Prie Seimo – piketas: ragina nedrausti kailinių žvėrelių verslo

Antradienį prie Seimo surengtame pikete per šimtas žmonių ragino nedrausti kalinių žvėrelių verslo.

Kailinių žvėrelių fermose dirbantys žmonės sakė, jog uždarius kailinių žvėrelių ūkius praras darbą ir kito už tokį atlygį prie namų nesuras.

„Gyvenam kaime, ką ten „Tušti narvai“ sako, kad dešimties kilometrų spinduliu aš rasiu darbą su tokiu atlyginimu, su tokiu darbo grafiku, tinkančiu auginant mažus vaikus – aš tiktai to neįsivaizduoju. Ką man daryt toliau? Čia bus kelias ne tik iš kaimo, bet ir iš Lietuvos“, – BNS sakė žvėrelių ūkyje dirbanti Jovita Jasikevičienė iš Utenos rajono.

Į piketą susirinkę žmonės laikė plakatus su užrašais „Saugome gyvūnus, atimsime iš jūsų darbą ir namus“, „Prasidėjo ūkių iškraustymas“, „Šimonyte, kas svarbiau, gyvūnai ar žmonės?“, „Elkitės etiškai ne tik su gyvūnais, bet ir su ūkininkais“.

Jei bus uždaryti ūkiai, neteksime darbų, neturėsime iš ko išlaikyti šeimų, pasekmės yra liūdnos visiems.

Žvėrelių ūkyje dirbantis Gediminas Žukauskas iš Jonavos rajono teigė, kad praradęs darbą ūkyje neturės iš ko išlaikyti šeimos.

„Dirbame žvėrelių ūkyje ir atstovaujam žvėrelių ūkiams, kad gyvuotų dar ilgai. Jei bus uždaryti ūkiai, neteksime darbų, neturėsime iš ko išlaikyti šeimų, pasekmės yra liūdnos visiems“, – kalbėjo vyras.

Seimas antradienį ketina svarstyti Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisas, kurios siūlo nuo 2027 metų uždrausti kailinių žvėrelių verslą. Piketą prie Seimo antradienį surengė jų augintojų asociacija.

Lietuvos žvėrelių augintojų asociacijos pirmininkas Česlovas Tallat-Kelpša BNS anksčiau teigė, kad parlamento siūlomos kompensacijos už gyvūnus uždarius ūkius yra juokingos, nes, jeigu kitose panašiu keliu ėjusiose šalyse siekė 100-500 eurų už patelę, Lietuvoje kalbama apie kelis eurus.

Jis teigė, kad negali sutikti su „šimtą kartų“ mažesne suma.

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas siūlo kailinių gyvūnų verslą uždrausti nuo 2027 metų, o veiklą nutraukiantiems fermų savininkams 2024 metais būtų mokama 3 eurų už gyvūną kompensacija, antrais – 2 eurų, o paskutiniais metais – 1 euro.

Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo ir Laukinės gyvūnijos įstatymo pataisomis siūloma uždrausti gyvūnų auginimą, veisimą ir žudymą dėl jų kailių, numatant tam pereinamąjį laikotarpį.

Kailinių žvėrelių fermos yra uždraustos beveik 20-yje Europos šalių ir maždaug pusė jų mokėjo kompensacijas.

Žemės ūkio duomenų centro duomenimis, audinių kailių eksportas 2012–2021 metais svyravo, tačiau matoma bendra jo mažėjimo tendencija. Audinių odų kaip žaliavos eksportas nuo 2013 iki 2021 metų sumažėjo 56 procentais.

Nuo 2018 metų buvusių 138 bandų ir jose laikytų 2,2 mln. kailinių žvėrelių skaičius šių metų pradžioje sumažėjo atitinkamai iki 75 ir 1,2 mln. Pernai, palyginti su 2018 metais, šio verslo pelnas sumažėjo 32,4 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius

Saulius portretas
Valinkit nx žudikai.Nusispjaut ant jūsų.Emigruokit.Uždaryt fermas!!!

Reikia

Reikia portretas
Tuos išsigimelius žvėrių ginėjus į narvus su žverimis uždaryti proto įgavimui.

Be pasigailejimo

Be pasigailejimo portretas
Uzdrausti zvereliu kankinimo kameras ir zudyma be jokio pasigailejimo sadistams-verslininkams. Mateme TV reportaza, kuriame "humaniskai" dauzomos audines i narvus ir kitus kietus daiktus, nes audines nenorejo mirti kisamos i duju kamera. Tiems sadistams iskelti baudziamasias bylas uz zudyma vargsu gyvuneliu sadistiniais metodais. Visus zudikus i kameras, gaila tik kad ne i duju kameras..
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių