Senjorai nuo koronaviruso skiepijami nuo mokytojų likusia vakcina

  • Teksto dydis:

Skiepijimas nuo koronaviruso įgauna pagreitį. Nors Vilniuje senjorus ruoštasi vakcinuoti tik nuo kitos savaitės, Antakalnio poliklinikoje prie skiepų kabinetų jau lūkuriuoja nemažai žmonių. Per dieną čia paskiepijami keli šimtai garbaus amžiaus vilniečių. Senjorams vakcina atliko nuo mokytojų, kurių apie penktadalis skiepytis neatvyko.

Per dvi pastarąsias dienas Antakalnio poliklinikoje pirmą skiepą nuo COVID-19 gavo 400 vyresnių nei 80 metų vilniečių, dar tiek pat – medicinos personalo darbuotojų. Pastarieji gavo jau antrą vakcinos dozę.

„Turime atlikusios „Pfizer-BioNTech“ vakcinos nuo mokytojų, dalis jų neatvyko skiepytis, tad buvo nuspręsta pradėti senjorų vakcinavimo procesą. Poliklinikoje per vakar ir šiandien paskiepyta jau 800 žmonių, medikų ir senjorų. Kiek šis procesas bus intensyvus toliau, priklausys nuo to, kiek gausime vakcinos. O šiaip mūsų senjorai skiepijasi labai noriai“, – sakė Antakalnio poliklinikos Komunikacijos koordinatorė Rūta Vanagienė.

Tuo tarpu mokytojai vakcinuotis bus kviečiami dar kartą. „Buvo tokių, kurie nenorėjo atvykti, iš viso apie 20 proc. pedagogų. Tad kviesime antrą kartą. Šeštadienį planuojame dar vieną švietimo darbuotojų iki 55 metų skiepijimą“, – teigė poliklinikos atstovė.

Džiaugiasi, kad nepamiršo

Ketvirtadienio vidurdienį prie vieno iš skiepijimo kabinetų laukė keletas senjorų. „Einu ir negalvoju, kas čia bus. Man jau daug metų, tai nieko nebijau. Visgi manau, skiepas yra gerai, nes stengiuosi žvelgti pozityviai. Tikiuosi, kad būsiu sveikesnė, o gal net jaunesnė“, – juokėsi 85-erių Ona.

Vakcinos dozę gavęs vilnietis Juozas taip pat buvo nusiteikęs linksmai. „Kaip tai reikės susilaikyti nuo alkoholio? Čia jau negerai, gal be reikalo atėjau“, – komentavo slaugytojos nurodymus, ką daryti pasiskiepijus. Paklaustas, ar dabar jausis saugiau, Juozas vylėsi, jog taip. „Visi skiepijasi, tai reikia ir man. Džiaugiuosi, kad pakvietė mane, nepamiršo. Mačiau per televiziją, kad kiti bijo, nepasitiki, bet aš manau, viskas paprasta – jei jau daktarėliai kviečia, rūpinasi, reikia klausyti“, – aiškino garbaus amžiaus vilnietis.

Senjorė Ema tikino, kad vakcina nuo koronaviruso labiausiai naudinga bus jos anūkams. „Tikiuosi, jog galės dabar pas mane ateiti dažniau, bus saugesnė aplinka ir pati aš saugesnė“, – sakė vilnietė. Moteris pasakojo, jog turi daug įvairių alergijų, tad truputį neramu, kaip jos sureaguos su vakcina. „Dėl to nesiskiepijau nuo paprasto gripo, bet dėl šito naujo brudo pasiryžau. Jei valdžia leidžia mums gyventi ilgiau, reikia tuo tik džiaugtis. Ir artimieji labai skatino, tad, manau, viskas bus gerai. Svarbu, kad ir jaunesni tą skiepą gautų“, – teigė Ema.

Apie atostogas dar negalvoja

Skiepų kabinete dirbanti Antakalnio poliklinikos vyr. slaugytoja Polina pasakojo, kad dauguma senjorų vakciną nuo koronoviruso vertina teigiamai. „Visuomet paklausia, kokią konkrečiai vakciną gaus, „Pfizer-BioNTech“ vertina geriausiai. Tiesa, kartais susikalbėti būna sunku, didelė dalis pacientų neprigirdi, tenka aiškinti kelis kartus, kaip prižiūrėti skiepo vietą, bet šiaip senjorai yra labai geranoriški“, – sakė medikė.

Jos kolegė vyr. slaugytoja Alma neseniai gavo antrą skiepo nuo koronaviruso dozę. „Po savaitės ar dviejų jausiuosi gerokai saugiau. Kadangi dirbame medicininį darbą, susiduriame su rizika, tad dabar tas rizikos suvokimas gerokai sumažės. Dabar pas mus pats darbymetis, apie atostogas dar negalvoju, pirma norisi paskiepyti kuo daugiau žmonių“, – teigė slaugytoja.

Tiems, kurie baiminasi vakcinos nuo koronaviruso, medikė patarė įvertinti rizikas, kokia būsena žmogaus lauktų susirgus, ir kokia pasiskiepijus. „Gerai viską pasvėrus, manau, viskas taptų aišku. Dar patarčiau imti pavyzdį iš mūsų aštuoniasdešimtmečių, jie mane nustebino savo noru skiepytis. O ir skundų dėl komplikacijų, ryškesnių reakcijų šiomis dienomis dar neturėjome“, – sakė vyr. slaugytoja Alma.

Tuo tarpu pasiskiepyti atėjusi odontologijos klinikos darbuotoja Rūta įsitikinusi, jog nors vakcina jos organizmui bus naudinga, tačiau nesaugi niekad nesijautė. „Kasdien medituoju, propaguoju sveiką gyvenimo būdą, tad jau daug metų nesergu. Patarčiau visiems periodiškai valytis nešvarumus viduje, tada tikrai būsime visi sveikesni“, – sakė klinikoje vadybininke dirbanti moteris.

Antakalnio poliklinikos turimais duomenimis, Vilniaus miestas dabar yra gavęs 9,6 tūkstančio vakcinos nuo koronaviruso dozių. Iš jų 5,8 tūkst. „Pfizer-BioNTech“, 2,8 tūkst. „AstraZeneca“, ir 1,8 tūkst. „Moderna“ kompanijos sukurtos vakcinos dozių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gidas

Gidas portretas
Apie ligonių gydymą kalbų nėra.

Kur galma

Kur galma portretas
nusipirkt vaistų virusų užsikrėtusiam žmogui gydyti? Ar tik pagal planą, du variantai-pats pasveiksi arba duobėn.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių