Praeityje žemės drebėjimų Lietuvoje tikrai buvo?

  • Teksto dydis:

Nors Lietuvoje iki šiol nėra registruota nei vieno žemės drebėjimo epicentro, Buivydžių atodangoje netoli Vilniaus neseniai nustatytos seisminės tekstūros patvirtina, kad šalies geologinėje praeityje žemės drebėjimų tikrai buvo.

Aptiktos seisminės žymės netoli Vilniaus rodo, kad Lietuvoje būta žemės drebėjimų

 Tokios tekstūros, kaip sakė Lietuvos geologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos (LGT) direktorius Jonas Satkūnas, – labai retas reiškinys, nes mūsų šalies teritorija seisminiu požiūriu nėra aktyvi.

Seisminės tekstūros – nuosėdų raštai – susidaro todėl, kad gruntas suskystėja dėl žemės drebėjimo sukeltų virpesių. Pavyzdžiui, Japonijoje po 2011 m. kovą įvykusio stipraus Tohoku žemės drebėjimo buvo aptikta daug analogiškų struktūrų. LGT su japonų specialistais konsultavosi dėl Buivydžių seisminių tekstūrų kilmės. Jas, pagal Buivydžių atodangos duomenis, suformavo prieš paskutinįjį apledėjimą įvykęs žemės drebėjimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Naktį, Vilniuje, prieš 15 ar daugiau metų

Naktį, Vilniuje, prieš 15 ar daugiau metų portretas
Vilniuje naktį pabudau, pajutusi, lyg rūsys virpėtų. Tai ilgokai truko. Vibracija buvo panaši, kaip namuose šalia geležinkelio, kai pro šalį važiuodavo maždaug 60 vagonų krovinių sąstatai. Arba, kaip šalia gamyklos, kur yra plūkimo (formavimo?) cechas. Skirtumas tik tas, kad šie labai garsiai dunda, rūsys virpėjo tylutėliai. O dar sovietmečiu Vilniečiai naktį pajuto drebėjimo Moldovoje atgarsius. Žirmūnuose gyvenusios kolegės pabudo nuo stiklo indo skambėjimo ir kitų triukšmų. Palubėje sūpuoklėmis tapo liustros, sekcijos virpėjo, durys pačios varstėsi.

ateitis

ateitis portretas
bus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių