Pereiti į pagrindinį turinį

Privati klinika per krizę pritrūko ligonių

2009-08-13 09:05
Apmaudas: kaunietis Sergejus piktinasi, kad apie nutrauktą veiklą nuolatinių pacientų niekas neinformuoja.
Apmaudas: kaunietis Sergejus piktinasi, kad apie nutrauktą veiklą nuolatinių pacientų niekas neinformuoja. / Tomo Raginos nuotr.

Ant bankrutavusios klinikos "Sana Vita" pamatų iškilusi nauja gydymo įstaiga "Aktolita" taip pat atsidūrė ties žlugimo riba: klinikos durys užrakintos, pacientai – nežinioje.

Įstaiga sustabdė veiklą

Ortopedijos įmonės pastate įsikūrusi pirminės sveikatos apžiūros paslaugų klinika "Aktolita" nebeteikia paslaugų. Ant medicinos įstaigos durų kabo lapelis su užrašu "Prašome skambinti UAB "Aktolita" direktorei Editai Kairienei". Žemiau nurodytas direktorės mobiliojo telefono numeris.

Pro stiklinius klinikos langus matyti, kad patalpose darbuotojų nėra, tačiau baldai ir įranga likusi.

"Tai kaip, ir vėl bankrutavo? Neįtikima", – patampęs duris piktinosi kaunietis Sergejus. Surinkęs klinikos direktorės telefono numerį buvęs klinikos pacientas sužinojo, kad jo šeimos gydytoja šiuo metu dirba kitoje pirminės sveikatos apžiūros paslaugų įstaigoje Kalniečių mikrorajone. Esą, jeigu vyras pageidauja, gali toliau gydytis pas savo šeimos gydytoją, jeigu ne – gali nuvykti pas ją pasiimti savo ligos istoriją.

"Jau žiemą šita įstaiga bankrutavo. Tada buvo galimybė eiti į kitą polikliniką, bet pasilikome, nes tikėjomės, kad naujieji savininkai tęs poliklinikos veiklą. Bet štai ir vėl akibrokštas", – Sergejaus nuomone, prieš užverdami duris klinikos šeimininkai turėjo pranešti apie sprendimą pacientams.

Keliauja iš rankų į rankas

Vilniuje registruota, Kaune filialą turinti "Aktolita" turėjo leidimą teikti pirminės sveikatos priežiūros paslaugas, ji siūlė įmonėms atlikti profilaktinius darbuotojų patikrinimus. Šiose patalpose įmonė dirbo nuo 2009 m. pradžios.

Didžioji dalis "Aktolitos" pacientų buvo praėjusią žiemą bankrutavusios, tose pačiose patalpose veikusios "Sana Vitos" klientai. "Sana Vita", viena pirmųjų privačių sveikatos priežiūros įstaigų Kaune, įsikūrė privatizavus senąją Geležinkelininkų ligoninę, kai 1992 m. buvo uždarytos Kaune veikusios žinybinės ligoninės.

Iš "Sana Vitos" į "Aktolitą" prieš pusmetį dirbti perėjo 40 bankrutavusios klinikos darbuotojų. Tuo metu klinika prarado dalį pacientų, nes po "Sana Vitos" bankroto kai kurie iš jų persirašė į kitas gydymo įstaigas.

Žiemą "Kauno dienos" žurnalistams "Aktolitos" direktorė Edita Kairienė teigė neturinti jokių sąsajų nei su bankrutavusia "Sana Vita", nei su jos savininku – Medicinos diagnostikos centru. Tuo metu E.Kairienė tikino, kad sužinojusi, jog, šios įmonės yra nemokios, išsinuomojo iš jų patalpas.

Medicinos diagnostikos centro ženklais pažymėtu automobiliu važinėjusi "Aktolitos" direktorė tikino, kad tai nereiškia jokių ryšių su šia įmone. "Jie nemokėjo išperkamosios nuomos. Mes perėmėme automobilius ir pasirašėme nuomos sutartis, kad galėtume normaliai dirbti", – tuomet aiškino E.Kairienė.

Pacientai pasigenda etikos

"Aktolitos" pacientas Antanas piktinosi, kad nuo ankstyvo ryto klinikoje niekas nekelia ragelio. Esą, trūkus kantrybei, vyras atvažiavo į gydymo įstaigą neužsiregistravęs. Ant durų pamatęs užrašą, kad klinika nedirba, vyriškis pasigedo, kaip pats sako, elementariausios etikos.

"Gal galėtų pasodinti vieną darbuotoją prie telefono, kuris pacientams aiškintų, kokia yra situacija. Dabar neaišku, kas ir kaip, tik atvažiavęs pamačiau užrašą, kad jie nedirba", – sakė kaunietis Antanas.

"Kauno dienos" žurnalistų kalbintas tos pačios gydymo įstaigos buvęs pacientas Sergejus sakė, kad į medicinos įstaigą atėjo tikėdamasis gauti pažymą, kuri reikalinga norint prasitęsti vairuotojo pažymėjimo galiojimo laiką. Pasiųstas į Kalniečių polikliniką vyras sužinojo, kad ten – didelės eilės.

"Blaškausi dabar susinervinęs po miestą ir nežinau, ką daryti. Reikės vieną kartą susirasti normalią polikliniką, nes čia kažkas ne taip", – piktinosi kaunietis.

Trūksta apyvartinių lėšų

"Aktolitos" direktorius Leonas Kačinskas "Kauno dienai" patvirtino, kad gydymo įstaiga turi rimtų finansinių problemų. Esą veiklą laikinai teko sustabdyti dėl apyvartinių lėšų trūkumo. "Aktolitoje" gydėsi maždaug 200 kauniečių. Nuo penktadienio pacientų nebepriimančios klinikos vadovai kol kas negali pasakyti, ar klinika tęs veiklą, o jeigu taip, kada ji bus vėl atidaryta.

"Viskas priklausys nuo akcininkų sprendimo. Jeigu jie nuspręs investuoti, atgaivinti veiklą, tada veikla ir bus atnaujinta. Iš tikrųjų situacija nėra kritinė – skolininkų ir kreditorių yra maždaug tiek pat", – aiškino L.Kačinskas.

Jis patvirtino, kad dalis klinikoje dirbusių medikų perėjo dirbti į kitas poliklinikas, tačiau pacientų ligos istorijos dar nėra atiduotos kuriai nors kitai medicinos įstaigai. Esą, kol nėra sprendimo nutraukti veiklą, tol šio žingsnio žengti neskubama.

Paklaustas, ar ketina apie sprendimus informuoti pacientus, L.Kačinskas sakė, kad visą informaciją apie gydymo įstaigą klientams teikia jo pavaduotoja Edita Kairienė, kurios telefono numerį galima rasti ant klinikos durų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų