Premjeras: J. Noreikos lenta turi būti atstatyta

Sudaužyta karininko Jono Noreikos-Generolo Vėtros atminimo lenta visų pirma turi būti atstatyta panaikinant vandalizmo padarinius, o tuomet sprendžiama dėl jos tolesnio likimo, sako premjeras Saulius Skvernelis.

„Yra vandalizmo aktas, sudaužyta atminimo lenta, aš manau, kad turi būti atstatytas tas faktas, kuris buvo prieš vandalizmo aktą, o ar toliau turi kabėt, ar nuimt, istorikai turi teikti savo siūlymus ir rekomendacijas“, – antradienį žurnalistams Seime sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Dėl veiksmų Holokausto metu kontroversiškai vertinamo J. Noreikos atminimo lenta nuo Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos pastato numušta pirmadienį.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius pirmadienį lentos sudaužymą pavadino chuliganišku elgesiu, bet atkurti prieštaringų diskusijų sulaukusio atminimo ženklo nežada. Meras teigė, jog diskusija dėl Generolo Vėtros veiklos vertinimo „yra sudėtinga ir daugiaprasmiška“, o savivaldybė nebuvo šios lentos įrengimo iniciatorė.

Diskusijos visuomenėje dėl šios lentos vyko ne vienerius metus. Kritikai teigia, jog šio garbingo ženklo neturi likti įvertinus tai, kad J. Noreika, būdamas Šiaulių apskrities viršininku, pasirašė raštus dėl žydų geto steigimo ir žydų turto tvarkymo.

Gynėjai pabrėžia J. Noreikos nuopelnus antisovietiniame pogrindyje, akcentuoja, kad vėliau karo metais jis buvo pats įsitraukęs į antinacinę veiklą.

J. Noreika buvo suimtas 1946 metų kovą, o kitąmet okupacinės sovietų valdžios sušaudytas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mociute

Mociute portretas
Tai getu steigejas ,tai zydu turto tvarkytojas ,tai vel kovotojas didvyris,is viso,kam ta lenta reikalinga ,kad zydams getus primintu ?Nesaziminga.

vidmantas

vidmantas portretas
...privalo isieskoti is niokotojo, sumoketi bauda-pritariu pretendenui i prezidentus ir merui uz kuri jau balsavau...

Eina sau

Eina sau portretas
Tas,kur pagalį su ratuku subinėn įsikišęs po Vilnių važinėja, tegul ir atstato.Ar jam taip praeis...?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių