Pereiti į pagrindinį turinį

Šančių vidurinė: tituluota mokykla byrančiais langais

2012-06-25 09:50
Šančių vidurinė: tituluota mokykla byrančiais langais
Šančių vidurinė: tituluota mokykla byrančiais langais / Tomo Raginos nuotr.

Krintantys išpuvę langų rėmai, rankas stingdantis šaltis klasėse. Tai ne pokario moksleivių atsiminimų nuotrupos – tokia vaizdingoje vietoje esančios ir vienos iš geriausiai dirbančios mieste mokyklos realybė.

Vaikams per gera vieta?

Šančių vidurinė mokykla įsikūrusi šalia Nemuno, nuo jos atsiveria gražus vaizdas į upės pakrantes. Ne veltui mokyklos pedagogai atsimena prieš kelerius metus per mokslo metų atidarymo šventę vienam miesto valdžios atstovų išsprūdusius žodžius: „Esate mokyklai pernelyg gražioje vietoje.“

Mokyklos teritorija ir jai perduotas lengvosios atletikos maniežas su stadionu užima nemažą teritoriją, kuri būtų patraukli nekilnojamojo turto plėtotojams, nes čia galėtų iškilti ne vienas daugiabutis su brangiais būstais.

Kai kurie Šančių vidurinės mokyklos pedagogai nebejoja, kad ši ugdymo įstaiga specialiai baigiama nustekenti iki tokio lygio, kad jos neapsimokėtų renovuoti. Mokytojams tokią mintį perša ir tai, kad finansavimą gauna daug naujesnės miesto mokyklos, o 1968 m. pastatytam pastatui niekaip nepatvirtinamas investicinis atnaujinimo projektas.

Byrantys langai

Mokykla išorės audito nuolat prižįstama kaip viena geriausių Kaune. Ir pernai pagal pedagogų kvalifikaciją, dėstomas pamokas, moksleivių parengimą auditoriai jai skyrė antrą vietą iš miesto mokymo įstaigų.

Tačiau žiemą šie aukštai įvertinti mokytojai ir moksleiviai klasėse turi dirbti higienos normas pažeidžiančiomis sąlygomis.

„Vienu metu, kai lauke spaudė 20 laipsnių šaltis, klasėse tebuvo tik 10 laipsnių šilumos. Tai menkina mūsų galimybes paskatinti tėvus leisti savo vaikus į mūsų mokyklą, nors ji objektyviai ir pripažįstama kaip viena geriausių“, – skėstelėjo rankomis mokyklos direktorius Romanas Jasulaitis.

Pagal nustatytas normas viešosiose tiek mokymo, tiek darbo patalpose privalo būti ne žemesnė kaip 18 laipsnių temperatūra.

Mokykla šąla dėl senų langų, kurie kamšomi vata ir popieriaus juostelėmis. Šį pavasarį, papūtus stipriam vėjui nuo Nemuno pusės, iškrito 8 langai. „Daugelio jų rėmai visiškai ištrūniję, nėra kaip juos sutvirtinti, todėl neleidžiu moksleiviams vaikščioti arti mokyklos statinio toje pusėje, kur langų būklė kritinė“, – sakė direktorius.

Trūksta detaliojo plano

R.Jasulaitis tvirtina, kad mokykla seniai bando ieškoti būdų, kaip atnaujinti statinį. Investicinį renovacijos projektą mokykla buvo parengusi dar 2008 m., tačiau jis nepatvirtintas, nes įstaiga neturi savo teritorijos detaliojo plano. Jį parengti – ilgas procesas. O kol kas mokyklos žemė priklauso valstybei, kuri panaudos sutartimi ją patikėjo savivaldybei, o ši patikėjimo teise – mokyklai.

„Tiek įstaiga, tiek detaliuosius planus rengianti įmonė priklauso savivaldybei, todėl stebina, kad procedūriniai žemės sklypo plano rengimo procesai trunka ilgai“, – stebėjosi R.Jasulaitis.

 

Mokykla ne vienus metus prašė perduoti ir šalia esantį lengvosios atletikos maniežą su stadionu. Šis kompleksas priklausė lengvosios atletikos mokyklai, kuri vėliau savo bazę perkėlė į Aušros gatvėje esantį maniežą.

Maniežas su stadionu mokyklai buvo perduotas 2010-aisiais, bet neskirta lėšų beveik sugriuvusiam pastatui remontuoti arba nugriauti. Įstaiga netgi surado privačių rėmėjų, kurie žadėjo įrengti visus reikalavimus atitinkantį stadioną, o avarinės būklės statinį nugriauti. Tačiau paaiškėjo: kol neparengtas sklypo prie statinių detalusis planas, neįmanoma rengti jokių rekonstrukcijos projektų.

Mokykloje nuo seno formuojamos vaikų futbolo klasės, tačiau jos treniruojasi ne stadione, bet pievoje šalia Nemuno. Veikia ir kiti sporto būreliai – mokykla yra gavusi šalies vadovų padėkų už sporto propagavimą.

Teks laukti eilėje

Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas pripažino, kad Šančių vidurinė mokykla yra stipri savo pedagogais ir siūlė jai neprarasti optimizmo. „Ji būtinai sulauks renovacijos. Tam yra pritarusi ir Kauno taryba. Tačiau yra sudaryta mokyklų eilė ir Šančių vidurinei mokyklai teko palaukti. Tačiau ji tikrai neliks be paramos“, – tikino skyriaus vedėjas.

A.Bagdonas patikino, kad miestas neplanuoja atsikratyti šios mokyklos. „Šančiuose yra dvi ugdymo įstaigos: KTU Vaižganto ir Šančių vidurinės mokyklos. Kauno valdžios planuose KTU Vaižganto mokykla turėtų tapti progimnazija, o Šančių – gimnazija“, – teigė A.Bagdonas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų