Pereiti į pagrindinį turinį

Politiko V. Urbonavičiaus grasinimai teisybės ieškoti teismuose subliūško

2014-01-24 04:00
Vidas Urbonavičius
Vidas Urbonavičius / V. Skaraičio / BFL nuotr.

Pasipiktinęs Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Etikos komisijos sprendimu, kad pažeidė etikos normas, tarybos narys Vidas Urbonavičius grasino savo teisybės ieškoti teismuose. Deja, nepavyko.

Nieko nepešė

Istorija, kai V.Urbonavičius Trakų švietimo centro (TŠC) darbuotojų buvo apkaltintas netinkamu elgesiu, baigėsi niekuo.
"Mano nuomone, viską padariau laiku, tačiau teismas nusprendė, kad viena diena pavėlavau apskųsti šį tarybos Etikos komisijos sprendimą. Taigi, viskas taip ir baigėsi niekuo", – "Vilniaus dienai" sakė tarybos narys.

Dar praėjusių metų rudenį, išgirdęs, kad V.Urbonavičius teismui apskundė Etikos komisijos sprendimą, jos pirmininkas Gediminas Rudžionis nustebo, nes, pasak jo, komisija nėra teisinė institucija, apeliacijos čia nėra ir teismai tarybų etikos komisijų sprendimų nesvarsto. O išgirdęs, kaip viskas baigėsi, tik nusijuokė.

"Na, štai, jis pats man nieko nesakė, dar kaip tik anądien kalbėjome. Kalbant apie mūsų sprendimą – koks ten baudimas, pagrūmojom pirštu, kad daugiau taip nesielgtų, ir tiek. Impulsyvus jis žmogus. Gal ir komisijos sprendimas nebūtų toks buvęs, bet tada atėjęs į svarstymą, tik pravėręs duris, visiems susėdusiems pagrasino, kad jei jį nubausim, jis mus apskųs teismui. To tik ir reikėjo. Žiūriu, susižvalgė mano visos ponios, na, pamaniau, tu čia dabar prisikalbėjai", – su šypsena pusmečio senumo istoriją prisiminė tarybos Etikos komisijos pirmininkas.

Tiesa, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sekretoriato vadovas Tomas Čaplinskas patvirtino, kad pagal Valstybės politikų elgesio kodeksą etikos komisijų sprendimai neskundžiami.

"Bet praktikoje teko matyti keletą pavyzdžių, kai komisijų sprendimai buvo sėkmingai apskųsti teismui ir jame nagrinėjami", – teigė T.Čaplinskas.

Reorganizacija – kaip iš dangaus

O visa ši istorija užvirė praėjusių metų birželį. Tada VTEK iš TŠC darbuotojų gavo pranešimą dėl galbūt netinkamo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nario V.Urbonavičiaus elgesio.

Gegužės 30 d. sprendimu savivaldybės biudžetinė įstaiga TŠC buvo reorganizuota. Vietoj šio centro įsteigtos dvi biudžetinės įstaigos – Trakų švietimo pagalbos tarnyba (TŠPT) ir Trakų suaugusiųjų mokykla (TSM). Buvo paskirti ir naujųjų įstaigų direktoriai. VTEK skirtame darbuotojų prašyme teigiama, kad TŠC darbuotojai apie reorganizaciją nebuvo informuoti ir įspėti.

Su naujosiomis direktorėmis birželio 19 d. TŠPT ir TSM pasirodžiusį V.Urbonavičių darbuotojai pažino iš televizijos. Prašyme teigiama, kad naujoji TŠPT direktorė Rasa Dikevičienė pareikalavo pateikti visų TŠC darbuotojų sutartis ir tarifikacijas, o paskui darbuotojai po vieną buvo kviečiami į buvusios direktorės Nijolės Lisevičienės kabinetą, kur sėdėjo ir V.Urbonavičius. Darbuotojams buvo siūloma pasirašyti darbo sutarčių pakeitimus. Ta pati situacija esą pasikartojo ir vėliau tą pačią dieną, kai V.Urbonavičius su kita naujai paskirta direktore Jurgita Šviriniene atvyko į TSM.

Patyrė psichologinį spaudimą

Darbuotojai teigė, kad įstaigoje pamatę svetimą asmenį – V.Urbonavičių – jie patyrė psichologinį spaudimą ir negalėjo susikaupti pasirašydami naujas siūlomas sutartis. Vienam jų nesutikus pasirašyti, esą, V.Urbonavičiaus buvo pareikšta: "Nesutinki pasirašyti, vadinasi, išeini savo noru ir tau niekas nepriklauso."

TŠC darbuotojams išreiškus nepasitenkinimą, kad jų duomenys ir kita konfidenciali informacija viešinama pašaliniam asmeniui – V.Urbonavičiui, naujoji direktorė pareiškė, jog V.Urbonavičius atstovauja jai – konsultuoja teisiniais klausimais.

Darbuotojai piktinosi, kad į įstaigą atvykęs V.Urbonavičius niekam neprisistatė ir nepateikė jokių dokumentų, elgėsi arogantiškai, su naujomis direktorėmis darbuotojams darė spaudimą, reikalavo pasirašyti dokumentus.

Neigė kaltinimus

Kadangi VTEK nėra įgaliota kontroliuoti bendrųjų valstybės politikų elgesio principų, įtvirtintų Valstybės politikų elgesio kodekse, laikymosi, gautą prašymą nagrinėti perdavė Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Etikos komisijai.

Liepos viduryje tarybos Etikos komisijos pirmininkui G.Rudžioniui paaiškinimą parašęs tarybos narys V.Urbonavičius teigė, kad dėstoma informacija neatitinka tikrovės. Esą reorganizacija buvo pradėta Trakų savivaldybės tarybos dar kovo mėnesio sprendimu, su kurio projektu buvo supažindinta ir TŠC bendruomenė, o reorganizacijos sąlygos ir jų aprašas buvo skelbti viešai. Visus darbuotojų kaltinimus jis pavadino laužtais iš piršto, nes esą jokių įstaigos veiklos dokumentų, darbuotojų darbo sutarčių jis nematė ir niekas nieko jo neprašė.

Rugpjūčio 5 d. Vilniaus savivaldybės tarybos Etikos komisija nusprendė, kad V.Urbonavičius pažeidė etiką pagal kelis Lietuvos Respublikos valstybės politikų etikos kodekso punktus. Politikas šį sprendimą rugsėjo 2 d. apskundė teismui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų