Seną instituto pastatą žadama paversti „Žmonių ministerija“ – su terasomis ir kavinėmis

  • Teksto dydis:

Seną instituto pastatą Vilniuje ketinama paversti trims ministerijoms skirtu šiuolaikišku biuru su terasomis ant stogo, visuomenei atviru pirmuoju aukštu, o anksčiau ten stovėjusią mečetę pažymėti realaus dydžio jos reljefiniu įspaudu-iškarpa.

Tai numatyta pirmojo ministerijų miestelio etapo projektinius pasiūlymuose, pavadintuose „Žmonių ministerija“, kuriuos pirmadienį pristatė Turto bankas.

„Siekiame, kad tarnautojams būtų sukurtos šiuolaikiškos ir patrauklios darbo erdvės, miestas turėtų sutvarkytą kvartalą, o ministerijų pastatai taptų atviri ir prienami visuomenei“, – pranešime sakė Turto banko valdybos pirmininkas Laimonas Belickas.

Pirmojo pastato projektinius pasiūlymus parengė „Do Architects“, viešajame pirkime pasiūlę mažiausią kainą.

Architektai siūlo panaikinti dabar į pastatą vedančius laiptus, įėjimą projektuojant gatvės lygyje. Pastato pirmasis aukštas būtų atvertas visuomenei – čia galėtų veikti maitinimo įstaigos, konferencijų centras.

Pastatą būtų galima kirsti visiems norintiesiems ir iš A. Goštauto gatvės patekti į ateityje projektuojamą mečetės skverą.

Anot projekto, antras ir paskesni aukštai būtų skirti ministerijų veiklai – antrajame aukšte siūloma įrengti trijų ministerijų priimamuosius, kiekviename aukšte projektuojamos bendros susirinkimų erdvės, stacionarios ir alternatyviosios darbo vietos.

Siekiame, kad tarnautojams būtų sukurtos šiuolaikiškos ir patrauklios darbo erdvės, miestas turėtų sutvarkytą kvartalą, o ministerijų pastatai taptų atviri ir prienami visuomenei.

„Su trimis pirmosiomis ministerijomis, kurios įsikurtų šiame pastate, esame aptarę pačią koncepciją – projektuojama mažiau stacionarių darbo vietų, nei yra ministerijų darbuotojų. Ministerijos ir dabar iš dalies dirba hibridiniu būdu, kai dalis darbuotojų pakaitomis dirba nuotoliu. Toks darbo organizavimo būdas taptų standartu projektuojamame pirmajame Goštauto kvartalo pastate“, – sakė Turto banko generalinis direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Ant pastato stogo siūloma įrengti bendras erdves, terasas ir susitikimų kambarius su vaizdu į miestą bei Neries upę. Šiomis erdvėmis bendrai dalytųsi visos trys ministerijos.

Kadangi šis pastatas stovės 1968 metais nugriautos totorių mečetės vietoje, siekiant įamžinti istorinę atmintį, tariantis su Lietuvos totorių bendruomene, remontuojant pastatą numatyta įrengti realaus dydžio mečetės reljefinį įspaudą-iškarpą.

„Iš istorinių žemėlapių, nuotraukų, matome, kad dabartinis pastatas stovi tiksliai buvusios mečetės vietoje. Totorių bendruomenei pritariant, siūlome pastatą tarsi iškirpti atkuriant pusę buvusios mečetės. Tai taptų išskirtiniu šio pastato bruožu, menančiu ir įprasminančiu istoriją“, – teigė „Do Architects“ partnerė, architektė Gilma Teodora Gylytė.

Į A. Goštauto g. 11 esantį 8,63 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastatą planuojama perkelti Žemės ūkio, Susisiekimo ir Sveikatos apsaugos ministerijas.

Jos pasirinktos atsižvelgiant į pastatų, kuriose įsikūrusios dabar nusidėvėjimą, prastą būklę bei efektyvumo rodiklius.

Pirmąjį ministerijų miestelio pastatą planuojama baigti remontuoti 2025-aisiais, jo fasadai turės būti pritaikyti prie bendros kvartalo architektūrinės vizijos, kuri paaiškės po tarptautinio atviro konkurso.

Kitiems dviems jau stovintiems kvartalo statiniams – A. Goštauto g. 9 ir 12, taip pat ketinama skelbti atskirus viešuosius konkursus. Šių pastatų fasadai taip pat turės būti priderinti prie bendros architektūrinės vizijos.

„Siekiame, kad kvartale kartu kurtų trys-keturios architektų ir projektuotojų komandos, jų darbų darną ir integralumą užtikrintų architektūrinio konkurso nugalėtojas“, – teigė M. Sinkevičius.

Visą ministerijų kvartalą išvysti siekiama 2028 metais. Iš viso čia įsikurtų devynios ministerijos ir kitos biudžetinės įstaigos.

Viso projekto preliminari vertė – 170 mln. eurų. Projektas finansuojamas parduodant neefektyvų valstybės turtą. Pasak Turto banko vadovo, pardavus Žemės ūkio, Susisiekimo ir Sveikatos apsaugos ministerijų pastatus tikimasi gauti apie 40 mln. eurų.

Anot jo, šios sumos pakaktų pirmojo etapo statybos darbams, užtikrintų vėlesnių etapų finansavimo pradžią.



NAUJAUSI KOMENTARAI

senis

senis portretas
to bardzo ladnij plan

idomu

idomu portretas
ar tai ne tomasevsky pasiulymas? taip naikinamas mokslas kartu su lieuvybe kur anglicinizmas pinasi isvien su www ir jefryto zodynu o visam s iam vaizdelyje pso nusikalteliai ruosia naujas farm bilgeico dozes sionsatanystiniuose kabinetuose z=0

Kaip suprantu

Kaip suprantu portretas
Vilniaus grožis ir toliau priklausys nuo Šimašiaus pasijos. DO Architects be atvangos laimi visus konkursus. Kokie šaunuoliai! Maniau, kad mažumėlę pailsėsime nuo šių dviejų darbštuolių, kurie (jų žodžiais tariant) jau seniai dirba Vilniuje ir Vilniui. Tegul Gilma nepamiršta nuskusti visus medžius aplink pastatą ir jo prieigose. Dar netyčia paliks kokį 100-etį ąžuolą...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių