Pereiti į pagrindinį turinį

Savivaldybė atlaidi saviems maištininkams?

2012-11-28 10:05
Savivaldybė atlaidi saviems maištininkams?
Savivaldybė atlaidi saviems maištininkams? / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo vadovas be jokių padarinių šokdina miesto valdžią, nors kitoje savo įmonėje savivaldybė gretai numalšino maištą. Sutapimas, kad aviatorius globoja Kauno mero tėvas, Seimo narys Rytas Kupčinskas?

Užvertė bylomis

Kauno miesto valdžia taiko nevienodas kovos priemones prieš bandančius žlugdyti miesto tarybos sprendimus savivaldybės įmonių ar įstaigų vadovus. Privatizacijai mėginusi pasipriešinti savivaldybės įmonė „Būsto valda“ buvo greitai sutramdyta: joje išvaikyta valdyba, paskirtas kitas direktorius ir rudenį miesto valdžia jau skaičiavo už šią bendrovę gautus investuotojų pinigus.

Nuo pavasario su savivaldybe teisme kariaujantis viešosios įstaigos „S.Dariaus ir S.Girėno aerodromas“ direktorius Eugenijus Raubickas sulaukia tik pagrūmojimų. Šios įstaigos steigėja yra Kauno savivaldybė.

Pavasarį E.Raubickas kreipėsi į teismą, skųsdamas Kauno miesto tarybos sprendimą perimti savo žinion patalpas, kuriose dabar įsikūrusi Aleksoto seniūnija ir Aleksoto policijos nuovada. Anksčiau šis statinys buvo priskirtas aerodromui pagal panaudos sutartį.

Direktorius tikina saugantis kultūros paveldą. „Mūsų nuomone, perimti savivaldybės žinion pastatai gali būti negrąžinti aerodromui, kai seniūnija ir policija bus perkeltos į naujas patalpas Europos prospekte“, – mano direktorius.

Pasak jo, ginčus sukėlusiame pastate ateityje galėtų įsikurti aviacijos instruktoriai, jos būtų tinkamos lakūnų mokymams.

E.Raubickas neseniai prieš savivaldybę pateikė dar vieną ieškinį. Miesto taryba nutarė padidinti aerodromo valdybos narių skaičių nuo 5 iki 7. Toks sprendimas direktoriui taip pat nepatiko ir buvo apskųstas teismui.

Valdžia nėra bejėgė

„Situacija nėra normali – sūnus kelia ranką prieš tėvą“, – yra sakęs Kauno savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis. Taip jis apibūdino situaciją, kai dar priklausiusi savivaldybei „Būsto valda“ buvo pasiryžusi bylinėtis su miesto valdžia ir priešintis privatizacijai.

Tada daug laiko užimančių teismų maratonų neprireikė – miesto valdžia suformavo naują įmonės valdybą, paskyrė direktorių, kuris perdavė bendrovę investuotojui, o miesto biudžetas gavo per 2 mln. litų.

„Panašius žodžius apie tėvą mušantį sūnų galima pasakyti ir aerodromo ginčo su savivaldybe atveju. Nėra normalu, kai nepaisoma įstaigos savininko – savivaldybės – valia“, – kalbėjo D.Ratkelis. Bet jis tvirtino esąs bejėgis be Kauno miesto tarybos spendimo nušalinti direktorių. „Jei tokį sprendimą turėčiau, galėčiau keisti aerodromo vadovą“, – teigė D.Ratkelis.

Aleksoto bendruomenė nerimauja, kad savivaldybės ir aerodromo konfliktas neleidžia įteisinti Aleksoto policijos nuovados nuomą pastate, kurį nori perimti savivaldybė. Miesto policijos vadovybė svarsto galimybę iškelti nuovadą į Kauno Centro policijos komisariatą. Perėmus statinį savivaldybei sutartis galėtų būti atnaujinta.

„Aleksote gyvena 25 tūkst. žmonių ir jiems gresia likti be policijos nuovados, o savivaldybė pasirodo, negali disponuoti savo turtu“, – stebėjosi Aleksoto bendruomenės pirmininkas Zenonas Šalna.

Ar meras bijo tėvo?

Kauno miesto tarybai vadovaujantis meras Andrius Kupčinskas nuo pavasario tik žodžiais grasina sutramdyti maištaujantį aerodromo vadovą. „Šį klausimas buvo nublankęs prieš kitus miesto ūkio reikalus, kurie buvo daug svarbesni. Bet kaip esu sakęs dar reikės svarstyti E.Raubicko tinkamumą eiti savo pareigas“, – vėl žadėjo meras.

Jis neigė, kad aerodromo vadovą ryžtingiau tramdyti neleidžia jo tėvas, Seimo narys Rytas Kupčinskas. E.Raubickas parlamentarą apibūdina kaip nuosekliai besirūpinantį ir kovojantį už istorinio paveldo išsaugojimą, aerodromo vientisumą. „Jis išties atstovauja ne asmeniniams, bet visuomeniniams interesams. Mero A.Kupčinsko žodžiai neatitinka darbų“, – rėžė E.Raubickas.

A.Kupčinskas neigė, kad tėvas galėjo atvėsinti jo ryžtą imtis tokių pačių veiksmų prieš aerodromo vadovą kaip „Būsto valdos“ atveju. „Esu ne kartą sakęs, kad skirtingos mano ir tėvo nuomonės neturi jokios įtakos mūsų santykiams ir sprendimams. Mano pareigos yra kitos – aš atstovauju miesto interesams ir jais rūpinuosi“, – tvirtino A.Kupčinskas.

Teigia, kad sūnaus nekausia

Mero tėvas Andrius Kupčinskas tikino nesidomintis E.Raubicko ir savivaldybės konfliktu ir mažai apie jį žinąs. „Kaip ne kartą esu sakęs, aš esu už kultūros paveldo objekto išsaugojimą“, – tepasakė jis.

R.Kupčinskas tvirtino, kad su sūnumi apie tai nekalba ir nedaro jam jokios įtakos.

„Sūnaus nuomonės apie aerodromo reikalus neklausiau. Eugenijus Raubickas normaliai dirba savo darbą, o ką apie jį mano savivaldybė ir kokius sprendimus priima – ne mano reikalas“, – kalbėjo Seimo narys.

 


 

Gintaras Furmanavičius, Kauno tarybos narys

Akivaizdu, kad kažkokių interesų aerodrome turi mero tėvas, Seimo narys R.Kupčinskas. Nuolat sužlugdomi su šia teritorija susiję sumanymai. Jei ne Seimo nario užnugaris, aerodromo vadovas tokių cirkų negalėtų krėsti. Juk tai ne kokia nors uždaroji akcinė bendrovė, o miesto viešoji įstaiga. O mero A.Kupčinskas tik vynioja žodžius į vatą ir dedasi, kad nepritaria tėvui.

Gintautas Labanauskas, Kauno tarybos narys

Vadovauju valstybinei įmonei „Vidaus vandens kelių direkcija“ ir gerai žinau, jei mano nuomonė apie įmonės plėtrą ir strategiją nesutaptų su steigėjos Susisiekimo ministerijos, turėčiau atsistatydinti. Lygiai taip pat tektų atsisveikinti su įmonės padalinių vadovais, jei iš esmės išsiskirtų nuomonės tarp manęs ir jų. Todėl keista, kad Kauno savivaldybės vadovai elgiasi taip neryžtingai, kai kilo konfliktas tarp jų ir aerodromo direktoriaus. Galbūt miesto valdantieji nesijaučia pakankamai teisūs ir tikrai nori išparceliuoti aerodromo turtą, kaip teigia direktorius? Juk kitais atvejais neryžtingu A.Kupčinsko negali vadinti, pavyzdžiui, šiemet jis labai gretai nušalino „Kauno energijos“ stebėtojų tarybos pirmininką, nors šis niekuo nenusižengė, ir pats sėdo į jo vietą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų