Pereiti į pagrindinį turinį

Pranciškonų kova dėl vienuolyno – be galo

2014-02-02 04:00
M. Vorobjovaitės nuotr.

Pranciškonams, jau dešimtmetį norintiems atgauti Pranciškonų vienuolyną, esantį pačiame Vilniaus senamiestyje, dar teks palaukti mažiausiai metus. Net kreipimaisi pagalbos į Romos popiežiaus atstovą Lietuvoje nepagelbėjo.

Kreipėsi į Šventąjį Sostą

Susigrąžinti vienuolyną pranciškonų, arba oficialiai – Mažesniųjų brolių konventualų, ordinas siekia dar nuo 2004-ųjų. Gruodžio pradžioje tikintieji netgi parašė viešą laišką Šventojo Sosto apaštaliniam nuncijui Luigi Bonazzi, kuriame prašė pagalbos.

"Mes, kaip Katalikų Bažnyčios tikintieji, mėginome priešintis tokiai akivaizdžiai neteisybei ir teisiniam nihilizmui. Per keletą kartų spontaniškų akcijų metu surinkome daugiau kaip 8 tūkst. parašų reikalaudami perduoti vienuolyną teisėtiems savininkams – pranciškonams ir perdavėme surinktus parašus Vyriausybei. Šiandien gi kreipiamės į Šventąjį Sostą prašydami, kad pagal 2000 m. susitarimą imtųsi tarpininkavimo dėl vienuolyno grąžinimo Mažesniųjų brolių konventualų ordinui, kurie kaip ordinas priklauso tiesioginei Vatikano jurisdikcijai", – rašoma laiške.

Šį dokumentą pasirašė iš viso 8610 žmonių. Tarp jų išskirti ir visuomenei gerai žinomi žmonės: "Tele 2" vadovas Petras Masiulis, dainininkė Katažina Nemycko, istorikas Liudas Jovaiša, smuikininkas Zbignievas Levickis ir kt.

Įžvelgia išsisukinėjimą

Viena pasirašiusių po laišku – Gražina Drėmaitė, Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkė, restauratorė. Ji tvirtino, kad susiklosčiusios situacijos net neverta komentuoti.

"Jokių komentarų. Čia jokių išlygų negali būti. Turi būti atkurtas teisingumas, o paskui jau galima filosofuoti", – apie Pranciškonų vienuolyno grąžinimą vienuoliams kalbėjo G.Drėmaitė.

Pašnekovė neslėpė šiuo klausimu turinti tvirtą nuomonę. Jos teigimu, šiuo metu vykdoma ekspertizė rodo valdžios išsisukinėjimą. Tačiau G.Drėmaitė tikisi, kad teisingumas bus įvykdytas.

"Aukščiausiasis Teismas sprendimą parašė, tai ko daugiau reikia? Čia prasideda išsisukinėjimas, kaip ir su Kuršių nerija. Teismas nusprendė nugriauti (neteisėtai pastatytus pastatus – red. past.). Tai ne, reikia kažkokių tokių filosofijų, – piktinosi restauratorė. – Kokia gali būti ekspertizė? Viskas seniai pasakyta: 90 proc. likusi autentika. Ir kuo čia dėta Ūkio ministerija? Aš suprantu, jeigu Kultūros ministerija, Kultūros paveldo departamentas (vykdytų ekspertizę – red. past.). Juk tai yra kultūros paminklas. Ūkio ministerija visiškai nekompetentinga spręsti šituos dalykus."

Dar tik ruošiami dokumentai

Ūkio ministerijos Viešųjų ryšių ir protokolo skyriaus vedėja Aušra Ramoškaitė tvirtino, kad šiuo metu yra rengiami dokumentai ekspertizei atlikti.

Ekspertizė vykdoma siekiant nustatyti, ar Pranciškonų g. 1 esančio Pranciškonų vienuolyno pastatai nebuvo perstatyti taip, kad jų bendrasis plotas padidėjo daugiau kaip trečdaliu ir naujai sukurto ploto negalima atskirti nuo buvusiojo. Taip pat ar jų pagrindinės konstrukcijos nebuvo pakeistos daugiau kaip 50 proc.

"Patvirtinus Ūkio ministerijos viešųjų pirkimų planą, Viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka bus skelbiamas konkursas ekspertizei atlikti", – sakė A.Ramoškaitė. Ji negalėjo tiksliai nurodyti, kiek gali užtrukti ekspertizės vykdymas, bet prireiks mažiausiai šešių mėnesių.
Šiuo metu pastatai patikėti valdyti valstybės įmonei Valstybės turto fondui.

"Kai bus atlikta ekspertizė ir bus gautos išvados, Vyriausybės įgaliota ministerija svarstys nuosavybės teisių į nekilnojamąjį turtą Vilniuje, Pranciškonų g. 1, atkūrimo klausimą", – konstatavo A.Ramoškaitė.

Neteko prieš 74 metus

Mažesniųjų brolių konventualų (pranciškonų) ordinas vienuolyno neteko dar 1940 m., kai sovietinė valdžia pastatus nacionalizavimo. Jais buvo leista naudotis Profesinių sąjungų tarybai.

1991 m. Lietuvos mokslo ir technikos draugijų asociacija įkūrė bendrovę "Mokslo ir technikos rūmai". Įmonės akcijos buvo apmokėtos vienuolyno pastatais. 1992 m. Vilniaus miestas Vyriausybės buvo įpareigotas pastatus atiduoti Vilniaus arkivyskupijai, bet jie buvo užregistruoti kaip "Mokslo ir technikos rūmų" nuosavybė.

2013 m. pradžioje Aukščiausiasis Teismas paskelbė neskundžiamą sprendimą. Pagal jį Pranciškonų vienuolynas buvo perduotas valstybės žinion. O lapkričio mėnesį – Valstybės turto fondui (VTF). Jei VTF bus įgaliotas perleisti vienuolyną pranciškonams, jis to padaryti praktiškai negalės, nes pagal galiojančius teisės aktus VTF tokios teisės neturi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų