Saldainiai avinėliams nesveika

"Avinėliai šalčio nebijo, svarbu, kad skersvėjo nebūtų. Dėl viso pikto įjungėme elektrinį šildytuvą", – rūpestingai naująjį būstą savo augintiniams apžiūrėjo žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

Šiemet ūkininkaujantis politikas Rotušės aikštėje dešimtą kartą įrengė Kalėdų prakartėlę, kurioje kauniečius džiugins ir avis su savo dviejų mėnesių avinėliu. Pernai prakartėlės gyventoja turėjo du avinėlius. "Krizė, tai ir vaikas tik vienas", – juokavo ministras.

Į ėdžiose sudėtą šieną sutrikę gyvulėliai nekreipė dėmesio, tik spraudėsi į kampą. Prie naujo būsto nepratusias avytes glostė ir ramino K.Starkevičiaus sūnus Kaziukas. Tačiau augintinių šeimininkas buvo ramus ir tikino, kad prie naujų gyvenimo sąlygų jos tuoj pripras.

Į Rotušės aikštę prie elgės atėję kauniečiai netruko sužinoti, kad tradicinėje prakartėlėje jau yra gyventojų. Pro apšarmojusius langelius negalintys pamatyti gyvulėlių žmonės džiaugėsi, kad tvartelio durys praviros. K.Starkevičius šypsodamasi žiūrėjo, kaip vaikai nori paglostyti jo augintinius.

Pažvelgti į prakartėlės gyventojus stabtelėjo ir verslininkas Tautvydas Barštys su savo jorkšyro terjerų veislės šuniuku. "Galėtų ir tas šuniukas būti prakartėlėje", – pajuokavo praeivis. Tačiau T.Barštys savo augintinio pas avytes nepaliko. Žiemos šaltukas ir aprengtam šuniukui buvo per stiprus.

"Gal kauniečiai galėtų atnešti avytėms maisto?" – klausiau ministro. Tačiau jis šypsodamasi purto galvą. "Ne tiek dėl šalčio, kiek dėl miestiečių noro pamaitinti avytes laikome jas uždarytas", – rakindamas laikinojo tvartelio duris sakė K.Starkevičius.

Anot jo, žmonės nesupranta, kad gyvuliai nešeriami saldainiais ar kitais saldumynais. "Pirmaisiais metais bandėme laikyti avytes neuždarytas. Žmonės šeria saldainiais, paskui jos suserga", – pasakojo gyvūnų mitybos įpročius gerai išmanantis ministras.

Geriausias maistas avims – šienas, avižos ir vanduo. Jokių vitaminų ar maisto papildų K.Starkevičius augintinėms neduoda.

Šalia gyvulėlių namelio įsikūrė medinė šventoji šeimyna. Tik kūdikėlio dar nėra. Teks lukterėti iki Kūčių. "Negali Dievulis gimti anksčiau", – šyptelėjo K.Starkevičius. Jis prasitarė norįs dar šiek tiek patobulinti prakartėlės vaizdą ir tikisi suspėti tai padaryti iki švenčių. Prakartėlė su gyvomis avytėmis kauniečius džiugins iki Trijų Karalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių