Pereiti į pagrindinį turinį

Prokurorų gyvenimui pagerinti valstybė ketina skirti milijonus litų

2009-11-11 08:59
Negana: nors į šių pastatų rekonstrukciją jau įmerkta daugiau kaip 11 mln. litų, prokurorai vis dar skundžiasi, kad patalpose šalta.
Negana: nors į šių pastatų rekonstrukciją jau įmerkta daugiau kaip 11 mln. litų, prokurorai vis dar skundžiasi, kad patalpose šalta. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Per visuotinę taupymo karštinę valstybė ketina skirti beveik 12 mln. litų prokurorų gyvenimui pagerinti. Prokurorai tikina, kad tai ne prabanga, o būtinybė, nes kitaip jie sušals.

Pavydėtini užmojai

Valstybės išlaidos prokuratūrų pastatams Vilniuje per pastaruosius porą metų jau siekia apie 100 mln. litų. Naujo prokuratūros pastato, pravardžiuojamo kubu, statyboms išleista 87 mln. litų, daugiau kaip 11 mln. jau paklota dviejų šalia esančių Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros pastatų rekonstrukcijai. Būtent jiems rekonstruoti kitąmet iš valstybės biudžeto numatoma skirti dar 11,98 mln. litų. Iš viso Rinktinės gatvės 7-u ir 9-u numeriais pažymėtiems pastatams rekonstruoti reikia 23 mln. litų.

"Ar toks projektas būtinas? Atsakymas vienareikšmiškai teigiamas. Noriu priminti, kad prokuratūros veiklai keliami nepaprastai aukšti reikalavimai. Ypač dabar, kai nusikalstamumas auga. Tačiau per tuos reikalavimus, ką turi padaryti prokuroras, visi jau pamiršo, kad norint, jog prokuratūra tinkamai vykdytų savo funkcijas, reikalingas ir finansavimas", – dienraščiui teigė Generalinės prokuratūros kanclerė Gertruda Tumelienė.

Už minėtus 11 mln. litų du pastatai jau sujungti – pastatytas stiklinio fasado jungiamasis korpusas, kuris tapo bendru dviejų prokuratūros pastatų įėjimu. Taip pat renovuota vieno iš pastatų išorė. Palyginti su, pavyzdžiui, renovuojamais daugiabučiais, prokuratūros pastatas ne tik apšiltintas, bet ir visiškai pakeista jo išorė. Pagal projektą po rekonstrukcijos taip pat atrodys ir antrasis pastatas.

Naudinga visiems

Paklausta, ar prokurorai negalėtų išsitekti "kube", G.Tumelienė atsakė: "Jei būtume tilpę, seniai jau dirbtume jame. Tačiau gal ir gerai, kad netilpome – juk gana niūri Rinktinės gatvė tik pagražės. Žirmūnų seniūnijos gyventojai tikrai džiaugiasi, nes prokurorai rūpinasi aplinkos tvarkymu visų miestiečių labui."

G.Tumelienė taip pat akcentavo, kad ligšiolinės sąlygos, kuriomis dirba prokurorai senuose Rinktinės gatvės pastatuose, yra tiesiog nepakeliamos.

"Dalis patalpų yra senos, fiziškai ir morališkai susidėvėjusios, avarinės būklės. Be to, renovacija būtina dar ir todėl, kad minėtos patalpos labai šaltos, žiemą temperatūra jose tėra 8–11 laipsnių šilumos. Suprantama, kad patalpų šildymas ir elektra brangiai kainuoja", – pridūrė už statybas atsakinga Generalinės prokuratūros kanclerė.

Pasak jos, prokuratūros pastatų rekonstrukcija išeis į naudą ne tik prokurorams, bet ir valstybei bei visiems jos gyventojams. "Investicijų programos sunkmečiu be galo reikalingos Lietuvos ūkiui, nes daugiau kaip pusė investicijų grįžta į valstybės biudžetą, t. y. kiekvienam mokesčių mokėtojui, mokesčių pavidalu", – pabrėžė G.Tumelienė.

Maitina statybininkus

Visus minėtus darbus – tiek "kubo" statybas, tiek pastatų Rinktinės gatvėje rekonstrukciją – patikėta vykdyti tai pačiai įmonei, bendrovei "Vėtrūna".

Nors minėtoji bendrovė siejama su pašalintuoju prezidentu Rolandu Paksu, būtent jo Tvarkos ir teisingumo partijos frakcijos Seime vadovas Valentinas Mazuronis siūlo atsisakyti išlaidų prokuratūros pastatų rekonstrukcijai.

"12 mln. – gana didelė suma. Sunkmečiu tie dalykai gali ir palaukti. Manau, jie (prokurorai – red. past.) nepasius padirbę tokiose patalpose, kokios yra", – dienraščiui sakė V.Mazuronis.

Tačiau prokurorai su tokiu pasiūlymu nesutinka. Anot G.Tumelienės, sustabdžius rekonstrukciją brangiai kainuotų konservuoti pastatus. "Rekonstrukcija jau pradėta. Jei ji būtų stabdoma ir konservuojama, tai pareikalautų papildomų mokesčių mokėtojų pinigų. Pateiksiu tokį neigiamą pavyzdį – Valstybės saugumo departamentas, kuris sustabdė statybą. Darbų pabaiga jiems jau dabar kainuoja brangiau, nei būtų kainavusi, jei pastatas būtų baigtas statyti, kad ir prieš metus", – aiškino Generalinės prokuratūros kanclerė.


Rytoj "Vilniaus dienoje" skaitykite: prokurorų verslo planas žlugo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų