Pereiti į pagrindinį turinį

Savininkai turės išsaugoti autentiškas žydų ligoninės detales

2012-10-17 09:00
Savininkai turės išsaugoti autentiškas žydų ligoninės detales
Savininkai turės išsaugoti autentiškas žydų ligoninės detales / Tomo Raginos nuotr.

XIX a. pabaigoje statytos žydų ligoninės pastatą nutarta įtraukti į kultūros vertybių registrą. Teigiama, kad nustatyti apribojimai netrukdys savininkams įrengti čia gydymo ir mokslo paskirties įstaigos.

Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba nusprendė buvusiai žydų ligoninei, esančiai Kauno senamiestyje, A.Jakšto gatvėje, suteikti teisinę apsaugą.

Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vyresnioji specialistė Sabina Strazdienė paaiškino, kad šiam objektui buvo nustatytos saugotinos konkrečios vertingosios savybės.

Kita vertus, ir iki šiol apgriuvęs statinys turėjo šiokią tokią apsaugą, nes yra saugomoje teritorijoje, prie pat Kauno pilies.

Saugoti absoliučiai visą pastato tūrį, koks jis yra dabar, nereikalaujama. Apie 1858 m. pradėta statyti žydų ligoninė daugybę kartų keitė savo išvaizdą. Tačiau turės nesikeisti trijų fasadų išvaizda, dekoras, kai kurie interjero elementai, pavyzdžiui, rūsio skliautai, teraco laiptai ir kita.

Kadangi pastatas prastos būklės, kai kas turės būti atkurta. Pavyzdžiui, sutrešusios medinės pagrindinio fasado durys vargiai dar galės tarnauti, bet atnaujindami statinį savininkai turės pasirūpinti, kad būtų pagamintos analogiškos naujos durys.

S.Strazdienės nuomone, nustatyti apribojimai neturėtų trukdyti savininkams jį atgaivinti ir pritaikyti savo reikmėms. Šiuo metu yra rengiami dokumentai buvusią žydų ligoninę pritaikyti naujai paskirčiai – čia planuojama įrengti gydymo ir mokslo paskirties įstaigą.

Šiuos planus įgyvendinančios bendrovės „Tarptautinė skubiosios medicinos pagalbos akademija“ direktorius Nedas Jasinskas sakė žinantis, kad jų įsigytas pastatas Kaune įtrauktas į vertybių registrą, bet oficialaus rašto su išvadomis dar negavo.

„Elementai, kurie įtraukti į vertybių sąrašą, be jokios abejonės, bus išsaugoti arba atkurti“, – patikino N.Jasinskas. Radikalių pastato architektūros pakeitimų jo pritaikymo projekte ir nebuvo numatyta.

„Labai tikime visų tarnybų geranoriškumu, statybos darbus tikimės pradėti 2013 m. pavasarį“, – vylėsi jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų