Pereiti į pagrindinį turinį

„Reenergy“ neabejoja: prieš projektą toliau bus naudojamas administracinis resursas

2014-02-14 08:44
DMN inf.
Vytauto Petriko nuotr.

Atliekų jėgainės projektą Vilniuje įgyvendinanti bendrovė „Reenergy“ sulaukė naujų barjerų, užkertančių kelią statybų startui.  Kol vyko Statybų inspekcijos priekaištų jėgainei šalinimas, buvo patvirtinta nauja tvarka, pagal kurią „Reenergy“ privalo gauti du papildomus formalius sprendimus iš Aplinkos ir Ūkio ministerijų.

„Nors teismas vakar patvirtino taikos sutartį tarp Statybos inspekcijos, Vilniaus savivaldybės administracijos ir Vilniaus visuomenės sveikatos centro, visus leidimus turinčiai „Reenergy“ jėgainei buvo sukurtas papildomas barjeras. Akivaizdu, kad ir toliau vilkinant „Reenergy“ jėgainės statybas, proteguojami mūsų konkurentų interesai. Tam naudojamas administracinis resursas“, - sakė  „Reenergy“ vadovas Raimondas Petreikis.

Jo teigimu, atgaline tvarka įmonei „Reenergy“, jėgainės projektą derinančiai jau 8 metus ir turinčiai visus reikalingus leidimus pagal senąją tvarką, pritaikytas naujas įstatymo pakeitimas vertintinas kaip besitęsianti konkuruojančios įmonės „Fortum“ bei valstybinio monopolisto „Lietuvos energija“ protekcija.

„Statybų startas šiandien  priklauso nuo Aplinkos ir Ūkio ministerijų sąžiningumo. Deja, tačiau visi ženklai rodo, kad prieš „Reenergy“ ir toliau bus neteisėtai naudojami valstybiniai-administraciniai resursai, siekiant bet kokiomis priemonėmis apsunkinti jėgainės statybų pradžią“, - sakė R. Petreikis.

Racionalų ir efektyvų jėgainės projektą, kuriam „Reenergy“ neprašo nei valstybės, nei ES fondų paramos, bendrovė gins visomis teisinėmis priemonėmis.  51 procentą „Reenergy“ akcijų valdanti kompanija „Helvita Holdings“ yra registruota Olandijoje, todėl bendrovė turi galimybę kreiptis ir į tarptautinį arbitražą.

„Atliekų jėgainės statybų leidimas galioja, visos sutartys yra pasirašytos, įstatinis kapitalas suformuotas. Jei statybos visgi bus sustabdytos, patirsime milžinišką žalą ir sieksime jos išieškojimo“, - teigė R. Petreikis.

„Reenergy“ statoma energijos iš atliekų jėgainė yra integrali sostinės atliekų tvarkymo sistemos dalis – kartu su atliekų rūšiavimo fabriku, kurį numato statyti Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras (VAATC) . Jėgainė naudos tik po rūšiavimo likusias, energetinę vertę turinčias, atliekas.

Atliekų priėmimo jėgainėje mokestis - 99 Lt - bus gerokai mažesnis, nei sąvartyno mokestis. Šilumos kaina – ne daugiau 12 ct/kWh. Šis projektas bus gyvas priekaištas valstybinių projektų neefektyvumui ir neracionalumui.

Per metus jėgainėje, kuri yra 1,5 karto mažesnė jei „Fortum“ pastatyta Klaipėdoje, planuojama suvartoti iki 170 000 tonų  išrūšiuotų komunalinių atliekų, šiluminė galia sudarys 49,9 MWš.
Į jėgainę, atitinkančią aukščiausius ekologijos reikalavimus, ketinama investuoti 250 mln. litų.

Vilniaus miesto savivaldybė tiesiogiai dalyvauja energijos iš atliekų jėgainę statančios įmonės „Reenergy“ veikloje ir kapitale, valdo 49 proc. įmonės akcijų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų