Pereiti į pagrindinį turinį

Seimo rinkimai suimtiesiems – kaip šventė

2012-10-25 11:00
Seimo rinkimai suimtiesiems – kaip šventė
Seimo rinkimai suimtiesiems – kaip šventė / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Išankstinis balsavimas vakar prasidėjo ir Kauno tardymo izoliatoriuje (KTI). Per pirmąjį rinkimų turą šioje įstaigoje balsavo 283 laisvę praradę įtariamieji. Prieš antrąjį turą buvo gauta per 300 balsavimo biuletenių pagal suimtųjų deklaruotą gyvenamąją vietą.

Papildomas pasivaikščiojimas

Tardymo izoliatoriuje vakar nenusidriekė eilės prie balsavimo kabinų. Ne todėl, kad šioje įstaigoje būtų mažai balsuojančiųjų. Izoliatoriuje ne visi suimtieji gali tarpusavyje bendrauti.

Į balsavimo patalpą KTI prižiūrėtojai vedė atskirai tik vienos kameros suimtuosius. Kitos kameros gyventojai atvesti laukė gretimoje patalpoje.

Daugelis suimtųjų neslėpė, kad balsavimo diena jiems yra šventė – galimybė išeiti iš kameros. „Kaip geriau? Tu pats turi žinoti“, – pasigirdo priekaištinga vieno balsuojančiojo replika iš balsavimo kabinos.

Nežinomos pavardės

Laukdami savo eilės suimtieji tikino, kad esą balsuoja, nes tiki, kad naujai išrinkta valdžia padarys gyvenimą geresnį. Pirmiausia pradėję vardyti, kad norėtų geresnių sąlygų įkalinimo įstaigose, geresnio maisto, švelnesnių bausmių, tik vėliau vyrai prisiminė, kad geresnio gyvenimo norėtų esantiesiems ir laisvėje. „Mes čia juk ne visam gyvenimui“, – pyktelėjo vyresnio amžiaus įtariamasis.

„Ne iš gero gyvenimo čia atsidūrėme. Darbo reikia laisvėje“, – tęsė savo pamąstymus suimtasis. Daugelis kalbintų vyrų aiškino, kad sutiktų dirbti laisvėje tuo atveju, jei atlyginimas būtų ne mažesnis kaip 1,2 tūkst. litų. Esą už 500 litų dirbti neapsimoka.

Replikuodami apie savo pažiūras vyrai leido suprasti, kad už buvusiuosius valdžioje jie tikrai nebalsuos.

Kabinoje neužtrukęs Tomas Jankauskas džiūgavo: „Nesudėtinga, bet nesupratau, kaip ten balsuoti.“ Jis prisipažino, kad pavardės biuletenyje jam nieko nereiškė. Nors balsuojama buvo dėl konkrečių kandidatų, jis rinkosi pagal priklausomybę partijai.

Pinigus ima visi

Suimtieji buvo girdėję apie dėl galimo balsų pirkimo Pravieniškių kolonijoje kilusį skandalą, tačiau papirkimo galimybes vertino skeptiškai. „Būdamas tokioje vietoje visada paimsi 10 litų. Tai geri pinigai, tačiau kas sukontroliuos, už ką balsuoji. Gali paimti, bet nebalsuoti“, – atviravo Andrius Dorosenka.

Jo kameros draugas neabejojo, kad balsai perkami tikrai galėjo būti. „12 metų praleidau Pravieniškėse. Ten per kiekvienus rinkimus taip vyksta“, – tvirtino Virginijus Marunas.

Kitos kameros gyventojai aiškino priešingai – esą viskas vyksta prižiūrėtojų akivaizdoje. „Ten buvo provokacija“, – audrinosi vyrai.

„Aš nebalsuoju!“ – pasigirdo karštligiškas vieno suimtojo riksmas. Pastatytas prie sienos laukti kolegų, jis paaiškino, kad nenorėjo balsuoti, o tiesiog pasivaikščioti.

Laiškininkių desantas

Izoliatoriuje dar prieš pirmąjį rinkimų turą lankėsi dviejų partijų atstovai. Kitos partijos tik siuntė agitacinę medžiagą. „Politikams mūsų įstaiga mažai įdomi dėl agitacijos, nes su suimtaisiais negalima tiesiogiai pabendrauti“, – paaiškino KTI direktorė Živilė Mikėnaitė. Kiekvienuose rinkimuose balsuoja apie 90 proc. izoliatoriaus gyventojų.

Antrojo Seimo rinkimų turo balsavimas izoliatoriuje vyks dvi dienas. Rinkimų apylinkės komisijos darbą čia atlieka pašto darbuotojos. Nuo ankstaus ryto korespondenciją ir spaudą kauniečiams ir rajono gyventojams nešiojusios laiškininkės po pietų jau sėdėjo izoliatoriuje prie joms pastatytų stalų. Erdviame kabinete įrengtos trys balsavimo kabinos. Pastatytos kėdės stebėtojams.

„Kokie nors pažeidimai čia sunkiai tikėtini. Čia daugiau stebinčiųjų negu balsuojančiųjų“, – darbą netradicinėje vietoje vertino Lietuvos pašto Klientų aptarnavimo specialistė Audronė Butiškienė. Moteris tvirtino, kad didelio pasipriešinimo dėl nenoro dirbti KTI iš pašto darbuotojų pusės nebuvo. „Jaučiamės saugios“, – į gausią prižiūrėtojų komandą žvilgtelėjo moterų kolektyvui atstovaujanti A.Butiškienė.


Balsuos ir areštinėje

Balsavimas Kauno vyriausiojo policijos komisariato areštinėje vyks penktadienį. Vidutiniškai areštinėje būna 25 laikinai sulaikyti asmenys. Kiek jų bus penktadienį, sunku pasakyti. Atstovo spaudai Kęstučio Kasciukevičiaus duomenimis, kol kas norą balsuoti pareiškė penki sulaikytieji.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų