Prabangūs sklypai auksu nevirto: skaičiavo milijonus, gavo tik ašaras

Daugiau nei prieš dešimtmetį valdžia nusprendė Santariškėse pastatyti 3 modernias ligonines ir iškeldinti pacientus iš apšiurusių patalpų "auksinėse" Vilniaus vietose. Milijonų statyboms planuota semtis iš verslo, vietoj senųjų ligoninių pristatysiančio prabangių butų ir viešbučių. Bet aukcionų rezultatai kuklūs, o valdžios lūkesčiai šiandien – dar kuklesni.

Statybos be biudžeto pinigų

Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis, prieš Kalėdas perkirpdamas simbolinę įkurtuvių juostelę naujutėliame Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Infekcinių ligų korpuse, akcentavo, kad šiuo žingsniu pacientai iš XIX a. persikelia į XXI a. Bet kol jis buvo žengtas, Lietuvoje spėjo pasikeisti 3 premjerai ir net 8 sveikatos apsaugos ministrai.

Nutarimą iškeldinti infekcinius ligonius iš itin prastos būklės pastatų prestižiniame Žvėryno rajone ir buvusios Respublikinės tuberkuliozės ir infekcinių ligų ligoninės padalinius iš Antakalnio P.Širvio ir Žolyno gatvių Vyriausybė buvo priėmusi dar 2007 m., kai jai vadovavo Gediminas Kirkilas. Tai padaryti planuota nenaudojant biudžeto lėšų, o taikant valstybės turto atnaujinimo būdą – valstybiniai sklypai ir seni gydymo įstaigų pastatai turėjo būti perduodami Turto bankui ir parduodami aukcionuose. Juose gautos lėšos turėjo padengti investicijas į naujos gydymo įstaigos statybas.

Naudojant tokį pat valstybės turto atnaujinimo būdą, Santariškėse dar planuota pastatyti Akušerijos ir chirurgijos korpusą bei Pediatrijos centrą. Pirmajam objektui lėšų turėjo rastis pardavus buvusią Raudonojo Kryžiaus ligoninę Žygimantų g. / Tilto g., antrajam – buvusius Vilniaus universiteto vaikų ligoninės konsultacinės poliklinikos, administracinį ir Vaiko raidos centro pastatus Žvėryne, Kęstučio g. 25 ir Vytauto g. 15. Visų šių gydymo įstaigų pastatai stūksojo itin patraukliuose sklypuose, dėl kurių seilę varvino nekilnojamojo turto vystytojai.

Šimtai milijonų – tik burbulai

Tuo metu jau pūtėsi nekilnojamojo turto kainų burbulas, ir projektus rengę valdininkai būsimus milijonus skaičiavo tarsi didysis kombinatorius Ostapas Benderis. Pavyzdžiui, už Raudonojo Kryžiaus ligoninę planuota gauti per 31,5 mln. eurų, o naują Akušerijos ir chirurgijos korpusą pastatyti už beveik 31,2 mln. eurų. Pediatrijos centrą ketinta statyti už 35,3 mln. eurų, o vien už apie 1 ha teritoriją Neries pakrantėje Vytauto g. 15 aukcione tikėtasi gauti per 33 mln. eurų.

Daugiau kaip 2 ha sklypą Birutės g. 1 / Liubarto g. 20 ir Antakalnyje esančias turberkuliozės gydymo įstaigas planuota parduoti beveik už 38 mln. eurų, o naujos Tuberkuliozės ir infekcinių ligų ligoninės statybos Santariškių g. 14 investicijų poreikis – maždaug 28 mln. eurų.

Šiandien Valstybės įmonės Turto banko tinklalapyje randame informaciją tik apie vieną iš minėtų sveikatos priežiūros įstaigų turto atnaujinimo projektų – Akušerijos ir chirurgijos korpuso statyba Santariškėse, baigta 2012 m. Investicijų vertė – 25 mln. eurų.

O senieji ligoninės pastatai Žygimantų g. / Tilto g. Turto banke dar ilgokai "užsigulėjo". Tik 2016 m. pavyko juos parduoti už 12,35 mln. eurų, prieš tai parengus investicinį projektą "Radvilų valda" bei 1,7 ha teritorijos detalųjį planą.

Žvėryne prie Liubarto tilto stūksančius buvusios Vaikų ligoninės administracinį bei Vaiko raidos centro pastatus su sklypu Turto bankas pradėjo pardavinėti tik 2018 m. rudenį. Aišku, gauti už tai apie 33 mln. eurų jau niekas nebesitikėjo, kadangi paaiškėjo, kad nušluoti statinius nuo žemės paviršiaus ir sukurti placdarmą naujoms statyboms trukdo įstatymas – 3 pastatai įrašyti į Kultūros paveldo objektų registrą. Šis kompleksas neseniai parduotas už 4,36 mln. eurų.

Maždaug po metų aukcione greičiausiai atsidurs ir gardžiu kąsneliu statybų vystytojams laikytas 2 ha sklypas Birutės g. su daugiau nei 10 pastatų, kur iki praėjusio gruodžio vidurio dar veikė infekcinė ligoninė. Kokia bus jo kaina, dar sunku pasakyti, mat pastatai, nors ir nėra valstybės saugomi, yra kultūros paveldo teritorijoje. Jeigu ten naujos statybos bus ribojamos, dešimčių milijonų valstybė gali nesitikėti.

Lūkesčiai smigo žemyn

Grandiozinius planus koregavo ir užklupusi krizė. 2010 m. konservatoriaus Andriaus Kubiliaus Vyriausybė atnaujinamo turto sąraše esančius optimistinius skaičius mėgino priartinti prie realybės. Pavyzdžiui, Pediatrijos korpuso statybos investicijos įvertintos 26,9 mln. eurų, atitinkamai ir teritorijos Vytauto g. 15 planuojamos pardavimo pajamos net 3,5 karto kuklesnės – tik 9,27 mln. eurų. Įgyvendinti projektą numatyta iki 2014 m. Bet jis nebaigtas iki šiol.

Turto atnaujinimo mechanizmu nusivylė ir jo iniciatoriai socialdemokratai, mat sugrįžę į valdžią jį sustabdė. Nauji projektai į Vyriausybės tvirtinamą atnaujinamo valstybės nekilnojamojo turto sąrašą neįtraukiami nuo 2014 m. spalio. Į jį galima papildomai įrašyti tik parduodamą turtą ir lėšas, kurių trūksta ankstesniems projektams įgyvendinti.

Tuo metu jau pūtėsi nekilnojamojo turto kainų burbulas, ir projektus rengę valdininkai būsimus milijonus skaičiavo tarsi didysis kombinatorius Ostapas Benderis.

Praėjusių metų liepą dar kartą pakoreguotame 2007 m. atnaujinamo valstybės nekilnojamojo turto sąraše Pediatrijos centro statybų pabaiga nukelta į 2022 m., investicijų suma siekia 15,257 mln. eurų. Papildomai šiam projektui priskirtos lėšos iš daugiau nei 20 objektų, kurios bus gautos Turto bankui juos pardavus aukcionuose. Tai butai Kaune bei Vilniuje, sklypas ir patalpos Palangoje, sanatorijos Kulautuvoje bei Valkininkuose, šiuo metu veikiantis Santaros klinikų Dermatovenerologijos centras J.Kairiūkščio g., taip pat buvusi infekcinė ligoninė su 2 ha sklypu Birutės g., iš kurios ligoniai į naujas patalpas Santaros klinikose išsikraustė prieš Kalėdas. Pastarasis objektas koreguojant Vyriausybės nutarimą "nuvertintas" kone 10 kartų – iki 3,4 mln. eurų.

Papildomas turtas ant Turto banko prekystalių dėliojamas valdžios vyrams praregėjus, kad lėšų iš kitados planuotų objektų pardavimo Pediatrijos centro statyboms nepakaks. Mat vaikų polikliniką Kęstučio g. 25 pavyko parduoti už 416 tūkst. eurų, bet pinigai buvo perkelti į kitą projektą. Ketinimai pasisemti dešimtis milijonų per Vaikų ligoninės komplekso Vytauto g. 15 aukcioną subliuško iki 2,282 mln. eurų. Toks skaičius įrašytas praėjusių metų liepos 24 d. Vyriausybės nutarime.

Nelengva suvokti, kokia matematika vadovaujasi valdininkai, kai jų skaičiavimuose valstybės nekilnojamasis turtas, ekonomikai augant, nuvertėja. Kita vertus, Turto bankas tuo metu kompleksą Vytauto g. jau pardavinėjo aukcione už 4,74 mln. eurų pradinę kainą, o galutinė kaina, kurią sutarė sumokėti vienintelis aukcione dalyvavęs pirkėjas UAB "Wealthgrow", yra 4,36 mln. eurų.

Perteklius į biudžetą nepateks

Turto banko Komunikacijos skyriaus vadovas Tomas Bagdonas kainų skirtumą aiškino tuo, kad Vyriausybės nutarime sumos nurodytos vadovaujantis Registrų centro masinio vertinimo įverčiais, buvusiais tuo laikotarpiu, kai objektai buvo įtraukiami į atnaujinamo turto sąrašą. O Turto banko parduodamus objektus vertina nepriklausomi turto vertintojai – taip siekiama nustatyti kuo tikslesnę objekto rinkos vertę.

"Nors besidominčiųjų buvusiu Vaikų ligoninės kompleksu netrūko, konkrečių pasiūlymų nebuvo gauta, trys aukcionai neįvyko. Manome, kad tai lėmė kaina, – teigė T.Bagdonas. – Investuotojai, pirkdami tokio tipo objektus, skrupulingai skaičiuoja būsimą investicinę grąžą. Tad buvo priimtas sprendimas sumažinti parduodamo turto kainą. Neįvykus aukcionui, Turto bankas turi teisę ją mažinti iki 10 proc. Ši strategija pasiteisino – ketvirtas aukcionas įvyko. Pastebime tendenciją, kad turto vertintojai pateikia gana konservatyvų valstybei priklausančio turto vertinimą, tad, vos tik sulaukus optimalios kainos per pakartotinius aukcionus, toks turtas įsigyjamas."

Už kompleksą gautomis lėšomis finansuojamos Santaros klinikų Pediatrijos korpuso statybos. Turto bankas šiame projekte dalyvauja tik kaip finansuotojas, t. y. rūpinasi finansinių srautų užtikrinimu, parduodamas šiam projektui Vyriausybės nutarime numatytus objektus.

Paprašytas patikslinti, ar Pediatrijos centro statybai teks visi 4,36 mln. eurų, aukcione gauti už turtą Vytauto g. 15, ar tik Vyriausybės nutarimu numatyti 2,282 mln. eurų, ir tokiu atveju kur bus panaudoti likę pinigai, Turto banko atstovas tvirtino, kad visos gautos lėšos atiteks projekto vystymui.

"Finansavimas vykdomas etapais – pardavus objektą, visos už jį gautos lėšos skiriamos projektui vystyti, tada parduodamas kitas objektas, ir vėl visos lėšos skiriamos statyboms. Jei už visus parduotus objektus, skirtus finansuoti atnaujinimo projektą, gautos didesnės lėšos, nei buvo planuota, tada tos likusios lėšos skiriamos kitiems atnaujinimo projektams", – teigė T.Bagdonas. Jis atkreipė dėmesį, kad tokia tvarka įsigaliojo nuo praėjusių metų spalio kartu su naujos redakcijos Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymu. Iki tol perteklinės lėšos buvo grąžinamos į valstybės biudžetą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilnietis

Vilnietis portretas
Ir čia besmegeniai nieko nesugeba. Butas Senamiestyje kainuoja 4 k.- 2 mln. Konservatoriją pardavė prie Seimo Gedimino pr. už 1 mln...nėra žodžių, kvailiai.

Tai nusikaltimas

Tai nusikaltimas portretas
Tai nusikaltimas nes mes visi puikiai suprantame , kad 4.5 mln už tokį kompleksa su tiek žemės ir tokioje vietoje yra skatikai. Iš tikro dabar STT turėtu kratyti turto banką ir aiškintis kas surengė aukcioną kaip šis vyko ir kas už tai atsakingas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių