Pereiti į pagrindinį turinį

Prabangus sandoris – ant prokurorų stalo

2009-03-24 09:00
Prabangus sandoris – ant prokurorų stalo
Prabangus sandoris – ant prokurorų stalo / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Vilniaus meras Vilius Navickas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas išsiaiškinti ar teisėtai ankstesnė valdžia išsinuomojo dalį greta esančių patalpų už 1,7 mln. litų per metus.

Nenaudingas miestui sandoris

Naujajai valdančiai koalicijai įtarimų sukėlė prieš metus savivaldybės ir bendrovės "Nekilnojamojo turto gama" pasirašyta nuomos sutartis. Pastaroji sutiko išnuomoti 2,2 tūkst. kv. m patalpų Lvovo g. 25 esančiame "Vilniaus verslo uosto" biurų pastate už neįtikimai didelę kainą – 65 litus už kv. m. Iš viso per metus susidaro solidi 1,7 mln. litų suma, atriekiama iš miesto biudžeto.

Be nuomos savivaldybė kiekvieną mėnesį privalo mokėti už sunaudojamus energetinius išteklius, vandenį, komunalines ir kitas paslaugas. Sutartis sudaryta 10 metų be teisės ją nutraukti, tačiau pažymėta, kad sutarties pratęsimų skaičius neribojamas.

Įtarimų sukėlė pats nuomotojas. Mat bendrovė "Nekilnojamojo turto gama" yra Telšių statybų bendrovės "Vėtrūna" antrinė įmonė. Su pastarąja siejama dar prieš mėnesį Vilnių valdžiusi partija Tvarka ir teisingumas bei jos lyderis Rolandas Paksas. Su šia įmone ankstesnė koalicija yra pasirašiusi ir daugiau miestui finansiškai nenaudingų sutarčių, kurias naujoji valdžia siekia nutraukti. Pavyzdžiui, šiai bendrovei buvo patikėtos Balsių mokyklos statybos, kurių vertė, politikų tikinimu, 20 mln. litų didesnė už rinkos kainą.

Pusė patalpų nenaudojamos

Į išnuomotas patalpas persikėlė "Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009" darbuotojai, Savivaldybės kontrolės ir audito tarnyba bei Vaikų teisių apsaugos skyriaus tarnautojai. Iš viso – apie 100 savivaldybės darbuotojų.

Tačiau kabinetams, įrengtiems ketvirtame pastato aukšte, tenka vos pusė visų išnuomotų patalpų ploto. Likusią dalį sudaro trečiame aukšte esančios trys erdvios salės, kurios beveik nenaudojamos. Jose pora kartų per savaitę posėdžius rengia vos vienas savivaldybės komitetas, spaudos konferencijas organizuoja "Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009" darbuotojai.

Vakar "Vilniaus dienai" apsilankius išnuomotose patalpose, iš trijų salių užimta tebuvo viena. Joje, ten telpa apie 30 asmenų, posėdžiavo vos keturi asmenys. Greta esančia sale niekas pastaruoju metu nesinaudojo: erdvioje patalpoje kėdės kiūtojo sukeltos viena ant kitos. Trečia sale savivaldybės tarnautojai naudojosi dar praėjusią savaitę, tačiau iki vakar taip ir nesugebėjo nuo stalų susirinkti tuščių vandens buteliukų ir panaudotų kavos puodelių.

Siekia sutartį nutraukti

Vilniaus merui V.Navickui kilo įtarimų, kad buvusi savivaldybės administracija, pažeisdama įstatymus, tyčia protegavo patalpas išnuomojusią bendrovę ir sudarė miestui finansiškai nenaudingą sutartį. Siekdama apginti viešąjį interesą miesto valdžia buvusios administracijos sprendimą apskundė Generalinei prokuratūrai.

"Akivaizdu, kad minėtieji asmenys nėra vieninteliai negyvenamųjų patalpų savininkai ar valdytojai, galintys rinkoje pasiūlyti patalpų nuomos paslaugas. Neskelbiamų derybų būdu įsigyjant paslaugas tik iš tam tikro asmens, nesirenkant jokių alternatyvų, galimybė suderėti palankesnes sutarties sąlygas gerokai sumažėjo", – tvirtino V.Navickas rašte Generalinei prokuratūrai.

V.Navicko teigimu, miesto pinigai švaistomi netikslingai: patalpos išnuomotos per brangiai, tačiau dalis jų net nenaudojamos. Meras ėmėsi iniciatyvos finansiškai nenaudingą sandorį nutraukti.

"Tokie dalykai visiškai netoleruotini. Beveik 2 mln. litų per mėnesį išmetami į balą. Pažeidimai padaryti visame procese", – piktinosi V.Navickas.

Gavusi mero kreipimąsi Generalinė prokuratūra jį nagrinėti persiuntė Vilniaus apygardos prokurorams. Būtent jie spręs, kelti bylą buvusiai savivaldybės administracijai ar ne. Tačiau Vilniaus apygardos prokuratūros Civilinių bylų skyriaus vyriausioji prokurorė Irma Zaikienė patikino, kad medžiagos dėl galbūt neteisėtos patalpų nuomos Lvovo g. 25 dar nesulaukusi.

"Perlenkiama lazda"

Prieš metus sutartį dėl patalpų nuomos įsakė pasirašyti buvęs savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas. Jo nuomone, patalpos išnuomotos teisėtai ir už tuo metu vyravusią rinkos kainą. Buvęs administracijos vadovas pabrėžė, kad į derybas dėl patalpų nuomos kviesta vienintelė "Nekilnojamojo turto gama", nes tik ji galėjusi pasiūlyti biurus greta savivaldybės dangoraižio. Esą nuomoti kabinetus pigiau, tačiau kitame miesto gale, nebuvo tikslinga.

Buvęs administracijos direktorius nepataria naujajai valdžiai skubėti sutarties nutraukti, mat nebūtų kur įkurdinti tose patalpose besiglaudžiančių kone 100 tarnautojų. Esą pasikeitus ekonominei padėčiai naudingiau pabandyti su bendrove derėtis dėl mažesnės nuomos kainos. Nepavykus susitarti, nuomos sutartį esą galima nutraukti ir neįsikišus prokurorams.

"Čia žinai, perlenkiama lazda. Aš įsitikinęs, kad šitas klausimas politizuotas. Iš kur jie ištraukė, kad per 10 metų negalima sutarties nuraukti? To net Civilinis kodeksas nenumato! Jeigu jie nemato tikslo nuomotis patalpų, gali per tris mėnesius išsikraustyti. Jeigu dabar atsisakytų nuomos, jau birželį galėtų sutartį nutraukti", – tūžo G.Paluckas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų