Rugsėjo 1-ąją Vilnius pasitinka atverdamas išskirtinės mokyklos duris

  • Teksto dydis:

Duris atvėrė moderniausia šalyje ir penktoji po Nepriklausomybės atgavimo mokykla Vilniuje. Tai jau trečioji mokykla Pilaitės mikrorajone – nuo rugsėjo 1-osios ją lankys 720 moksleivių, ateityje čia mokysis 1000 moksleivių.

„Ši gimnazija  – tarsi jau dabar sukurta ką tik prasidėjusios „Tūkstantmečio mokyklų“ programos mokykla. Tai svajonių mokykla, kurioje yra viskas, ko reikia.  Naujos klasės, nauja įranga, naujos laboratorijos taip ir nuteikia gerai pradžiai. Tačiau mokyklą sukuria žmonės, visi bendruomenės nariai.  Tikiu, kad mokiniai ir mokytojai naudosis jiems sudarytomis galimybėmis, o mokykla taps pavyzdžiu kitiems“, – šventės metu kalbėjo švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius apie Pilaitės gimnaziją irgi kalbėjo kaip apie pavyzdį, kad naujos mokyklų erdvės turi nebepriminti sovietinių mokyklų projektavimo trafaretų: „Vilnius auga – kartu auga ir tūkstančiai laisvų, kūrybiškų, atsakingų asmenybių. Mokykla ne tik sienos, ir tą mes patys įrodysime paversdami visą miestą atvira mokykla. Bet ugdymo aplinka lemia labai daug – ji gali keisti mokymosi procesą, gali keisti moksleivių ir mokytojų bendravimą bei bendradarbiavimą, ji gali tapti visos bendruomenės traukos vieta, ir bendruomenė čia, beje, buvo įsitraukusi nuo pirmos dienos. Bus nepaprastai įdomu stebėti šios mokyklos augimą“.

P. Peleckio / BNS nuotr.

Keturių aukštų,12 tūkst. kv. m  gimnazijos pastato „širdyje“ esanti klasių apjuosta amfiteatrinė aikštė skirta moksleivių, mokytojų, tėvų ir bendruomenės bendravimui. Erdvine struktūra išsiskiriančioje mokykloje be galo daug dėmesio skirta kokybiškai mokymosi aplinkai ir atvirumui – langai į vidines mokyklos patalpas, neslepiamos sporto, kūrybos ir net maisto gamybos erdvės, visiems prieinama biblioteka, lauko klasės ir terasa ant stogo. Pilaitės gimnazija projektuota atsižvelgiant į Vilniaus šiuolaikinės mokyklos reikalavimus, daugiau nei prieš metus suformuluotus architektūros kokybės reikalavimus ugdymo įstaigoms. Viso proceso metu, pradedant konkurso sąlygų formulavimu, darbo grupėse įsitraukę dirbo Pilaitės bendruomenės atstovai.

Tai svajonių mokykla, kurioje yra viskas, ko reikia.  Naujos klasės, nauja įranga, naujos laboratorijos taip ir nuteikia gerai pradžiai.

„Pastatas tampa mokykla tik tada, kai į jį susirenka mokiniai. Be jūsų šis pastatas mokykla nebūtų. Architektūra iš prigimties yra įvairi, bet jos reikšmė priklauso nuo to, kas ir kokiais tikslais ją naudoja. Linkiu, kad šis pastatas jus įkvėptų dalintis – kėdėmis, sumuštiniais, knyga, kamuoliu, apsikabinimu ir dėmesiu. Jūs patys nuo šiandien čia susikursite savo metus, ir šioje didelėje aikštėje stebėdami vieni kitus tvirtėsite. Labai kviečiu išdrįsti išbandyti visas erdves ir jaukinti jas savaip, nes nuo šiandien jos yra jūsų“, – sveikino moksleivius Pilaitės gimnazijos architektūros projekto vadovė Andrė Baldišiūtė.

Projektuojant mokyklą, visos gimnazijos erdvės pritaikytos individualių poreikių turintiems žmonėms. Lauko teritorija ir koridoriai stebimi vaizdo kameromis. Sklypo šiaurėje įrengtas bendruomenei atviras parkas su BMX dviračių trasa, riedlenčių parku ir vaikų žaidimų aikštelėmis. Po pamokų ir vakarais visa mokyklos erdvė atsivers bendruomenei ir taps rajono traukos centru.

Per rekordiškai trumpą 15 mėn. laikotarpį pastatyto Pilaitės gimnazijos statybos projekto vertė – 17 mln. Eur. Modernaus dizaino ir išplanavimo gimnaziją Pilaitėje, Tolminkiemio gatvėje, suprojektavo architektūros studija „DO architects“, pastatė bendrovė „Jungtiniai projektai“, projekto valdė bendrovė „Vilniaus vystymo kampanija“.

Vilniuje šiais mokslo metais mokysis apie 75 tūkst. moksleivių. Vilniaus savivaldybei pavaldžias mokyklas lankys daugiau nei 6 700 pirmokų ir daugiau nei 5 200 abiturientų.

Kiekvienais mokslo metais augant sostinės mokyklas pradedančių lankyti moksleivių skaičiui ir sprendžiant mokyklų trūkumo iššūkį, iki 2026-ųjų ugdymo įstaigos Vilniuje bus statomos sparčiai augančiuose ir tankiai gyvenamuose sostinės rajonuose – Bajoruose, Pašilaičiuose ir Perkūnkiemyje bei Pilaitėje. Pagal dabartinius planus, progimnazija Bajoruose duris turi atverti 2025-aisiais, progimnazija Pavilnyje ir Pašilaičiuose, pradinė mokykla Pilaitėje – 2026-aisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių