Pereiti į pagrindinį turinį

Ramybės parkas virto šiukšlynu

2012-04-19 05:00
Ramybės parkas virto šiukšlynu
Ramybės parkas virto šiukšlynu / Artūro Morozovo nuotr.

Ramybės parkui suteiktas kapinių statusas šią miesto centre esančią erdvę pavasarį pavertė šiukšlynu. Teoriškai parką, dar vadinamą Senosiomis Kauno kapinėmis, turėtų prižiūrėti „Kapinių priežiūra“, tačiau įmonė tam pinigų neturi.

Liko be šeimininko

„Mums Ramybės parkas buvo perduotas tik praėjusių metų pabaigoje, tačiau lėšų jam prižiūrėti neskirta. Nors parkui ir suteiktas kapinių statusas, tačiau tai mėgstama kauniečių pasivaikščiojimo vieta, o ne tipinės kapinės“, – bandė teisintis savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ direktoriaus pavaduotojas Valdemaras Olšauskas.

Šalia Ramybės parko gyvenantys kauniečiai piktinosi, kad miesto centre esanti populiari vieša erdvė – tarsi be šeimininko, palikta likimo valiai.

Šiukšlės ir kryžiai

Vytauto prospekte gyvenanti Marta Muižytė pasakojo, kad Ramybės parke padėtis ypač pablogėjo šiemet.

„Mėtosi supuvę pernykščiai lapai, šiukšlės, plastikiniai buteliai, o greta stovi kryžiai. Šalia suoliukų galima rasti ir švirkštų. Vaizdas šlykštus“, – piktinosi M.Muižytė.

Beveik kiekvieną dieną Ramybės parke bėgiojantis jaunas vyras skundėsi ne tik sąvartyną primenančiu vaizdu, bet ir prasta takų danga.

„Bėgant reikia atidžiai žiūrėti po kojomis, nes galima ir traumą gauti. Ne kartą grįžęs namo, nuo sportinių batelių padų turėjau valyti šunų išmatas. Mačiau, kad parke yra konteineris ekskrementams, tačiau jis visada perpildytas“, – stebėjosi kaunietis.

Pažvelgus į parką-kapines nuo Vytauto prospekto, vaizdas lyg ir neblogas. Visai neseniai takeliai buvo aptvarkyti, pastatyti nauji suoliukai, žuvusiųjų atminimui – paminklas. Visai kitoks vaizdas parko gilumoje.

„Pasižiūrėkite, visur pilna prieš tris ar keturis metus nukritusių lapų. Per juos pavasarį net žolė prasikalti negali. Vien ištuštinti šiukšliadėžių neužtenka, reikia geros talkos, kad parkas vėl atgautų normalų vaizdą“, – kalbėjo Ramybės parke sutikta jauna mama.

Gelbės Darbo birža

„Mūsų galimybės ribotos. Turime tik vieną automobilį, kuris aptarnauja visas miesto kapines. Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriui pranešėme, kad šiam parkui prižiūrėti neturime pajėgų. Anksčiau čia darbavosi “Kauno švaros„ ir “Irgitos„ darbuotojai. Buvo šienaujama, medžiai kartais nugenėjami, nuolat valoma“, - sakė „Kapinių priežiūros“ direktoriaus pavaduotojas V.Olšauskas.

Praėjusią savaitę „Kapinių priežiūra“ pasirašė trišalę sutartį su savivaldybe ir Darbo birža. Tikimasi, kad viešiesiems darbams birža atsiųs bedarbių.

„Praeitą savaitę mūsų darbuotojai šiek tiek tvarkėsi. Kai tik iš biržos gausime žmonių, padėtis pagerės“, – žadėjo direktoriaus pavaduotojas.

Padaryta klaida?

„Kapinių priežiūrą“ ne kartą raginome tvarkyti Senąsias Kauno kapines. Pakeitus parko statusą į kapinių, šią teritoriją prižiūrėti turi jie", – bet kokios atsakomybės kratėsi Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Vis dėlto vedėjas pripažino, kad galbūt padaryta klaida, kai Ramybės parko statusas buvo pakeistas į kapinių. Sprendimą, jog Ramybės parkas būtų perduotas „Kapinių priežiūrai“ praėjusių metų lapkritį priėmė miesto taryba, pasiūlius savivaldybės Turto skyriui.

„Ta teritorija vis tiek traktuojama kaip parkas, o ne kapinės. Visų miesto parkų priežiūra rūpinasi miesto savivaldybė, kad šie būtų išvalyti, ištuštintos šiukšliadėžės. Darbams kasmet numatome apie 300 tūkst. litų“, - pastebėjo A.Pakalniškis.


Kodėl Senosios kapinės?

Vytauto pr. esančią žaliąją erdvę buvo įprasta vadinti Ramybės parku, primenant, kad 1847–1959 m. čia veikė miesto kapinės. Jos įrašytos į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų