Pereiti į pagrindinį turinį

Ringas Gedimino prospekte

2007-11-26 09:00

Gedimino prospekte įsikūręs klubas „Trasa“ - tarsi kovos laukas. Vieni iš jo grįžta nusėti mėlynių, kitiems tenka atsiduoti medikų globai.

Smalsumo vedini „Trasoje“ savaitgalį apsilankė ir „Vilniaus dienos“ žurnalistai. Klubo durys savaitgaliais atsiveria 19 valandą. Kaip nekeista, atvykus 22 valandą beveik pusė klubo lankytojų jau buvo gerai įkaušę. Publika, kuri renkasi į klubą, tikrai nenustebino – trumpaplaukiai, pūstų raumenukų, piktų veidų jaunuoliai neseniai atšventę dvidešimtmetį. Dauguma merginų puikiai derėjo jų pašonėje – šviesiaplaukės, seginčios trumpais sijonėliais, iš pirmo žvilgsnio – nesulaukusios nė aštuoniolikos.

Netrukus, dar prieš vidurnaktį, pradėjo lietis pirmosios aistros – vos ant kojų pastovintis vaikinas, nežinia dėl kokių priežasčių pradėjo boksuoti nieko dėtą gatvės apšvietimo stulpą. Šalia stovintiems jo draugams tai buvo nė motais. Deja, kiek kitaip vaikino įsiūtis pasirodė šalia cigaretę traukusiems rusakalbiams jaunuoliams – šie žodžiu įspėjo chuliganą. Matyt vaikinai dar nebuvo gerai „apšilę“ ir pasiruošę kovai. Svirduliuodamas jaunasis boksininkas grįžo nusibaigti į klubo barą.

Aukos – rajono gyventojai

„Kyla be galo daug muštynių, be galo daug girtų jaunuolių ir tikrai ne po vieną sumušta būna. Be abejo penktadienį bei šeštadienį į šį klubą skubame ne vieną kartą, gelbėjame ne po vieną nukentėjusįjį“, – apie nevaldomą padėti „Trasoje“ pasakojo Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos stoties vadovė Vanda Pumputienė.
Konfliktai kyla ir klubo patalpose, ir prie įėjimo į klubą. Priešininko žalojimo įnagiais neretai tampa ir alaus bokalas, kėdė ar tai kas pasitaiko po ranka.
Anot V. Pumputienės, muštynių aukomis dažniausiai tampa atvykėliai iš rajono. „Atvežami vaikinai, dažniausiai 20 – 23 metų amžiaus. Neretai iš čia vežame ir subadytus nukentėjusiuosius, bet pašautų lyg ir pastaruoju metu nebuvo“, – sakė V.Pumputienė. Vadovė ypač gyrė klubo apsaugą, kurie, anot jos, labai gerai prižiūri įkaušusius vaikinus, operatyviai reaguoja į muštynes, iškviečia policijos pareigūnus bei medikus.

Apsauginiai turėtų pasistengti

Gedimino prospekte esantis klubas yra 2-ojo policijos komisariato priežiūros zonoje. Kaip „Vilniaus dienai“ sakė komisariato viršininkas Petras Burdelis, „Trasa“ – tai eilinė vieta savaitgaliais, kur malšinti muštynių kviečiami patruliai. „Buvo planų papildomai laikyti vieną ekipažą šioje prospekto dalyje, nes čia yra dar keletas audringais vakarėliais pagarsėjusių klubų, tačiau apsaugos reikia ir kitiems miestiečiams. Apie muštynes klubo viduje nesužinome niekad – tai net ne mūsų reikalas. Kiek žinau, dauguma muštynių kyla prie klubo“, – teigė P.Burdelis.
Anot viršininko, kilus muštynėms viduje ar prieigose retai kas kviečia policijos pareigūnus, o sužalotus jaunuolius pasiima medikai. „Jeigu niekas niekam neturi pretenzijų, mūsų informacija net nepasiekia. Klubo apsauga turėtų užtikrinti tvarką ne vien viduje, bet ir klubo prieigose“, – pridūrė pareigūnas.

Gyventojai lenkia iš tolo

„Kadangi niekados nebuvome nieko girdėję apie „Trasą“, su bendramoksliais nusprendėme čia praleisti šeštadienio vakarą. Į akį krito neeilinis klubo pavadinimas, o ir Gedimino prospektas pasirodė gana rimta vieta klubui“, - prisiminė studentas Artūras. Apsilankymas šiame klube tiek Artūrui, tiek jo draugams buvo pirmas ir paskutinis.
Anot dvidešimtmečio, išbandymams teko pasiruošti tik įėjus į klubą ir susitikus akis į akį su klubo apsaugos darbuotojais. „Įtartini žvilgsniai, suraukti veidai – tai buvo tik pradžia. Apie vidurnaktį, nežinia dėl ko, stambių pečių vyrukas, pasigriebęs alaus bokalą, tvojo kitam klubo lankytojui per pakaušį ir dar keletą smūgių sudavė kumščiais. Atėjusi apsauga pasyviai nužvelgė visą vaizdą ir apsisukusi nuėjo“, – pasakojo vilnietis.
Netoli klubo gyvenanti Gertrūda teigė, jog eiti pro šį klubą net pavakary nejauku. „Su vyru savaitgaliais dažnai einame į vakarinius kino seansus. Kai grįžtam namo, jau po vidurnakčio, stengiamės arba dideliu lanku aplenkt šį klubą, arba einam visai kitu keliu, ne Gedimino prospektu“, – atvirai prisipažino moteris. Anot vilnietės, tokiu metu prie „Trasos“ jau būriuojasi besikeikianti ir besistumdanti publika, o tarp jų dažnai stoviniuoja niekuo nuo lankytojų nesiskiriantys apsaugininkai. Kad vakarai klube tikrai audringi, Gertrūda sakė pastebinti dažną šeštadienio rytą, kai ant šaligatvio šalia klubo matyti pritaškyta kraujo, o tarpuvartės dvokia šlapimu.

Muštynes skatina ir rūkymas

Triukšmo matavimas naktiniuose klubuose susilaukia prieštaringos reakcijos: šalia gyvenantys žmonės tikisi išsigelbėjimo, o klubų savininkai reidus vadina absurdu. „Kad ir kaip bebūtų keista, skundų dėl triukšmo „Trasoje“ jau pusmetį negauname. Gal žmonės rankas nuleido, gal išsikraustė. Bet kad ten vyksta daug muštynių ir triukšmaujama tikrai garsiai – ne naujiena“, – sakė savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas.
Anot savivaldybės atstovo, sunku laviruoti tarp verslininkų ir gyventojų interesų. Vieni padarys viską, kad tik triukšmas liautųsi, kiti – kad klubas neužsidarytų.
„Prie padidėjusio muštynių skaičiaus prisidėjo ir parlamentarų sprendimas uždrausti rūkyti maitinimo bei pasilinksminimo įstaigose – gerokai išgėręs jaunimėlis išeina į lauką parūkyti ir taip dažniausiai kam nors kas nors užkliūna“, - atskleidė pagrindinę konfliktų priežastį G.Tamošiūnas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų