Savivaldybė: Rasų kapinių stebėjimas kameromis bus užtikrintas per dvi savaites

Vilniaus Rasų kapinių stebėjimas vaizdo kameromis bus užtikrintas per artimiausias porą savaičių, sako Vilniaus miesto savivaldybės atstovai.

„Kas dėl Rasų kapinių, mes esame dešimt kamerų ten jau įrengę ir per dvi savaites mes jas pajungsime į bendrą tinklą, kad būtų galima jas stebėti nuotoliniu būdu bendrame policijos stebėjimo tinkle, kur suplaukia visų kamerų duomenys“, – BNS sakė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas.

Pasak jo, šias kameras planuota įrengti jau kurį laiką, tačiau darbai užsitęsė dėl užtrukusių viešųjų pirkimų procedūrų.

Ketvirtadienį Vilniaus apygardos prokuratūra pranešė kreipusis į Vilniaus savivaldybę su prašymu užtikrinti Rasų kapinių stebėjimą jose kartojantis išpuoliams prieš žinomų žmonių kapus.

Paskutinis toks išpuolis praėjusį mėnesį įvyko prieš prieš 1918 metų Vasario 16-osios akto signataro daktaro Jono Basanavičiaus kapą. Policijos duomenimis, gegužės 15-16 dienomis nenustatytas asmuo ar asmenys J. Basanavičiaus kapavietėje apspjaudė jo atminčiai esantį paminklą, ištrypė kapavietėje esančias gėles, išspardė bei sudaužė žvakes, primėtė į kapavietę šaknų.

Pasak prokuratūros, atliekant ikiteisminį tyrimą dėl šio įvykio paaiškėjo, jog Rasų kapinių teritorijoje, o taip pat ir prie J. Basanavičiaus kapo, yra įrengtos stebėjimo kameros, tačiau vaizdo stebėjimas jomis nevykdomas.

„Gaila, kad per žiniasklaidą tuos priekaištus pateikinėja, o ne kažkaip dalykiškai. Miestas daug daro, kas liečia kameras ir stebėseną ir užtikrina visą tinklą. Jis dabar siekia apie 160 kamerų ir tuo tinklu naudojasi ir policija, ir miestas“, – sakė savivaldybės atstovas.

„Iš principo nepaisant to, kad tai nėra tik miesto funkcija, deja, bet tik miestas turi stebėjimo kameras“, – teigė jis.

Konkrečiai Rasų kapinėse esančios kameros, pasak A. Bužinsko, gali filmuoti, tačiau kol kas negali informacijos perduoti.

„Mes tikimės, kad padės spręsti problemas. Tai, kad mes pakabinsime dešimt kamerų, nereiškia, kokiems vandalams užriš rankas kažką apspardyti ar apipaišyti, bet bet kokiu atveju, mūsų galimybės preventyviai užtikrinti tokio vandalo suradimą ir tinkamą nubaudimą, didės“, – teigė jis.

„O dabar taip, mes šiuo metu esame šiek tiek akloki, nematome tos miesto dalies taip, kaip norėtume matyti“, – pridūrė administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Pasak prokuratūros, vandalizmo atvejai šiose kapinėse yra gana dažni: 2012 ir 2017 metais buvo išniekintas Lenkijos maršalo Juzefo Pilsudskio širdies ir jo motinos kapas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

H

H portretas
Tikriausiai greitai ir butuose reiks kameras ..... Pamišimas dėl noro visur ir viską kontroliuti

Anonimas

Anonimas portretas
Ar surado tuos pederastus, kur isniekino J.Basanaviciaus kapa?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių