Pereiti į pagrindinį turinį

Rugsėjo 1-ąją - ir krepšinis be alkoholio

2010-08-31 06:59
Nesustabdo: nors rugsėjo 1-ąją draudžiama prekiauti alkoholiu, jaunimas sugeba įsigyti svaigalų.
Nesustabdo: nors rugsėjo 1-ąją draudžiama prekiauti alkoholiu, jaunimas sugeba įsigyti svaigalų. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Rugsėjo 1-ąją, trečiadienį, krepšinio šalyje nebus galima įsigyti alkoholio. Prekybininkai ruošiasi išankstiniam pirkėjų antplūdžiui, o barai laukia daugiau klientų.

Išvakarėse – dviguba apyvarta

Prekybos tinklus "Iki" ir "Cento" valdančios bendrovės "Palink" Komunikacijos skyriaus vadovas Valdas Lopeta portalui 1diena.lt teigė, esą rugsėjo 1-osios sausas įstatymas gyventojų įpročių nepakeitė. Esą alkoholio nuperkama tiek pat, tačiau juo apsirūpinama iš anksto.

"Esame pastebėję, kad pastaruosius keletą metų rugpjūčio 31-ąją alkoholio nuperkama maždaug dvigubai daugiau nei įprastomis dienomis. Atitinkamai planuojame ir savo asortimentą, prekių kiekius. Tiesiog pasikeitė pirkėjų įpročiai, jie alkoholiu apsirūpina iš anksto. Kažin ar tas įstatymas ką nors pasiekė", – kalbėjo V.Lopeta.

Pasak jo, draudimas prekiauti alkoholiu rugsėjo 1-ąją niekaip neapsaugo nepilnamečių nuo alkoholio. "Vaikams kaip ir nebuvo, taip ir nėra galima pardavinėti alkoholio. Tas draudimas tik priverčia suaugusius pirkėjus, kurie nori rugsėjo 1-ąją vartoti alkoholinius gėrimus, pasirūpinti jų iš anksto", – įsitikinęs "Palink" atstovas.

Tiesa, prekybininkai nėra itin patenkinti tuo, kad rugsėjo 1-ąją alkoholiu galima prekiauti baruose. Esą žaidimo taisyklės visiems turi būti vienodos.

"Iškreipiama konkurencinė aplinka. Kai mes negalime prekiauti alkoholiu, maitinimo įstaigos tą prekybą gali vykdyti. Sąlygos tampa nevienodos", – sakė V.Lopeta.

"Barai" vėl klestės

Beje, rugsėjo 1-osios sausas įstatymas niekaip neriboja ne tik barų, bet ir pusiau legalių visą parą veikiančių parduotuvių, taip pat išsirūpinusių baro statusą.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas ir sausos rugsėjo 1-osios "krikštatėvis" Antanas Matulas pripažįsta, kad barų vardu prisidengusios parduotuvės rugsėjo 1-ąją dirbs be jokių problemų. Pasak jo, šį klausimą turi spręsti miestų savivaldybės, galinčios šioms įstaigoms apriboti prekybos alkoholiu licencijas ar netgi jas atimti.

A.Matulo žodžiais, Vilnius ir kiti didmiesčiai turėtų pasekti Šiaulių miesto pavyzdžiu ir imtis griežtų priemonių prieš "barus".

Tikrųjų barų ir kavinių šeimininkai neteikia pernelyg daug reikšmės jiems taikomai išimčiai rugsėjo 1-ąją. Esą tai apyvartos pernelyg nepadidina.

Apyvarta – komandos rankose

Taip jau sutapo, kad šiemet rugsėjo 1-ąją Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė žais svarbias Pasaulio krepšinio čempionato rungtynes su Prancūzija.

Tiek prekybininkai, tiek barų savininkai džiūgauja – krepšinio čempionatas bent jau kol kas populiarumu ir nuperkamu svaigalų kiekiu lenkia neseniai pasibaigusį Pasaulio vyrų futbolo čempionatą. Tačiau, priešingai nei per futbolo pirmenybes, verslininkų pajamos priklauso nuo vienos komandos – Lietuvos rinktinės – rezultatų.

"Dar ne visi grįžę. Bet žiūrovų gausa visai maloniai nustebino, – 1diena.lt teigė klubo "Artistai" renginių vadybininkas Modestas Stumbrys. – Kuo geriau sekasi lietuvių komandai, tuo geriau sekasi ir tiems, kurie rodo rungtynes. Viskas priklausys nuo to, kaip toli nueis Lietuvos rinktinė. Bet tikri krepšinio sirgaliai žiūrės viską."

"Artistai" jau ruošiasi šiandienos Lietuvos ir Ispanijos rinktinių mačui. Pastatyta daugiau staliukų, mat tikimasi, kad šios rungtynės sutrauks daugiausia žiūrovų.

Politikos nekeis

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas A.Matulas įsitikinęs, kad kovoje su alkoholiu einama teisingu keliu. Esą teisingas buvo ir sprendimas drausti prekybą svaigalais rugsėjo 1-ąją.

"Esame surinkę pastarųjų trejų metų pirmų trijų ketvirčių duomenis. Rezultatai yra labai geri, akivaizdžiai matyti, kad alkoholio suvartojimas ryškiai mažėja. Bendra politika rezultatus duoda, ir akivaizdžius", – įsitikinęs parlamentaras.

A.Matulo teigimu, prekybininkai, kalbėdami apie rugsėjo 1-osios išvakarėse padvigubėjusius alkoholio pardavimus, tik siekia sau naudingų politinių sprendimų. "Tai yra senos prekybininkų pasakos. Jie kitaip ir negali šnekėti dėl to, kad jie yra suinteresuoti. Rimtai klausyti jų argumentų negalima. Praėjusių metų duomenys rodo, kad mažėja nepilnamečių alkoholio vartojimas, mažėja apsinuodijimo atvejų. Be abejo, stebuklas negali įvykti – turi būti vykdoma nuosekli valstybės politika", – teigė pašnekovas.


Sieks pertvarkyti prekybą

A.Matulo vadovaujamas Seimo komitetas nutarė jau rudenį teikti parlamentui daugybę Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų. Svarbiausias pasiūlymas – uždrausti prekybą alkoholiu maisto prekių parduotuvėse.

"Ateityje, manau, vis tiek pasieksime, kad alkoholiu būtų prekiaujama tik specializuotose parduotuvėse. Tokios pataisos jau užregistruotos. Mūsų komitete į rudens sesijos darbų planą įtrauktos keliolika įstatymo pataisų", – teigė parlamentaras.

Pasak jo, jeigu Seimas pritartų tokiems pakeitimams, įstatymo pataisos įsigaliotų maždaug po dvejų metų, 2013-aisiais. Per likusius dvejus metus prekybininkai turėtų pasiruošti iškeldinti alkoholį iš lentynų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų