Pereiti į pagrindinį turinį

Savaitgalis, kuriuo galime didžiuotis

2009-05-04 09:00
Nesikeičia: populiariausias gatvės muzikantų instrumentas – gitara.
Nesikeičia: populiariausias gatvės muzikantų instrumentas – gitara. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Tokio Vilniaus dar niekas nematė. Šimtai baikerių, minios piligrimų, kiekviename žingsnyje – gyvai grojantys muzikantai ir į gatves išėjęs visas miestas. Šeštadienį Vilnius galėjo drąsiai lygintis su bet kuria didžiąja Europos sostine.

Šventės prasidėjo eitynėmis

Nuo ankstyvo šeštadienio ryto Vilnius ruošėsi šventinei dienai. Parkuose, skveruose ant suoliukų ar tiesiog ant žolės sutūpę pusryčiavo į Taizé susitikimą atvykę piligrimai, instrumentus derinosi ir įsikurti ruošėsi gatvės muzikantai.

Gatvės muzikos diena oficialiai turėjo prasidėti vidurdienį, tačiau puikią įžangą jai padarė su orkestrais ir šokėjomis senamiesčio gatvėmis nuo 11 val. pražygiavusios Lietuvos lenkų sąjungos (LLS) eitynės. Taip LLS nariai paminėjo savo dvidešimtmetį.

Eitynėms dar nesibaigus, mieste pradėjo skambėti pirmieji gatvės muzikos akordai. Vaikai su fleitomis ar smuikais, seneliai su armonikomis, profesionalūs muzikantai ir mėgėjai – regis, į gatves tikrai išėjo visi, nors kiek mokantys groti.

Šiais metais gerokai daugiau buvo muzikantų, kurie į šventę susivežė daugybę muzikos aparatūros. Tuos, kurie šventei atsinešė tik savo gitarą ar kitą instrumentą, dažnai užgožė iškilusios mažosios scenos, iš kurių garso kolonėlių sklindanti muzika girdėdavosi per keletą gatvių.

Gatvės muzikantų skaičius kasmet vis didėja. Per pirmą šventę joje dalyvavo apie 700 muzikantų, šiemet Vilniuje jų buvo per pusantro tūkstančio.

Meras išsirinko baikerius

Šventinė nuotaika buvo jaučiama ne tik Vilniaus senamiestyje. Nuo vidurdienio prie "Siemens" arenos į oficialų sezono atidarymą būriais ėmė rinktis baikeriai. Tarp jų buvo galima pamatyti ir Vilniaus merą Vilių Navicką, baikerių bendruomenės narį.

Meras baikerių sezono atidaryme stengiasi dalyvauti kasmet. Motociklas – vienas didžiausių jo laisvalaikio malonumų. Nepaisant to, leidimo baikeriams važiuoti Gedimino prospektu jis nedavė, palikdamas jį kitiems švenčiantiems.

Tūkstantinė motociklininkų kolona 16 val. nuriedėjo Kalvarijų, Kareivių, Antakalnio, T.Kosciuškos gatvėmis ir per Mindaugo tiltą pasiekė Vilniaus koncertų ir sporto rūmus, kur šventės proga vyko koncertas.

V.Navickas prieš sėsdamas ant motociklo užtikrino būtinai sudalyvausiantis ir koncerte: "Į kitus renginius mieste nespėsiu nueiti, bet į šį – būtinai. Smagu kartais atsipalaiduoti, susitikti su senais draugais."

Rūpėjo ne tik maldos

Šventinėmis nuotaikomis užsikrėtė ir į Taizé susitikimą atvykę piligrimai iš Lietuvos ir užsienio šalių. Daugiau nei 5 tūkst. maldininkų po kasdienių bendrų mišių skubėjo grįžti į Senamiesčio gatveles, pasidžiaugti čia verdančiu gyvenimu.

Bendros pamaldos vyko Arkikatedroje, Šv. Jonų, Bernardinų ir Pranciškonų konventualų bažnyčiose. Norinčių jose dalyvauti atsirado tiek, kad visi viduje netilpo ir daliai tikinčiųjų teko melstis susėdus lauke.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų