaldybės kontrolierė Zita Švobienė tvirtino, jog praėjusiais metais per patikrinimą savivaldybėje nerasta nė vieno pažeidimo. Kitaip tariant, sostinės tarybos nariams dvigubi atlyginimai išmokėti teisėtai. Šiemet patikrinimas dar nevykdytas.
Paprašyta pakomentuoti, kokius dokumentus tarybos narys privalo pateikti buhalterijai, o kokių – ne, Z.Švobienė atrėžė daugiau nieko neaiškinsianti. Visais rūpimais klausimais ji pasiūlė kreiptis į savivaldybės Viešųjų ryšių tarnybą.

Nemoka skaityti įstatymų?

Savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas įsitikinęs, kad išmokos tarybos nariams, nepateikusiems pažymų iš darboviečių, mokamos teisėtai.

Esą įstatymuose savivaldybės išmokos politikams apibrėžiamos kaip kompensacijos. Jei jos būtų įvardytos kaip atlyginimai, tuomet būtų taikoma kitokia tvarka.

Atrodo, kad administracijos direktorius teisės aktus skaito ne itin atidžiai. Mat Savivaldos įstatyme nurodyta, kad už savivaldybės tarybos nario pareigas mokamas atlyginimas.
Tačiau G.Paluckas tvirtai laikėsi nuomonės, kad, jei savivaldybės politikai gauna dvigubus atlyginimus, esą tai jau ne savivaldybės, o jų pagrindinių darbdavių reikalas.
"Galbūt tai kertasi su politikų etika, bet niekur įstatymuose nenurodyta, kad savivaldybių tarybų nariai privalo pateikti dokumentus iš darboviečių apie negautus pinigus. Politikai turi tik užpildyti pažymas, kiek laiko per mėnesį praleido tarybos, komitetų ir komisijų posėdžiuose. Tose pažymose net nenurodomas tikslus posėdžių laikas. Manau, kad savivaldybė ir neturi kontroliuoti, sumokėjo politikui darbdavys ar ne. Čia darbdavių reikalas. Jei nori, tegul moka darbuotojui už tą laiką, kurį jis praleido ne darbe, o savivaldybėje", – savo nuomonę argumentavo G.Paluckas.

Vilniaus tarybos narių nuomonė apie pažymų būtinumą

Liberalų ir centro frakcija

Algimantas Vakarinas
Vidaus reikalų viceministras

Pagrindinis atlyginimas: 6,5 tūkst. litų per mėnesį.
"Per mėnesį iš savivaldybės gaunu nedaug – kelis šimtus litų. Niekada savivaldybė neprašė jokios pažymos iš darbovietės, todėl ir nepateikiau. Sutinku, kad už tą patį laiką buvo mokama du kartus. Be abejo, tai neetiška. Jeigu savivaldybė paprašys tuos pinigus grąžinti, nesipriešinsiu."

Tvarkos ir teisingumo frakcija

Rolandas Paksas
Partijos Tvarka ir teisingumas pirmininkas

Pagrindinis atlyginimas: neatskleidžia (VD duomenimis – apie 6,5 tūkst. litų per mėnesį).

"Ką jūs parašysit – aš nieko gero nesitikiu. Taip kad man belieka palinkėti sėkmės. Klaipėdos atvejo negirdėjau. Kreipkitės į teisės departamento vadovus ir gausit atsakymą. Neieškokite ten, kur nepametėte. Aš komentuoju taip, kaip man atrodo teisinga komentuoti. Tiek, kiek man atneša iš komitetų ir tarybos posėdžių, kiek aš ten praleidau valandų, ant šito dokumento pasirašau. Tuo mano informacija, žinios ir noras baigiasi. Man turėtų būti įdomu, ar tos išmokos man mokamos teisėtai. Ar turite daugiau klausimų? Aš dėkoju už dėmesį ir nenorėčiau daugiau ta tema kalbėti."

Konservatorių frakcija

Raimundas Alekna
Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro gydytojas-psichiatras

Pagrindinis atlyginimas: 8 tūkst. litų per mėnesį.

"Manau, pažymas buhalterijai turėtų pristatyti ne visi tarybos nariai, o tik tie, kurie dirba savivaldybės įmonėse arba yra valstybės tarnautojai. Jie iš valstybės gauna dvigubus atlyginimus. Mano padėtis kitokia. Privačiame sektoriuje darbai niekur nedingsta. Ten skaičiuojamos ne valandos, o konkretūs darbai. Jei jų nepadarai dėl posėdžių, turėsi atidirbti vėliau. Todėl manau, kad man pažymos pristatyti nereikia. Jeigu išmokos tarybos nariams būtų pripažintos neteisėtomis, manau, savivaldybė turėtų tą išmokėtą sumą padengti. Juk jie neprašė jokių pažymų."

Lenkų rinkimų akcijos frakcija

Vanda Kuzmina
Vilniaus rajono administracijos darbuotoja

Pagrindinis atlyginimas: 1,5 tūkst. litų per mėnesį.

"Kadangi pagrindinėje darbovietėje dirbu tik pusę etato, tai darbo laikas su savivaldybės posėdžiais nesikerta. Todėl manau, kad man išmokos buvo mokamos teisėtai. Bet tai ne taip jau svarbu. Aš savivaldybėje dirbu ne dėl pinigų, o visuomeniniais tikslais."

Liberalų sąjūdžio frakcija

Vidmantas Martikonis
Bendrovės "Krašto projektai" generalinio direktoriaus patarėjas

Pagrindinis atlyginimas: 1 tūkst. litų per mėnesį.

"Prieš kokius penkerius metus kažką buhalterijai nešiau, o dabar savivaldybei jokių pažymų nenešu. Manau, kad pažymos – nesąmonė. Pagalvokite, tarybos nariai gali pristatyti ir tokias pažymas, kad už savivaldybėje praleistą laiką darbdaviai jiems nesumokėjo kokių 5 tūkst. litų. Bet tokių pinigų niekas nekompensuos. O kitam žmogui, kuris niekur nedirba, ką jam tada kompensuoti? Nieko. Reikia keisti įstatymus ir darbą savivaldybėje įteisinti kaip ne pagrindines pareigas ir jokių pažymų nereikalauti."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų