Pereiti į pagrindinį turinį

R.Turskis: Lietuvos futbolas turi šansą apsivalyti nuo vagių

R.Turskis: Lietuvos futbolas turi šansą apsivalyti nuo vagių
R.Turskis: Lietuvos futbolas turi šansą apsivalyti nuo vagių / J.Kvedaras. Aliaus Koroliovo nuotr.

Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Julius Kvedaras „Kauno dieną“ tikino, kad prieš jį surengė sąmokslą postų federacijoje užsimanę politikai, tačiau jų pastangos subliūkš.

Nušalino pusei metų

Vakar po pietų LFF vadovus pasiekė Kauno apygardos prokuratūros siųstas laiškas su Kauno miesto apylinkės teismo sprendimu nušalinti J.Kvedarą nuo pareigų pusei metų. Tokių sankcijų teisėsauga imasi, kai galbūt nusikalstama įtariamojo veikla tiesiogiai gali būti susijusi su jo pareigomis. Pats J.Kvedaras įtariamas neteisėtu praturtėjimu.

„Situacija bus sprendžiama LFF įstatuose numatyta tvarka. Šis klausimas įtrauktas į rugsėjo 7 d. numatyto LFF Vykdomojo komiteto posėdį, į kurį pakviesti ir tarptautinių futbolo organizacijų – Tarptautinės futbolo asociacijos (FIFA) ir Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) atstovai“, – rašoma vakar išplatintame LFF pranešime.

LFF Vykdomasis komitetas teismo sprendimui įtakos turėti negali. Jis įsigaliojo penktadienį. Kokių veiksmų LFF gali imtis savo prezidento atžvilgiu, nekomentuojama.

„Šiuo metu daugiau neturime, ką komentuoti. Teismo sprendimas federacijos veiklai įtakos nedaro. Visas mūsų dėmesys – penktadienį vyksiančioms Lietuvos ir Slovakijos rinktinių rungtynėms“, – dienraščiui sakė LFF atstovė spaudai Vaiva Zizaitė.

Pats J.Kvedaras teismo sprendimą žada skųsti, tačiau vakar išsamesnių komentarų vengė, teigdamas, kad „rūpinasi futbolo reikalais“.

Turto šaltiniai – nežinomi

Apie įtartiną J.Kvedaro turto kilmę „Kauno diena“ rašė pavasarį, kai J.Kvedaras buvo išrinktas LFF prezidentu. Pirmiausia J.Kvedaro finansai užkliuvo Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI). Inspektoriai nustatė, kad įsigydamas motociklą „Harley Davidson“ ir pirkdamas nekilnojamojo turto Palangoje esančiose Sermiesčio ir Kankorėžių gatvėse, J.Kvedaras patyrė daugiau išlaidų, negu galėjo turėti pajamų. Pastebėjimus VMI perdavė teisėsaugai. LFF prezidento iš esmės ėmėsi Kauno prokurorai, nes čia ir gyvena įtariamasis.

Praėjusių metų spalį pradėtas ikiteisminis tyrimas naują atskaitos tašką pasiekė prieš mėnesį. Rugpjūčio 3 d. J.Kvedarui Kauno apygardos prokuratūra pareiškė įtarimus dėl neteisėto praturtėjimo. Prokuratūra taip pat yra nurodžiusi skirianti laikinąsias apsaugos priemones įtariamojo vardu įsigytam motociklui „Harley Davidson“ ir dviem nekilnojamojo turto objektams Palangoje.

Su nusikalstamo pasaulio atstovais bendraujantis J.Kvedaras nesugebėjo įrodyti, iš kur gavo lėšų šiems objektams pirkti. Oficialios LFF prezidento pajamos nė iš tolo neprilygsta išlaidoms. J.Kvedaras bandė sukti uodegą – nurodė kelis neva jam pinigus paskolinusius asmenis, tačiau tyrėjai tariamus kreditorius apklausė ir patikrino jų finansinius reikalus. Paaiškėjo, kad jų piniginės kur kas liesesnės, nei buvo teigta. Tad J.Kvedaro prabangų gyvenimą maitinę pinigų šaltiniai liko nežinomi.

Įtariamųjų ratas plėsis?

Įtarimai kol kas pareikšti tik J.Kvedarui, tačiau neatmetama galimybė, kad įtariamųjų bus ir daugiau. Viena realiausių kandidačių patekti į įtariamųjų sąrašą – LFF finansų skyriaus vadovė, J.Kvedaro sugyventinė Dalia Žigelienė. Teisėsaugos nepatvirtintais duomenimis, ji, J.Kvedaras ir dar keli veikėjai gali būti susiję su UEFA Lietuvai skirtų pinigų grobstymu.

Pavyzdžiui, vien pirmajam LFF stadiono Vilniuje rekonstrukcijos etapui UEFA pažadėjo apie 8 mln. litų. Stadionu, į kurį būtų galima „kišti“ pinigus, LFF pasirūpino prieš porą metų, kai vos už 2,2 mln. litų perėmė buvusį „Vėtros“ stadioną. Buvęs Vilniaus „Vėtros“ savininkas Romas Stašauskas mano, kad komandą galutinai sužlugdžiusi stadiono perėmimo procedūra buvo neteisėta.

Vieno Lietuvos dienraščio straipsnyje rašoma, kad dar vienas J.Kvedaro pajamų šaltinis galėjo būti Kaune esanti Nacionalinė futbolo akademija (NFA). Neva nemaža dalis pinigų už aikštelių nuomą galėjo atsidurti ne kasoje, o kai kurių veikėjų kišenėse.

„Nėra net ką komentuoti. Tame straipsnyje minimos sumos ir teiginiai neturi nieko bendro su realybe“, – teigė NFA direktorius Raimondas Statkevičius.

Savas – tarp gaujų

Teisėsaugos susidomėjimą J.Kvedaru galėjo padidinti ir politikų paraginimas. Praėjusią žiemą į VMI ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą kreipėsi keli parlamentarai. Jų teigimu, J.Kvedaro veikla „meta šešėlį visos LFF veiklos skaidrumui ir leidžia įtarti, kad Lietuvos futbole šiandien galimai klesti korupcija, neskaidrios bei neteisėtos finansinės ir varžybų klastojimo machinacijos“.

Iki šių metų pavasario 12 metų LFF generalinio direktoriaus pareigas ėjusio J.Kvedaro reputacijai kenkia ir artimos pažintys su nusikalstamo pasaulio atstovais. Ne kartą futbolo veikėjo pavardė buvo minima Kauno mafijos vadeivų vakarėlius aprašančiose policijos parengtose ataskaitose.

J.Kvedaras dažniausiai bendravo su Daktarų gaujos nariais. Neoficialiais duomenimis, jų gretose J.Kvedaras turėjo Lialkos pravardę. Bendrauti su nusikaltėliais jis nevengė nei tada, kai dar buvo futbolininkas ir futbolo treneris, nei tuomet, kai pradėjo eiti LFF generalinio direktoriaus pareigas.

Kalbama, kad pastaraisiais metais išdraskytų Daktarų gaują J.Kvedaro draugijoje pakeitė viena žinomiausių nusikalstamų grupuočių Kaune – Kamuoliniai.

– Teismo sprendimas nušalinti jus nuo pareigų pakenks jums ir federacijos veiklai?

– Dabar man svarbiausia ne aš pats, o tai, kad federacijos rėmėjai iš Vokietijos nepabėgtų. Jiems jau Vokietijoje pasakė apie tuos visus dalykus, bet jie atėjo ir pasakė, kad mane palaiko. O aš teismo sprendimą turiu teisę apskųsti pagal lietuviškus įstatymus.

– Skųsite?

– Tai aišku. Tik dar nemačiau to sprendimo.

– Esate kaltinamas neteisėtu praturtėjimu.

- Nesąmonė. Esu užpildęs Valstybinės mokesčių inspekcijos deklaracijas, bet negavau jokių atsakymų, o spaudoje parašyta visiška nesąmonė. Kaip aš galiu prieiti prie UEFA pinigų? Nė neįsivaizduoju.

– Kažkas nori specialiai jums pakenkti?

– Aišku, kad specialiai. Nežinau, iš kur jie tuos debesis ištraukė.

– Koks tikslas jums kenkti?

– Jūs net geriau žinote už mane, kiek čia yra norinčiųjų tos prezidento vietos. Juk viską užvirė vienas politikas. Mano žiniomis, jam federacijoje buvo pažadėtas kažkoks postas. Jeigu jį futbolo žmonės išrinks, tegul ateina ir į prezidento postą.

– O Jūsų postas labai geras?

– Jūs vertinkite.

– Pagal jūsų turimus turtus – neblogas.

– Turiu dalį namo ir motociklą. Neturiu nė mašinos. Kai reikia, pasiimu valdišką.

– O nekilnojamas turtas Palangoje?

– Sūnui pirkau vieno kambario butą („Kauno dienos“ žiniomis, pirkti du sklypai su dviem statiniais). Treneriu dirba, tai ką, aš jam dabar negaliu su savo buvusiąja nupirkti buto? Iki šiol esu už jį skolingas.

– Tai kaip baigsis ši istorija?

– Baigsis taip, kaip ir visiems muilo burbulams.


Komentaras


Vladimiras Romanovas


Verslininkas, sporto mecenatas

Manęs nestebina dabartinė Lietuvos futbolo situacija. Stebina tai, kad jau daugiau kaip 10 metų Lietuvos futbolo federacijos veikėjai griauna futbolą, bet į tai niekas nekreipia dėmesio. Nuo tų laikų, kai federacija pasirašė sutartį su „Lietuvos ryto“ televizija ir gavo šios žiniasklaidos priedangą, A lyga virto lažybų lyga.

Pagrindiniai klubai buvo priversti palikti šalies aukščiausiąjį futbolo divizioną, nes treneriai, žaidėjai ir federacijos nariai buvo įtraukti į lažybas.

Dėl tokios situacijos reikia kaltinti valstybinę valdymo sistemą, kuri leidžia griauti nacionalinius kultūros, sporto, ekonomikos pamatus. O gal taip kažkas suplanavo? Todėl niekas nepasikeitė nuo EBSW laikų, kai sunaikino ekonomiką. Ir, manau, nepasikeis, nes vienas banditas keičia kitą.


Ritas Vaiginas


Vilniaus apskrities futbolo federacijos prezidentas

Šimtu procentų išsipildė tai, ką sakiau jau anksčiau apie finansinius federacijos neaiškumus, prastus rinktinių rezultatus. Ne veltui mes kėlėme klausimą apie LFF vadovų pakeitimą, ne kartą raginau juos atsistatydinti. Tikrai ne dėl to, kad pats noriu užimti jų pozicijas. Esu buvęs futbolininkas, todėl man skaudu, kai reikia pripažinti, kad Lietuvoje nėra futbolo.

Manau, kad J.Kvedaru teisėsauga susidomėjo kažkieno paskatinta, tačiau to link jau buvo netrumpai einama. Prasidėję pykčiai tarp J.Kvedaro ir buvusio LFF vadovo Liutauro Varanavičiaus matėsi jau seniai. Nenustebčiau sužinojęs, kad L.Varanavičius prisidėjo prie to, kad viskas išlindo į paviršių. Žinoma, ir jis pats, mano manymu, nėra šventuolis.

Jeigu teisėsauga šio reikalo nepaliks likimo valiai, situacija Lietuvos futbole gali pasikeisti. Mes galime būti Europos vidutiniokai. Dabar esame absoliutūs autsaideriai, atsilikėliai visomis prasmėmis: sportine, materialinės bazės, sportininkų rengimo sistemos požūriu. Negerai, kad nieko Lietuvoje neturime. Yra žmonių, kurie galėtų visa tai sukurti, tačiau jau dvidešimt metų viskas tiesiog plaukė pasroviui.


Rimantas Turskis


Buvęs futbolininkas

Jeigu futbolas apsivalys nuo tokių žmonių kaip J.Kvedaras, bus labai gerai. Nežinau, ar čia bus taškas, tačiau dabar Lietuvos futbolas turi šansą apsivalyti nuo vagių. Matau žmonių, kurie galėtų sutvarkyti visus mūsų futbolo reikalus. Jų nėra daug, bet yra. Pats dėl jo jaudinuosi, noriu, kad pasiektume europinį lygį.

Laiko pakeisti visą esamą struktūrą reikėtų nemažai. Reikėtų daug ir kantriai dirbti, tačiau viskas yra įmanoma. Negalime atsilikti nuo estų ar latvių. Tikiu, kad mes pasieksime lygį, kurio esame verti. Dvidešimt metų buvo vagiama, bet reikėtų gal penkerių metų ir pradėtume judėti į priekį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų