Pereiti į pagrindinį turinį

Savivaldybės įmonė virto politikų prieglauda

2013-05-31 10:28
Savivaldybės įmonė virto politikų prieglauda
Savivaldybės įmonė virto politikų prieglauda / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Galą su galu vos suduriančioje savivaldybės bendrovėje Kauno komunalinis ir butų ūkis (KKBŪ) dedasi keisti dalykai: įdarbinti ne tik politikai, bet ir vieno jų žmona. Buvusiems direktoriams išmokamos tūkstantinės išeitinės kompensacijos, o kitą dieną jie vėl priimami – tik jau eiti kitas pareigas.

Partiniai ryšiai

Kauno miesto tarybos narys, pramogų pasaulio ryklys Aušrys Kriščiūnas, pravarde Tynta, dirba eiliniu vadybininku būsto administravimu užsiimančioje savivaldybės įmonėje KKBŪ. Skamba keistai, kol nepaaiškėja politiniai niuansai. A.Kriščiūnas atstovauja partijai „Jaunoji Lietuva“, kurios nariai ir kontroliuoja KKBŪ valdybą.

Per praėjusius savivaldybių tarybų rinkimus į Kauno miesto tarybą su „Jaunosios Lietuvos“ vėliava bandęs prasimušti Aušrys Kriščiūnas ir jo sutuoktinė Inga tuomet nurodė abu dirbantys bendrovėje „Saugiai“. Po rinkimų partija „Jaunoji Lietuva“ prisidėjo prie Kauno miesto taryboje daugumą suformavusios politikų koalicijos. Jos viduje nuspręsta KKBŪ kontrolę perduoti jaunalietuviams. Po truputį šioje savivaldybės įmonėje įsidarbino abu Kriščiūnai: pirmiausia – žmona, o vėliau – ir naujai iškeptas savivaldybės tarybos narys A.Kriščiūnas. Abu sutuoktiniai jaunalietuvių sąraše dalyvavo ir praėjusiuose rinkimuose į Seimą.

„Koks politinis atspalvis? Jeigu tarybos narys, jis niekur negali dirbti? Kriščiūnas įsidarbino mažiau nei prieš metus, o rinkimai į savivaldybės tarybą buvo daugiau nei prieš dvejus metus, tai koks čia politinis atspalvis?“ – nustebęs dėjosi KKBŪ valdybos pirmininkas Tomas Švilpauskas.

Jis pats yra jaunalietuvis ir taip pat po praėjusių savivaldybių tarybų rinkimų įdarbintas KKBŪ.

A.Kriščiūnas: ieškau darbo

„Kažkada žmonės buvo įdarbinami politiniais tikslais, bet dabar kažin ar turim bent vieną tokį darbuotoją likusį. Kriščiūnų įdarbinimas nesusijęs su jokiais politiniais sprendimais. Duok Dieve, kad tokių darbininkų turėtume daugiau“, – bandė įrodyti KKBŪ vadovas Virginijus Tamošiūnas.

Direktorius Kriščiūnų algų dydžių neatskleidė. Viešumoje buvo pasigirdę gandų, kad vadybininku dirbantis A.Kriščiūnas kas mėnesį gauna maždaug 5 tūkst. litų dydžio algą. Kiti gandų šaltiniai aiškino, kad alga telpa į padorumo rėmus – siekia 1 600 litų. A. Kriščiūnas teigia, kad atlygis už jo darbą yra kur kas mažesnis – minimalus darbo užmokestis.

„Sprendžiant pagal tai, kokias pareigas aš einu ir kokią algą gaunu, mano politinė karjera yra skysta, – juokėsi A.Kriščiūnas. – Logiškai pamąstyk. Aš esu tarybos narys, per savaitę pusantros dienos praleidžiu ne darbovietėje, todėl daugiau ir nemoka. Man čia tik prieglauda, ieškau normalesnio darbo.“

Šiuo metu A.Kriščiūno žmona nedirba, nes auginą jųdviejų kūdikį. Būtą kalbų, kad prieš vaiko priežiūros atostogas jai alga buvo padidinta, tačiau V.Tamošiūnas tai neigė.

„Žmona baigė mokslus ir iškart susirado darbą, kvalifikacija atitinka, išsilavinimas atitinka, dirba ji tikrai labai daug. Jos algos dydžio nesakysiu, bet 2 tūkst. litų nesiekia“, – teigė A.Kriščiūnas.

„Baikit jūs šituos bajerius. Kam jūs prikišinėjate kažkokius žmones. Negražu. Pas mus dirba žmonės ir iš kitų partijų“, – paklaustas apie Kriščiūnų atlyginimus susierzino T.Švilpauskas.

Iš tiesų maždaug prieš pusmetį šioje bendrovėje įdarbinta ir miesto tarybos narė konservatorė Loreta Kudarienė.

Vicemerui neužkliūva

Politinio jaunalietuvių įdarbinimo atspalvio neįžvelgia ir partijos lyderis Stanislovas Buškevičius.

„Nei aš, nei mūsų partija tos įmonės nekontroliuoja. Gal kažkada taip ir buvo, kai įmonė dar vadinosi Panemunės butų ūkiu, bet dabar ne“, – tikino vicemeras S.Buškevičius.

KKBŪ valdybą sudaro septyni nariai, kuriuos delegavo penkios politinės jėgos. Daugiausia, po du delegatus, valdyboje turi socialdemokratai ir jaunalietuviai, tačiau pastarųjų žodis svaresnis, nes valdybos pirmininko postas atiduotas būtent jiems.

Įdarbino atleistus vadovus

Vos galą su galu suduriančioje įmonėje darbą randa ne tik politikai, bet ir buvę vadovai, kuriems išmokėtos išeitinės išmokos.

Įmonės valdyba mažiau nei per pusmetį atleido du buvusius vadovus: Gedeminą Juškevičių ir Tomą Pilvinį. Jiems abiem išmokėtos išeitinės išmokos, abu jie netrukus priimti į kitas pareigas. G.Juškevičius įdarbintas techninės priežiūros direktoriaus pavaduotoju, o T.Pilvinis tapo administravimo direktoriaus pavaduotoju.

„To negalima traktuoti kaip perėjimo į kitas pareigas. Pasiskaitykite įstatymus. Jiems nenusižengta“, – atkirto V.Tamošiūnas.

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis teigė, kad tokios rokiruotės kvepia lėšų švaistymu, bet už jas niekam pylos duoti negali. Tą galima būtų padaryti, jei atleistas, išmoką gavęs, o vėliau priimtas asmuo nebūtų įmonės vadovas.

Plačiau šia tema skaitykite penktadienio, gegužės 31 d., „Kauno dienos“ numeryje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų