Pereiti į pagrindinį turinį

Sekmadienį budins Verbos

2013-03-23 09:43
Sekmadienį budins Verbos
Sekmadienį budins Verbos / Gedimino Bartuškos nuotr.

Likus savaitei iki Velykų krikščionių pasaulis švęs Verbų sekmadienį. Šį sekmadienį visose Vilniaus bažnyčiose vyks mišios, į kurias tikintieji nešis verbą, – ši bus pašventinta.

Verbų sekmadienį Lietuvoje dar gaji tradicija savo šeimos narius, artimus kaimynus ankstų rytą užklupti lovoje bei išplakti kadagine verba. Ir išgauti pažadą, kad per Velykas duos tam tikrą skaičių velykaičių.

„Verbų sekmadienį švenčiame kaip Jėzaus Kristaus įžengimo į Jeruzalę dieną. Pabrėžiama, kad įėjimas į Jeruzalę jam buvo kaip į kančios, arba tiksliau – kaip į išganymo, miestą. Tą sekmadienį prasideda Jėzaus Kristaus kančios, mirties ir prisikėlimo savaitė – Didžioji, arba Šventoji, savaitė“, – pasakojo Vilniaus Šv. Arkangelo Rapolo parapijos klebonas Arūnas Kesilis.

Verbų sekmadienį Jeruzalėje Jėzus buvo sutiktas kaip pranašas, Dievo sūnus, didis žmogus. Įžengiančiam į miestą žmonės jam metė po kojomis palmių šakeles. O po savaitės viskas apsivertė aukštyn kojomis – ta pati minia šaukė: „Ant kryžiaus jį.“

Pagal Evangeliją šis sekmadienis vadinamas Palmių sekmadieniu. Italijoje Verbų sekmadienį žmonės iki šiol nešasi į bažnyčią palmės šakelę ir ji ten pašventinama.

Kadangi Lietuvoje palmės neauga, tikintieji sumanė jas kuo nors pakeisti. Pradėjo neštis į bažnyčią kelias kadagio šakeles. Į tokią verbą įdedama po kačiukų ir beržo šakelę. Vilniaus krašte dažnas nešasi į bažnyčią tradicinę savo regiono verbą, nupintą iš įvairių sudžiovintų gėlių ir žolynų.

Nuo pirmadienio – Didžioji savaitė. Svarbiausios jos dienos – Didysis ketvirtadienis, Didysis penktadienis ir Didysis šeštadienis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų