Pereiti į pagrindinį turinį

Prikeltas pastatas tarnaus Jėzuitų gimnazijai

2012-04-24 18:00
Prikeltas pastatas tarnaus Jėzuitų gimnazijai
Prikeltas pastatas tarnaus Jėzuitų gimnazijai / Artūro Morozovo nuotr.

T.Daugirdo ir Santakos gatvių sankryžoje ne vienus metus stūksojęs avarinės būklės pastatas sulaukė statybininkų – švyti naujas stogas, ką tik nutinkuotos išorinės sienos. Vis dėlto neaišku, kada pastate klegės Jėzuitų gimnazijos auklėtiniai.

XVI–XVII a. statyti ir tarpusavyje sujungti trys Senamiesčio namai maždaug prieš 14 metų buvo perduoti jėzuitams.

Lietuvos jėzuitų provincijos Plėtros tarnybos projektų koordinatorės Editos Zarembienės teigimu, stabdyti tolesnį pastato irimą imtasi apie 2005 m. Statinių komplekso tvarkymo darbai vyko pamažu, o rezultatus išvydome tik dabar.

Pastatams tvarkyti jau išleista apie 1 mln. litų. Tai Lietuvos jėzuitų provincijos ir valstybės lėšos. Atstatytos, sutvirtintos griūvančios sienos, sumontuotos perdangos, išvalyti rūsiai, įrengtos naujos stogo konstrukcijos, uždengtas stogas, sutvirtinti ir nuo drėgmės apsaugoti pamatai, baigiamos tvarkyti išorinės sienos.

„Objektas įrašytas į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą, todėl kiekviename žingsnyje reikia projektų, tyrimų, ekspertų išvadų, derinimo su įvairiausiomis institucijomis“, – komentavo E.Zarembienė. Stoglangius leista įrengti tik toje namo pusėje, kuri atgręžta į Nemuną. Taip pat buvo reikalaujama išsaugoti vidaus erdvių išplanavimą.

Kiek lėšų pareikalaus įrengti statinio vidų, pasak E.Zarembienės, dar nežinoma. Neaišku, kada čia bus įrengtos dailės, technologijų klasės, valgykla ir kitos planuojamos patalpos.

Tai ne vienintelis Jėzuitų gimnazijos su statyba susijęs projektas. Šiuo metu baigiamas įrengti prieš kelerius metus naujai pastatytas ir gyvasties nerodęs gimnazijos priestatas. Tikimasi, kad ateinančią rugsėjo 1-ąją gimnazistai jau galės džiaugtis naujomis erdvėmis.


Apie statinių kompleksą

Pirmiausiai – XVI a. pastatytas Santakos g. 3 namas. Jis buvo mūrinis, netinkuotas, dviejų aukštų. Vėliau, XVI a., prie jo prijungiamas dar vienas mūrinis dviaukštis pastatas (Santakos g. 1). XVII a. pradžioje T. Daugirdo ir Santakos gatvių kampe iškilo dviaukštis mūrinis namas. Tai buvo gyvenamosios paskirties namai. Vėliau pastatai ne kartą rekonstruoti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų