Pereiti į pagrindinį turinį

Rinkimai artėja, o rinkėjų kortelių nėra

2012-10-03 05:00
Rinkimai artėja, o rinkėjų kortelių nėra
Rinkimai artėja, o rinkėjų kortelių nėra / Aliaus Koroliovo nuotr.

Kauniečiai piktinasi, kad, likus mažiau nei dviem savaitėms iki rinkimų, jie iki šiol neturi rinkėjų kortelių. Apygardų komisijų atstovai ramina: iki savaitės pabaigos jos turėtų pasiekti dauguma miestiečių.

„Rinkėjo korteles dar tik pradėjome dalyti. Pagal Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pageidavimą negalėjome jų nešioti be specialių leidinių, o juos gavome tik sekmadienį. Vieną jų išleido VRK, o kitą – apygardos. Pastarajame pristatomi apygardoje besivaržantys kandidatai. Kai kuriose mūsų apylinkėse rinkėjų kortelės pradėtos nešioti sekmadienio vakare, o kitose – pirmadienį iš ryto“, – aiškino Šilainių rinkimų apygardos pirmininkė Elena Skirmantienė.

Pagal VRK nurodymus rinkėjams kortelės turi būti išdalytos iki spalio 6 d. Pasak E.Skirmantienės, Šilainiuose tai padaryti žadama iki penktadienio.

„Negaliu pasakyti, kiek šiuo metu rinkėjų kortelių jau išdalyta. Jų įteikimas ar neįteikimas nėra nusikaltimas. Žmonės tiesiog įpratę jas gauti ir vis dar galvoja, kad be jų negalės balsuoti. Tai netiesa. Kortelė – tai tik informacija, kur ir kada vyks balsavimas. Jos reikalingos tik balsuojant iš anksto. Žmogus turėtų tiesiog ateiti į apylinkę, kur jis registruotas, su savo asmens dokumentu ir jam rinkimų dieną bus išduotas balsavimo biuletenis“, – teigė pirmininkė.

Šilainių rinkimų apygardos pirmininkė sakė, kad skundai dėl negautų rinkėjų kortelių pradėjo plaukti prieš dvi savaites.

„Rinkėjo korteles pradėjome dalyti, tačiau kiek jų išdalyta – bijočiau sumeluoti. Darbą apsunkina, kad su rinkėjų kortelėmis turime išdalyti du informacinius leidinius. Tikiuosi, kad susidorosime“, – sakė didžiausios Kaune Aleksoto-Vilijampolės rinkimų apygardos pirmininkas Juozas Bukelis.

Centro rinkimų apygardos pirmininkė Lineta Mileikienė pasakojo, kad rinkėjo kortelės pradėtos dalyti vakar, nes tik pirmadienį gauta visa medžiaga iš VRK

„Skambučių iš pykstančių kauniečių dėl neįteiktų rinkėjo kortelių sulaukiame per kiekvienus rinkimus. Skundų nemažėja, tačiau stengiamės. Jei rinkėjo nerandama namuose, kortelę galima jam įteikti sutartu laiku asmeniškai. Mums šiek tiek darbą palengvina nauja tvarka, kuri leidžia mums įmesti į žmogaus asmeninę pašto dėžutę pranešimą, kur atvykti balsuoti. Jam tereikia atsinešti tapatybės kortelę ar pasą“, – sakė pirmininkė.

Pramonės rinkimų apygardos pirmininkė Aldona Lanauskienė pripažino, kad kol kas viskas vyksta ne itin sklandžiai – ilgai užtrunka visų dokumentų atvežimas iš Vilniaus. Moters žiniomis, savaitę buvo sugedusi įranga, kuri spausdino rinkėjo korteles. Dabar kortelės jau atvežtos ir išdalytos apylinkių komisijoms. Šią savaitę jos turėtų pasiekti miestiečius.


Skaičiai ir galimybės

Balsuoti galima atsinešus asmens pasą ar tapatybės kortelę. Internetu interaktyviame žemėlapyje jau galima sužinoti savo balsavimo vietą, vizualiai pasižiūrėti, kuriame pastate įsikūrusi rinkimų apylinkė, ir atsispausdinti rinkėjo kortelę, nelaukiant, kol ji bus jiems pristatyta į namus. Taip pat galima kreiptis į apygardos ar apylinkės komisiją telefonu.

Kaune yra aštuonios rinkimų apygardos. Vidutinis rinkėjų skaičius jose siekia 33 tūkst. 840. Kaune balso teisę turi šiek tiek daugiau nei 270 tūkst.

Didžiausia Kauno rinkimų apygarda – Aleksoto-Vilijampolės, mažiausia – Centro. Čia atitinkamai numatoma sulaukti 43 ir 29 tūkst. rinkėjų.

Zenonas Vaigauskas

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas

Nieko nesu girdėjęs apie jokius trukdžius Kaune – spaustuvė tikrai negalėjo būti sugedusi savaitę. Mes korteles pristatėme kartu su visa kita spausdinta informacija, o iš Kauno man neskambino nė vienas apygardos komisijos narys. Turėjome kitą problemą – kai išbraukinėjome kandidatus iš sąrašų, užtrukome porą dienų su informacinės medžiagos, brošiūrų spausdinimu ir atidavimu. Laiko dalyti korteles yra visa savaitė ir manau, kad kauniečiai tikrai suspės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų