Į Lietuvą po 80 metų sugrįžo auksinė A. Smetonos plunksna

Vilniuje, Signatarų namuose, ketvirtadienį pristatyta į Lietuvą po beveik 80 metų sugrįžusi auksinė prezidento Antano Smetonos plunksna.

Pasak Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorės pavaduotojo Žyginto Bučio, tai bus išskirtinis muziejaus eksponatas, papildantis unikalią kolekciją.

„Reikia pasidžiaugt, kad pasipildo ta Signatarų namų ekspozicija. Tai – ilgalaikio bendradarbiavimo su Amerikos lietuvių kultūros archyvu išdava. Į archyvą plunksna pateko 1987 metais iš A. Smetonos giminaičių, reiškia, kad tą plunksną A. Smetona išsivežė į Ameriką ir buvo išsaugota“, – eksponato pristatyme teigė Ž. Bučys.

Kauno juvelyro pagamintą auksinę plunksną prezidentui jo vardo dienos proga 1933 metais padovanojo Ukmergės inteligentai.

„Tai yra Kauno juvelyro Aranovičiaus dirbinys, yra išgraviruotas tekstas. Plunksnoje įrašyti žodžiai, kad šita dovana yra plunksnos darbininkui. Tai parodo, kad šitą plunksną Ukmergės inteligentai A. Smetonai dovanojo kaip publicistui“, – teigė Signatarų namų vedėja Meilutė Peikštenienė.

Turėdami šią relikviją apie A. Smetoną galėsime galvoti ir kalbėti ne tik kaip apie prezidentą, bet ir kaip apie publicistą, gaila tik, kad iki šiol neišleisti jo raštai.

„Turėdami šią relikviją apie A. Smetoną galėsime galvoti ir kalbėti ne tik kaip apie prezidentą, bet ir kaip apie publicistą, gaila tik, kad iki šiol neišleisti jo raštai“, – pridūrė muziejininkė.

Plunksna bus eksponuojama A. Smetonos memorialiniame kambaryje – ten, kur šiuo metu eksponuojamas ir Nepriklausomybės aktas.

Lankytojai su plunksna galės susipažinti specialių ekskursijų metu.

Sugrįžusia prezidento A. Smetonos plunksna džiaugėsi ir jo brolio anūkė Sigita Petrauskienė.

„Noriu padėkoti visiems už atminties puoselėjimą ir pagarbą tiems žmonėms“, – teigė A. Smetonos giminaitė.

Ji dėl giminystės ryšių su šeima buvo ištremta į Sibirą, iki šiol puoselėja iš tėvų įgytą pagarbą prezidentui A. Smetonai.

„Man nuo pat vaikystės girdint kalbant tėvus, aptarinėjant, reiškiant savo nuomones apie pirmos nepriklausomos valstybės politinį, kultūrinį gyvenimą, susiformavo pagarba tėvelio dėdei A. Smetonai. Tėvelis visada su šiluma kalbėdavo apie savo dėdę“, – sakė S. Petrauskienė.

Smetonų šeimos relikvija nuo 1987 metų buvo saugoma Amerikos lietuvių kultūros archyve, o šiemet, per Antanines, buvo pargabenta į Lietuvą ir padovanota Signatarų namams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vat idomu

Vat idomu portretas
Kiek mirties nuosprendžių jis su ta plunksna pasirašė ?

...

... portretas
Tuoj žydai pareikalaus ją jiems sugrąžint.

???

??? portretas
Kas čia per trimitai žmogui, kuris paėmė valdžią Lietuvoje karinio perversmo būdu? Tikrai demokratiškieji prezidentai kaip Stulginskis ir Grinius net nebeminimi.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių