Pereiti į pagrindinį turinį

Puotos Botanikos sode pykdo gyventojus

2012-07-31 05:00
Puotos Botanikos sode pykdo gyventojus
Puotos Botanikos sode pykdo gyventojus / Simono Švitros nuotr.

Įsilinksminę vestuvininkai, padangę drebinantys fejerverkai ir kurtinantis puotų triukšmas. Savaitgaliais Vilniaus universiteto (VU) Botanikos sode Kairėnuose ūžiančios šventės perpildė aplinkinių gyventojų kantrybės taurę.

Kenčia kas savaitgalį

Artimoje kaimynystėje prie VU Botanikos sodo gyvenanti Rita S. tvirtino nebegalinti daugiau kentėti. Kone kiekvieną savaitgalį vykstantys triukšmingi vakarėliai verčia iš lovų vaikus, naminiams gyvūnams tenka slėptis pakampėse.

„Kiekvieną penktadienį pas mus karas. Baliai, fejerverkai. Šunys kaukia. O praėjusio savaitgalio balius buvo kažkas tokio. Vidurnaktį pradėjo šaudyti iš didžiųjų patrankų. Buvo toks griausmas, kad namo langai drebėjo. Fejerverkai kai iššaudavo, tai aplinkui nušvisdavo kaip dieną“, – apie savaitgalį nuaidėjusi vakarėlį pasakojo moteris.

Neką geresnė situacija ir kitais savaitgaliais.

„O prasidėjo ši situacija, mano galva, tuomet, kai atsirado japoniškas sodas. Tas sodas tapo tikru traukos centru, išsireklamavo Botanikos sodas ir ėmė čia žmonės plūsti. Vestuvės visokios, krikštynos. Ankstesniais metais tokių trankių vakarėlių čia nebūdavo“, – tvirtino moteris.

Policija bejėgė

Rita S. tvirtino ankstesniais metais labai sugyvendavusi su Botanikos sodu. Moteris atkeliaudavo pirkti čia parduodamų vaiskrūmių, kitų sode auginamų gėrybių.

„Man atrodo, didžiausia problema čia yra direktorius. Jis yra puikus vadybininkas, bet jam neįdomu, kad sodas turėjo senas tradicijas. Jie atsisako prekybos augalais, pardavimas išvis naikinamas, išnaikinta šermukšnių kolekcija. Darosi tik reklamą, tik ieško, kur pinigų užsidirbti. O juk čia nėra UAB, čia mokslo įstaiga, priklausanti Vilniaus universitetui, ir, man atrodo, negarbinga užsidirbti tokiais būdais“, – kalbėjo pašnekovė.

Moteris teigė kvietusi policiją. Vis dėlto atvykę pareigūnai tik skėsčiojo rankomis.

„Jie sako, kad mes, visi aplinkiniai gyventojai, turime susikooperuoti, rinkti parašus ir skųsti triukšmadarius. Tačiau žmonės čia gyvena daugiausia privačiuose namuose, tad kaip jūs įsivaizduojate visus apeiti ir surinkti tuos parašus? Neįmanoma misija“, – piktinosi pašnekovė.

Atsakomybė – puotautojų

VU Botanikos sodo atstovas spaudai Darius Ryliškis pripažino, kad dalis Ritos S. išsakytų argumentų yra teisingi, tačiau nesutiko, kad tai, kas daroma sode, yra blogai.

„Nesutikčiau, kad tos permainos, kurios vykdomos sode, yra blogai. Atsisakėme prekybos augalais, nes tai buvo pagalbinis verslas, kol sodas nebuvo sutvarkytas. Taip, sodas yra nuomojamas, bet tai vyksta itin retai. Pernai buvo du tokie atvejai, šiemet – vienas. Žinoma, gali taip nutikti, kad per renginį bus patriukšmauta, bet tai jau asmenų ar įmonės, kuri ta sodą išsinuomoja, atsakomybės reikalas. Pasirašydami sutartį jie įsipareigoja nepažeisti viešosios tvarkos“, – teigė D.Ryliškis.

Botanikos sodo atstovas pasidžiaugė, kad dėl geros reklamos sode nuolat auga lankytojų skaičius, vyksta daug kultūrinių renginių.

„Per pusmetį sulaukėme daugmaž 35 tūkst. lankytojų, ir tai 10–15 proc. daugiau nei per tą pat laikotarpį pernai. Kas antrą savaitgalį vyksta Kristupo vasaros festivalis. Manau, jis tikrai netrukdo aplinkiniams gyventojams – juk baigiasi pusę devynių vakaro“, – kalbėjo D.Ryliškis.

Sodo atstovas taip pat patikino, kad dėl sodo nuomininkų veiksmų policija nė karto kviesta nebuvo. „Tokio atvejo tikrai nėra buvę“, – teigė pašnekovas.

Leidžia ir fejerverkus

D.Ryliškis spėjo, kad gyventojai galėjo turėti skundų dėl sodo teritorijoje esančio restorano „Aula“ veiklos. „Pas juos dažniau būna renginių, bet tai ne Botanikos sodo įstaiga, o privati įmonė“, – gūžtelėjo pečiais pašnekovas.

Dienraščio kalbinta minėto restorano administratorė, prisistačiusi Egle, taip pat abejojo, kad pas juos vykstančios šventės galėtų trukdyti apylinkių gyventojams. Visgi moteris pripažino, kad šventės neapsieina ir be vidurnakčio fejerverkų.

„Juk vestuvės tik vieną kartą gyvenime, tad būna ir fejerverkų. Mes juk – restoranas. Tačiau dažniausiai visas vysta patalpose, be to, ribojamas triukšmas“, – kalbėjo Eglė.

Moteris taip pat pripažino, kad pernai dėl triukšmo buvo sulaukta pareigūnų vizito. „Tačiau tai buvo vienintelis kartas. Stengiamės nepažeisti taisyklių“, – pabrėžė restorano administratorė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų