Pereiti į pagrindinį turinį

Renovacijos sulaukia vos viena iš dešimties Kauno mokyklų

2012-07-09 10:00
Renovacijos sulaukia vos viena iš dešimties Kauno mokyklų
Renovacijos sulaukia vos viena iš dešimties Kauno mokyklų / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kaune renovacijos sulaukia tik viena iš dešimties miesto mokyklų. Blogiausia situacija yra vaikų darželiuose.

Sovietmečio palikimas

„Kaune renovuota tik apie 10 proc. mokyklų. Mieste jų yra daugiau nei 200. Ypač bloga situacija darželiuose“, – pasakojo Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio ir finansų skyriaus vedėja Rimantė Juodenienė.

Pasak jos, vaikų darželiams sunku gauti Europos Sąjungos paramą, nes skaičiuojamas šilumos efektyvumo rodiklis.

„Darželiuose pastatai nėra dideli kaip mokyklų, todėl ir šilumos energijos suvartojama kur kas mažiau. Natūralu, kad po renovacijos šilumos efektyvumo rodiklis taip smarkiai nepadidėja kaip mokyklose“, – aiškino vedėja.

Didžioji dalis Kauno mokyklų ir vaikų darželių pastatyti sovietmečiu, 1950–1970 m. Kelios ugdymo įstaigos Šilainiuose buvo pastatytos po 1980-ųjų. Taip pat Kaune yra dar prieš karą pastatytų mokyklų: „Saulės“, „Aušros“ gimnazijos. Darželiai nėra tokie seni kaip mokyklos, vienas seniausių yra Kauno 36-asis vaikų darželis.

„Lyginant su kitais šalies miestais, Kaunas niekuo neišsiskiria. Anksčiau Vilniaus ir Klaipėdos mokykloms bei darželiams buvo teikiamas prioritetas, tačiau per paskutinius kelerius metus Kaunas pagal finansuojamus projektus neatsilieka nuo kitų miestų“, – tikino vedėja.

Nauji projektai

Šiemet Kaune pradedamos renovuoti keturios švietimo įstaigos: Žaliakalnio progimnazija, Vinco Kudirkos progimnazija, Antano Smetonos gimnazija ir Rasos gimnazija. Šiems darbams lėšų gauta Europos Sąjungos ir savivaldybės.

„Vinco Kudirkos progimnazijai ir Antano Smetonos gimnazijai iš ES skirta po 3 mln. litų. Savivaldybės indėlis – 750 tūkst. litų. Žaliakalnio progimnazijai skirta 2,420 mln. litų, iš savivaldybės 605 tūkst. litų“, – skaičiavo skyriaus vedėja.

„Rasos“ gimnazijai pagal ES Klimato kaitos specialią programą bus skirta 1,180 mln. litų, o savivaldybė pridės dar 529 tūkst. litų.

„Taip pat planuojame pradėti Šančių vidurinės mokyklos renovaciją, tačiau dar laukiame gautinių atsakymų“, – sakė R.Juodenienė.

Tęstiniai darbai

Trijose miesto švietimo įstaigose baigiami renovacijos darbai: Viktoro Kuprevičiaus, Simono Daukanto ir Vaižganto vidurinėse mokyklose. Čia renovacija pradėta pernai.

„Pernai buvo sutvarkyta S.Dariaus ir S.Girėno gimnazija, Milikonių vidurinė mokykla, Varpo gimnazija, 36-asis vaikų darželis, “Santaros„ gimnazija, Veršvų vidurinė mokykla. Taip pat pernai baigtas tvarkyti darželis “Etiudas„, Aušros gimnazija“, – atliktus darbus vardijo skyriaus vedėja.

Parama iš valstybės

Iš Valstybės investicijų programos šiais metais trys miesto mokyklos gavo pinigų, kad būtų užbaigti pernai pradėti darbai. Kauno humanitarinei pradinei mokyklai skirta 523 tūkst. litų, Jono ir Petro Vileišių vidurinei mokyklai atiteko 1,123 mln. litų, Juozo Urbšio katalikiškai vidurinei mokyklai – 583 tūkst. litų.

„Valstybės investicijų programos lėšos skiriamos tik įstaigai tik iš dalies patvarkyti, infrastruktūrai pagerinti, kad mokyklos atitiktų reikalaujamas higienos normas. Pavyzdžiui iš šių lėšų galima keista vandentiekį, tvarkyti kanalizaciją. To padaryti už europinius pinigų negalime“, – teigė Rimantė Juodenienė.

Europos Sąjungos lėšos yra skiriamos konkrečiam tikslui – šilumai ir elektros energijai taupyti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų