Praskleidė paslapties skraistę: kuo Vilnius vilios Kalėdų dvasios pasiilgusius gyventojus?

Vilnius šventiniam laikotarpiui šiemet žada renginius ir muges įvairiose sostinės vietose, patį Kalėdų eglės įžiebimą, kaip ir pernai, dėl COVID-19 plitimo šeštadienį kviečia stebėti iš namų.

Šešias savaites truksiantis festivalis „Kalėdos sostinėje“ šiemet vėl pakvies į Kalėdų miestelį, išsiplėtusį į Vilniaus skverus ir aikštes, vyks Kalėdinė 3D pasaka, tarptautinė Kalėdų labdaros mugė, organizuojamas kalėdinis bėgimas. Čiuožykla šiemet bus įrengta ne kaip įprasta Lukiškių aikštėje, o prie Baltojo tilto, ir veiks iki kovo.

Katedros aikštėje šventinis laikotarpis prasidės eglės įžiebimu šeštadienį, lapkričio 27-ąją, ir baigsis sausio 9-ąją. Kalėdinė pasaka „Kalėdų giesmė“ šioje aikštėje bus rodoma iki gruodžio 30-osios. 

Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė sakė, kad šventė šeštadienį prasidės 19 val., tačiau ragino visus stebėti įžiebimą ir koncertą virtualiai – per televiziją ar internetu, kadangi paties koncerto šeštadienį prie pagrindinės Kalėdų eglės, kaip ir pernai, nebus.

„Taigi, ir šiais metais jokio koncerto Katedros aikštėje nebus. Žinome, kaip formuojasi kamščiai, tai tikrai kviečiu ir raginu visus likti namuose, pasižiūrėti koncertą, o patogiu kitu laiku iki sausio 9-osios ateiti ir pasigrožėti miesto egle“, – trečiadienį per spaudos konferenciją sakė E. Tamošiūnaitė.

Anot jos, Katedros aikštėje budės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai, tačiau tikimasi vilniečių sąmoningumo.

Šeštadienį atlikėjai koncertuos įvairiose sostinės erdvėse, tačiau visą „Muzikinės Vilniaus Kalėdų eglės įžiebimo istoriją“ vienoje vietoje, pasak savivaldybės atstovų, bus galima pamatyti tik per televiziją ar internetu.

Pasak vicemerės, eglė kainuos beveik 89 tūkst. eurų – kiek mažiau nei pernai, visai kultūrinei programai numatyta apie 280 tūkst., kalėdiniam apšvietimui – dar 179 tūkst. eurų.

Rotušės aikštėje Kalėdų eglė bus įžiebta dar po savaitės, gruodžio 4-ąją, ji ten taip pat stovės iki sausio 9-osios.

Kalėdų miestelis šiemet veiks ne tik tradiciškai prie katedros, bet ir kituose Vilniaus skveruose bei aikštėse: Odminių skvere, Vinco Kudirkos aikštėje, Lukiškių aikštėje. Miestelis dirbs nuo šio šeštadienio iki sausio 2-osios.

Veiks ir virtualus Kalėdų miestelis čia.

„Kas norėsite nusipirkti suvenyrų, dovanų Kalėdoms, tai galima bus padaryti Katedros aikštėje, kas norėsite pasimėgauti arbata, karštu vynu ar skanėstais, tą galėsite padaryti Odminių skvere, Kudirkos ir Lukiškių aikštėse“, – sakė E. Tamošiūnaitė.

Eglei – kilometrai šviesų ir girliandų

Šiųmetinės pagrindinės sostinės eglės idėjos kūrėjas dizaineris Dominykas Koncevičius sakė, kad pasirinktą „Žiemos paveikslo“ koncepciją įkvėpė išdidintos tikrų snaigių nuotraukos, jų taisyklinga geometrija ir įvairovė.

„Eglę sudaro trys sluoksniai, pagrindas dengtas veidrodžiais, kurie simbolizuoja ledą, taip pat baltomis eglišakėmis, kurios lyg apšerkšnijusios, lyg apsnigtos. Antrąjį sluoksnį sudaro gausybė skirtingo dydžio ir formų snaigių, trečias sluoksnis yra girliandų skraistė, kuri sukuria žėrėjimo efektą“, – tvirtino kūrėjas.

G. Skaraitienės / „BNS Foto“ nuotr.

Anot jo, tradiciškai 27 metrų aukščio eglės pagrindas bus padengtas 3 tūkst. eglišakių, 200 kv. metrų veidrodžių, čia bus beveik 100 snaigių – jos bus apipintos 2 kilometrų ilgio šviesos kabeliu, skraistei bus panaudota dar beveik kilometras girliandų.   

Kalėdų pasaka – septynis kartus per vakarą

Pagal anglų rašytojo Charleso Dickenso (Čarlzo Dikenso) to paties pavadinimo novelę sukurta 3D pasaka – „Kalėdų giesmė“ gruodžio 25–30 dienomis bus rodoma septynis kartus per vakarą. Ji truks apie15 minučių.

Sukurtas ir kalėdinis maršrutas „Paragauk šventinio Vilniaus“.

Šventiškai bus papuoštos Katedros ir Rotušės aikštės, Odminių skveras, Reformatų skveras, Pilies skveras, Bernardinų sodas, S. Moniuškos skveras, S. Gedos skveras, Šypsenų alėja, Markučių parko takas, Sapiegų parkas, Trakų Vokės dvaras, Geležinio Vilko tiltas, Geležinio Vilko gatvės pėsčiųjų tiltas, Vakarinio aplinkkelio, Narbuto, Drujos gatvių ir Vingio parko pėsčiųjų tiltai, Vingio parko įėjimas nuo M. K. Čiurlionio gatvės. Naujomis spalvomis nušvis ir Lukiškių aikštė.

Puoštis ragina ir verslą

Vilniaus savivaldybė šiais metais praplėtė ir atnaujino puošybos konkursą „Kuriu Kalėdų nuotaiką Vilniuje 2021“.

Sostinės verslininkai, įmonės, įstaigos ir privačios iniciatyvos, bendruomenės ir vilniečiai kviečiami šventiškai puošti ne tik į gatvę išeinančių parduotuvių, kavinių, restoranų, įstaigų langus, duris, namų fasadus, kuriančius sąsają su praeiviais, bet ir pasažus, skverus, gatves ir atvirus kiemus, įstaigų ar įmonių erdves. Renkantis kūrybines puošybos idėjas rekomenduojama naudoti tvarias medžiagas. Konkurso dalyviams žadami prizai. 

Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos (IWAV) ir užsienio šalių diplomatinių bei verslo bendruomenių organizuojamoje mugėje šiais metais veiks daugiau nei 30 stendų su originaliais rankų darbo dirbiniais, suvenyrais, skanėstais iš įvairių šalių. Visos mugės dieną surinktos ir su ja susijusios lėšos bus skirtos mažamečių, jaunuolių ir senyvo amžiaus žmonių gerove besirūpinančioms organizacijoms.

Kvies prakartėlių paroda

Vilnius taip pat iki sausio pabaigos kvies apsilankyti Bažnytinio paveldo muziejaus prakartėlių parodoje „Štai žvaigždė! Gimimo scena: nuo Alpių kalnų iki Baltijos jūros“.

Joje bus galima pamatyti 29 iš Vokietijos ir Lietuvos muziejų saugyklų, bažnyčių, privačių kolekcijų atkeliavusius objektus, tarp jų istorinius XV amžių siekiančius reljefus, paveikslus, prakartėles ir skulptūras, profesionalių menininkų sukurtus šiuolaikinius darbus. Bus eksponuojama ir lietuvių kurta mažiausia pasaulyje – trečdalio milimetro dydžio nano-prakartėlė.

Gruodžio 18–26 dienomis gyventojai kviečiami į nemokamas kalėdines ekskursijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

apie

apie portretas
kokias dar sventes kalba fasistyneje diktaturoje ?...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių