Ruošiantis ministerijų miestelio statyboms į naują vietą perlaidoti totorių palaikai

  • Teksto dydis:

Rengiantis teritorijos sostinės A. Goštauto gatvėje konversijai ir ministerijų statyboms, Vilniuje perlaidoti buvusių Lietuvos totorių kapinių teritorijoje aptikti palaikų fragmentai, penktadienį pranešė Turto bankas.

Turto banko planuojamos konversijos – būsimo ministerijų miestelio teritorijoje buvo įsikūrusi istorinė totorių bendruomenė, čia veikė mečetė, šalia jos būta kapinių.

Anot Turto banko, dalyvaujant Lietuvos totorių vyriausiajam dvasininkui muftijui Romui Jakubauskui ir bendruomenės atstovams, archeologinių tyrimų metu aptikti palaikų fragmentai perlaidoti buvusių kapinių teritorijoje A. Goštauto gatvėje, kvartalo vidiniame kieme. Čia vėliau ketinama sukurti skverą, kuriame būtų įamžintas ir totorių atminimas.

„Pradedame gražinti istorinę skolą Lietuvos totorių bendruomenei. Tardamiesi su bendruomene, norime ne tik įamžinti buvusias kapines ir mečetę, bet ir paskirti dalį pastatų erdvių totorių veiklai – galbūt kvartale galėtų veikti nedidelis totorių muziejus, bendruomenės susitikimo erdvė“, – sako Turto banko generalinis direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Žvalgomieji archeologiniai tyrimai bus tęsiami iki liepos. Viešosios įstaigos „Akiračiai“ archeologų išvados apibrėš teritorijas, kuriose reikalinga atlikti detalesnius tyrimus. Radiniai, nustačius jų kultūrinę vertę ir pasitarus su totorių bendruomene, esant poreikiui bus įprasminti, pranešė Turto bankas.

Mūsų bendruomenei tai istorinis momentas – galų gale yra atstatomas istorinis teisingumas.

„Mūsų bendruomenei tai istorinis momentas – galų gale yra atstatomas istorinis teisingumas. Pirmieji radiniai liudija, kad palaikų fragmentų, kitų istorinių radinių gali būti daugiau, todėl lauksime detalių archeologinių tyrimų rezultatų“, – sako Lietuvos totorių bendruomenių sąjungos pirmininkas Motiejus Jakubauskas.

Manoma, kad apie XIV amžių Lukiškėse pradėjo kurtis pirmieji Lietuvos totoriai. Būtent dėl to ši vieta dar vadinta Totorių Lukiškėmis.

Vietovės pavadinimas kilęs nuo totoriaus Luko Petravičiaus, kuriam Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas XIV amžiaus pabaigoje – XV amžiaus pradžioje čia paskyrė didelį žemės sklypą.

Totoriai saugojo Vilniaus prieigas, vertėsi daržininkyste, pasistatė čia mečetę, įrengė kapines.

Anot Turto banko, šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 2 500 senųjų Lietuvos totorių, kurie pripažįsta savo tautinį identitetą ir jį puoselėja, palaiko tradicijas, renkasi į bendruomenių susibūrimus.

Statybos truks penkerius metus

Anot įstaigos, iš viso ministerijų miestelio projektas yra padalintas į šešis vystymo etapus. Pirmąjį etapą ketinama baigti 2025 metais.

Vystant ministerijų miestelį etapais, siekiama užsitikrinti projekto finansavimą. Įgyvendinus pirmojo pastato kapitalinį remontą, į jį būtų perkeliamos trys ministerijos – Žemės ūkio, Susisiekimo ir Sveikatos apsaugos.

Atlaisvinus ministerijų patalpas miesto centre ir jas pardavus, tikimasi gauti per 40 mln. eurų pajamų. Iš šių lėšų būtų finansuojamas pirmasis projekto etapas ir užsitikrinamas finansavimas kitam etapui.

Lygiagrečiai pirmajam etapui šiuo metu yra rengiamos sąlygos kvartalo urbanistiniam–architektūriniam konkursui, po kurio paaiškės, kaip konkrečiai atrodys ministerijų miestelis.

Viso projekto vertė preliminariai sieks 170 mln. eurų, konversiją ketinama baigti 2028 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Joo

Joo portretas
Prie lanzbyyrgių šaikos net mirusieji neturi ramybės.

mariju asaru zeme..

mariju asaru zeme.. portretas
visu dievu apleistas krastas.... po sovietu griuties visi tik ir meldziasi kupiurai popierinei....dievas jiems .....a daba ir popierius perbrango tai isvis isivaizduojamai virtulai kupiurai meldziasi didziaja puse tautosamerikonisku durnaropiu serumu suvakcinave.... gerove...aferistams

a juk jie uz lietuva su Vytautu petys i peti ejo

a juk jie uz lietuva su Vytautu petys i peti ejo portretas
ne su situo senu smulkiu mulkiu , a su DIDZIUOJU VYTAUTU.... ir jus juos stumiat is amzino atilsio vietos.... elgiates tradiciskai naujalietuviskai t.y. jiems atsilyginat taip kaip seimininkai is uz altlanto paliepe....... mulkiai jus elektriku aferistu aukos...geda man but lietuviu
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių