Pereiti į pagrindinį turinį

Šalia Kauno – slidinėjimo trasa

2010-03-05 13:04
Šalia Kauno – slidinėjimo trasa
Šalia Kauno – slidinėjimo trasa / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Kauno regiono plėtros agentūra su būriu ekspertų rengia slidinėjimo trasų studiją ir siūlo naują slidinėjimo kompleksą statyti Vilkijos apylinkėse, Domeikavoje arba Kačerginėje.

Žvalgė dešimt vietovių

Kauno regiono plėtros agentūros specialistai ir kviestiniai ekspertai rengia Kauno rajono slidinėjimo trasų studiją, kurios tikslas – įvertinti žiemos turizmo galimybes ir surasti tinkamiausias vietas naujoms slidinėjimo trasoms įrengti.

Įvertinusi dešimt potencialių vietų komisija iki šiol atrinko tris vietas, kuriose įrengti slidinėjimo trasas būtų efektyviausia.

Kauno rajono savivaldybės Ekonomikos skyriaus vedėjo pavaduotoja Gražina Čepulienė pasakojo, kad specialistai įvertino Domeikavos, Garliavos, Kačerginės–Ringaudų, Karmėlavos, Samylų, Taurakiemio, Vilkijos apylinkių ir Zapyškio seniūnijose esančias teritorijas, kurias, atsižvelgdami į vietovių aukštingumą, pasiūlė seniūnai.

Analizuodami vietoves specialistai vertino šlaito parametrus, privažiavimo ir automobilių statymo galimybes, natūralius klientų srautus. Kitas svarbus kriterijus – kad būtų vandens telkinys.

Atrinko tris seniūnijas

Kauno regiono plėtros agentūros projektų vadovė Neringa Valantinė pasakojo, kad studiją rengę ekspertai išskyrė tris vietas, kuriose įrengti slidinėjimo trasas būtų geriausios sąlygos: Vilkijos apylinkių, Domeikavos ir Kačerginės seniūnijose.

Vilkijos apylinkių seniūnijoje esančiame Lazduonių kaime įrengti trasą vertėtų, nes čia yra pakankamai didelė teritorija, neapaugusi menkaverte sumedėjusia augmenija. Be to, yra pakankamai vietos automobilių statymo aikštelei įrengti ir užtenka pločio trasai. Šalia kalno yra vandens telkinys, iš kurio būtų galima gaminti dirbtinį sniegą. Netoli yra kaimo turizmo sodybos. Slidinėjimo trasa būtų kuriama teritorijoje, kurioje dalis žemės priklauso privatiems savininkams, o likusi – valstybinė.

Kačerginė studijos rengėjus pakerėjo puikiomis gamtinėmis sąlygomis. "Didelis kalno masyvas, galimybė įrengti aikšteles kalno viršuje ir papėdėje, – privalumus vardijo N.Valantinė. – Šalia yra miškas, vadinasi, galima būtų sutelkti ir kitas žiemos pramogas, o visa teritorija yra valstybinės paskirties žemėje."

Domeikavoje taip pat pavyko rasti pakankamo aukščio ir pločio kalną, kuriame būtų galima įrengti kelias trasas. Visoje teritorijoje žemė yra valstybinės paskirties. Studijos rengėjai atkreipia dėmesį į gerą susisiekimą su Kaunu, patogų apgyvendinimo ir maitinimo įstaigų tinklą.

Reikės kelių milijonų

G.Čepulienė įsitikinusi, kad Kauno rajono savivaldybė investuos į naujosios slidinėjimo trasos įrengimą, tačiau esą be privačių lėšų projekto nepavyks įgyvendinti.

"Priklausys nuo politinės valios, bet tikriausiai savivaldybė padengs infrastruktūros sukūrimo išlaidas, nes tai padėtų pritraukti investicijų", – svarstė G.Čepulienė.

Turizmo plėtojimas, anot jos, yra svarbi ekonomikos dalis, kuri padėtų diferencijuoti vietos verslą ir užimti dalį gyventojų alternatyvia veikla. Ji pastebi, kad šiuo metu daugiausia pastangų dedama į vasaros sezono turizmo paslaugų plėtrą, o turizmo, skirto žiemos pramogoms, infrastruktūra plėtojama menkai.

Kauno rajonas geografiniu požiūriu yra tinkamas turizmui, tačiau šiuo metu šis privalumas išnaudojamas tik vasaros turizmui ir vietos gyventojų vasaros rekreacijos reikmėms.

N.Valantinė skaičiuoja, kad slidinėjimo trasos įrengimas kainuotų 2–3 mln. litų. Papildomų lėšų reikėtų techniniam projektui parengti, be to reikėtų projektuoti inventoriaus nuomos punktą, greta veiksiančio vasaros pramogų objektą.

"Savivaldybė investuotų į infrastruktūros sukūrimą ir taip pritrauktų privačių lėšų, – idealią projekto eigą apibūdina N.Valantinė. – Smulkūs verslininkai investuotų į inventoriaus nuomos punktą, kavinukę."


Birštono slidinėjimo centras

2002–2003 m. žiemą Birštone pradėjo veikti kalnų slidinėjimo centras, kurį savo lėšomis įrengė šio miesto savivaldybė. Šalia Vytauto kalno ir sanatorijos "Versmė" šlaite yra įrengtos 160 ir 300 m ilgio slalomo trasos. Į 40 m ilgio viršukalnes slidininkai užkyla keltuvu, kuris per valandą į kalną gali užkelti 700 žmonių. Slidinėjimo centre vaikams įrengtas rogučių kalnelis. Šalia trasos veikia slidžių nuomos punktai ir lauko kavinė. Tamsiu paros metu trasos apšviečiamos. Trasas prižiūri Birštono miesto tvarkymo tarnyba. Darbo dienomis čia daugiausia renkasi vietiniai gyventojai ir kurorto svečiai. Savaitgaliais suplūsta žmonės ne tik iš Kauno, bet aplinkinių rajonų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų