Pereiti į pagrindinį turinį

Šiluma pasiekia už 30 litų

2008-09-18 09:00
Šiluma pasiekia už 30 litų
Šiluma pasiekia už 30 litų / Roko Medonio nuotr.

Darbe šalta, namie šalta, o apie šildymo sezono pradžią net nekalbama. Išeitis – traukti į parduotuvę ir išsirinkti geriausią draugą žvarbų rudenį – šildytuvą.

Ūžesys trukdo susikaupti

Dvidešimt oro šildytuvų – tiek vidutiniškai jų per dieną parduoda "Ogminos" darbuotojai. Vilniečiai renkasi visokių rūšių šildymo aparatus: tepalinius radiatorius, ventiliatorius ir spiralinius (konvekcinius) šildytuvus. Pastarųjų populiarumas šiais metais gerokai išaugo. Kas turi įtakos tokiam miestiečių pasirinkimui?

Buitinės technikos departamento Mažmeninės prekybos skyriaus vadovas Robertas Rankelė įsitikinęs, kad vilniečiai praktiški žmonės. Vieni atidžiai renkasi ir prašo darbuotojų konsultacijos, kiti jau pravėrę parduotuvės duris žino, ko nori. Taupantys pinigus perka šildytuvus su ventiliatoriumi. Jie nedideli, lengvi ir patogūs nešti.
"Šildytuvai reikalingi prieš šildymo sezoną ir po jo – vilniečiai nepamiršta, kad ir nenaudojamą daiktą reiks kur nors padėti", – apie miestiečių pirkimo įpročius pasakojo R.Rankelė. Sostinės gyventojams svarbu, kad oro šildytuvas namie užimtų kuo mažiau vietos.

Šildytuvą su ventiliatoriumi galima įsigyti ir už 30 litų. Tačiau jie turi trūkumų. R.Rankelės teigimu, klientai mieliau renkasi brangesnius, nes minėtasis ūžia.

"Garsas nestiprus, tačiau kai kuriems vis tiek trukdo dirbti, susikaupti", – sakė R.Rankelė.

Perka gamintus Europoje

Parduotuvėje sutikta vilnietė vadybininkė Vilma Kulnienė pasakojo, kad rinkdamasi šildytuvą pirmiausia dėmesį atkreipė į gamintoją. Jai priimtiniausios Europoje gamintos prekės. 36 metų moteris sakė namie jau turinti kelis Vokietijoje gamintus tepalinius radiatorius.

"Jų kokybe esu patenkinta, dizainas taip pat nepriekaištingas", – tvirtino V.Kulnienė. Moteris turi skirtingo dydžio radiatorius ir juos naudoja ne tik kambariams šildyti, bet ir kaip vonios kambario gyvatukus – džiauna drėgnus drabužius ar rankšluosčius.
Tačiau R.Rankelė įspėjo, kad taip daryti nepatartina. Instrukcijoje nurodoma, kad šildytuvų uždengti negalima. Vadovo teigimu, jie skirti tik patalpoms šildyti. Dauguma aparatų turi apsaugos sistemą ir perkaitę išsijungia patys, tačiau nelaimingų atsitikimų gali nutikti. Uždengus oro šildytuvą užuolaida ar kita medžiaga, gali kilti gaisras. Taip pat nevertėtų jo statyti greta baldų. Pučiama oro srovė gali juos gerokai apgadinti.

Būtina vėdinti patalpas

Šildomo kambario nereikėtų pamiršti vėdinti. Vilniaus visuomenės sveikatos saugos kontrolės vedėja Asta Razmienė patarė patalpą vėdinti kelis kartus per dieną. Vedėja patarė kambarius pravėdinti ir prieš miegą.

"Sausas oras kenkia, neišvėdintose patalpose miegoję žmonės skundžiasi prasta miego kokybe", – kalbėjo A.Razmienė. Tiesa, reikėtų atsižvelgti ir į tai, kiek vienu metu patalpoje yra žmonių. Kuo jų daugiau, tuo dažniau reikėtų vėdinti.

Skyriaus vedėja džiaugėsi, kad vilniečiai dažniausiai perka elektrinius šildytuvus. Dujinių ir kitų pirkti moteris nepatarė. Pastarieji šildydami orą išmeta cheminių medžiagų, kenkiančių sveikatai.

"Šildytis reikėtų saikingai, tada ir ligos mažiau puola", – pokalbį baigė A.Razmienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų