Pereiti į pagrindinį turinį

Savivaldybės daugiabutyje bręsta iškeldinimo drama

2012-10-01 10:20
Savivaldybės daugiabutyje bręsta iškeldinimo drama
Savivaldybės daugiabutyje bręsta iškeldinimo drama / Tomo Raginos nuotr.

Vilijampolės daugiabučio gyventojai prašė Kauno miesto savivaldybės leisti suremontuoti stogą, bet vietoj to jiems liepta rengtis išsikraustyti. Žmonės žada priešintis.

Įtampos židinys

Kaune įsižiebė įtampos tarp gyventojų ir savivaldybės židinys – miesto valdžia užsimojo žūtbūt iškeldinti gyventojus iš seno namo, o šie tvirtina liksiantys bet kokia kaina. „Aš čia noriu numirti ir niekur kitur nesirengiu išsikelti“, – tvirtai rėžė 84 metų Jadvyga Survilienė.

Dviaukščio medinio Jurbarko gatvės 49-ojo namo bute kaunietė gyvena apie 60 metų ir sako, kad jau yra per sena kurtis naujoje vietoje. „O ir būtinybės tam visai nematau. Visi gyvename gražiai susitvarkę, tvirtame name, kuris čia dar šimtą metų stovės. Tereikia suremontuoti jo stogą“, – tvirtino moteris.

Tačiau savivaldybė, kuriai priklauso namas, grasina, kad šešių butų gyventojai bus iškeldinti prievarta, pasitelkiant teisėsaugą. Tarnautojai teigia, kad namas yra avarinės būklės, jo remontuoti neapsimoka.

„Gal valdininkai tikisi, kad paliksime puikiai sutvarkytus butus su pakeistais langų rėmais, sutvarkytu kiemu? Štai žiūrėkite, kokios lygios mūsų būstų lubos, sienos, ant jų tapetai jau trisdešimt metų atrodo kaip nauji. Argi griūvančiame name taip galėtų būti? Kodėl visa tai, į ką įdėjome daug lėšų ir triūso, turi atsidurti aukcione?“ – piktinosi kita gyventoja Janina Drobotienė.

Stogo neremontuos

Žmonės pasakojo, kad prieš porą metų jie kreipėsi į būsto administravimo įmonę ir prašė pakeisti kiaurą stogą. „Visą gyvenimą tvarkingai mokėjome kaupiamąsias lėšas namo remontui, po to techninei priežiūrai, todėl nusipelnėme investicijų. Administratorius sutiko ir sudarė darbų sąmatą – 35 tūkst. litų“, – pasakojo namo gyventoja J.Drobotienė.

Žmonės teigė, kad jei reikėtų, jie sutiktų ir primokėti už stogo renovaciją. Vienas butų šiame name yra privatus, todėl iš jo gyventojos pareikalauta už būsimus darbus sumokėti 3,5 tūkst. litų. „Skubiai skolinausi pinigų, nes man grasino net antstoliais. Bet rugsėjį tuos pinigus grąžino. Kažkodėl per porą metų viskas staiga pasisuko kitaip“, – gūžčiojo pečiais šio buto gyventoja Jadvyga Stankevičienė.

Dvejus metus laukusiems remonto žmonėms administratoriai šį rudenį pareiškė, kad savivaldybė kaip pastato savininkė nesutinka leisti pradėti remonto.

„Savivaldybėje mums pasakė, kad namas bus parduotas aukcione, o mes perkelti gyventi kitur. Niekas neaiškino, nei kokiomis sąlygomis, nei kur, nei kada turėsime išsikelti. O per stogą varva, atėjo lietingas ruduo, greitai bus žiema. Be to, mes netikime, kad namas kelia mums pavojų. Čia buvo tris komisijos, tik viena jų pateikė išvadą, esą namas netinkamas gyventi. Mes tuo netikime. Pačios girdėjome, kaip statybos ekspertai tarnautojui teigė, kad namas tinkamas gyventi“, – kalbėjo J.Drobotienė.

Spręs politikai

Kauno savivaldybės Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus vedėjos pavaduotojas Domas Juozas Žiogas įsitikinęs, kad žmonės turi palikti seną, daugiau kaip šimtą metų stovintį namą. „Turiu ekspertų išvadas, kad namas avarinis, jame įlinkusios sijos, suskilinėję pamatai. Nusprendėme, kad jo remonto vertė sudarys ne mažiau kaip pusę paties namo vertės, todėl jį reikia privatizuoti aukciono keliu“, – teigė D.J.Žiogas.

Jis tvirtino, kad žmonės bus perkelti gyventi į kitus savivaldybės butus. „Jie yra patenkinamos būklės. Būstus dar paremontuosime, jei jie bus prišnerkšti“, – žadėjo vedėjos pavaduotojas.

D.J.Žiogas sakė, kad sprendimo projektą dėl žmonių iškeldinimo iš Jurbarko gatvės namo spalį pateiks miesto tarybai. „Jei taryba nuspręs rizikuoti ir paliks ten gyventi žmones, tai bus jos atsakomybė, o aš nerizikuosiu gyventojų gyvybe“, – sakė D.J.Žiogas.

Bus painiavos

Vis dėlto tarnautojas pripažino, kad dar neįsivaizduoja, kaip bus pasielgta su privatizuoto buto gyventoja, kai savivaldybė pardavinės pastatą ir iškeldins kitus nuomojančius būstus žmones. „To dar nenagrinėjome“, – tepasakė D.J.Žiogas.

Skirtingai nei kitiems namo gyventojams, prieš daugelį metų vienintelio buto nuomininkams buvo leista privatizuoti būstą. Vėliau jie jį pardavė J.Stankevičienei. „Ketinu čia baigti savo gyvenimą, niekur nesikraustysiu net laikinai“, – ryžtą demonstravo moteris.

Visi gyventojai sakė, kad šis namas jiems brangus, nors jame yra tik šalto vandens vandentiekis, tualetai įrengti kieme, butai kūrenami malkomis.

„Esame įpratę prie tokių buities sąlygų ir nenorime gyventi kitaip. Šis namas labai ekonomiškas, todėl malkoms išleidžiame tikrai mažiau, nei tektų mokėti už centrinį šildymą. Nežinau, kaip išgyventume butuose iš pensijų“, – kalbėjo nuo paauglystės senajame Vilijampolės name gyvenanti Irena Šidlauskienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų