Pereiti į pagrindinį turinį

Sklypas paežerėje Trakuose kelia nerimą politikams

2012-09-26 16:48
Sklypas paežerėje Trakuose kelia nerimą politikams
Sklypas paežerėje Trakuose kelia nerimą politikams / Redo Vilimo (BFL) nuotr.

Trakuose šalia Šv. Jono Nepomuko koplytstulpio esančiame parkelyje savininkams grąžinta sklypo dalis kelia nerimą kai kuriems politikams. Tačiau savivaldybės klerkai tikina, kad problema iš piršto laužta.

Atsiėmė Seimo nario žmona

12 arų sklypas, esantis parkelyje palei Galvės ir Lukos (Bernardinų) ežerų krantus, tapo nesusipratimų ir nesutarimų objektu tarp Trakų rajono savivaldybės, nusprendusios grąžinti sklypą savininkams, ir dalies trakiečių, manančių, kad sklypas grąžintas neteisėtai.

Aistras pakurstė ir tai, kad viena sklypo bendrasavininkių – Seimo nario Jaroslavo Narkevičiaus sutuoktinė Irena Narkevič. Šiuo metu sklypas perduotas teisėtiems savininkams, tačiau Seimo nariui problema susirūpinusiam Seimo nariui Vidui Urbonavičiui atrodo, kad šis klausimas vis dar lieka atviras. Politiko nuomone, problemai iškilus į viešumą, savivaldybė pabūgo tęsti neteisėtus darbus ir paskubėjo sklypą perduoti savininkams.

„Kažkodėl tik dabar tą sklypą nuspręsta grąžinti. Maža to, jame leidžiama statyti namus. Nors prieš tai daugybę metų aiškinta, kad sklypų grąžinti miesto ribose negalima, nes tai priklauso valstybės išperkamos žemės kategorijai ir už žemę gali būti pasiūlyta kompensacija. Yra ne vienas tai patvirtinantis raštas. Dabar kažkodėl situacija pasikeitė“, – stebėjosi V.Urbonavičius.

Leis statyti namus

Labiausiai V.Urbonavičių šioje istorijoje papiktino du dalykai – tai, kad prie dabar jau grąžinto privataus sklypo už savivaldybės pinigus suplanuotas nutiesti asfaltuotas kelias, ir tai, kad teritorijos, kurioje yra sklypas, planavimas taip pat apmokėtas iš biudžeto.

„Dabar, kai kilo triukšmas, jie bijo tęsti ir viską perdavė savininkams. Bet tiksliai žinau, kad kelias palei ežerą plane yra ir tik aistroms nuslūgus, kažkas spragtels pirštais ir darbai pajudės. O juk tai nesąmonė – per pusę milijono litų kainuojantis kelias bus nutiestas į privatų sklypą“, – piktinosi pašnekovas.

Be to, Registrų centro išduota pažyma sklype leidžiama statyti namus, nes numatytas žemės naudojimo pobūdis – vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų namų statybos.

„Keista, kad atsirado tokia žyma. Juk Trakų istoriniame nacionaliniame parke net langų negali kokių nori įsidėti, o čia dabar leidimas statyti namus“, – gūžčiojo pečiais V.Urbonavičius.

Sklypo nesulaukė

Trakų rajono savivaldybės atstovė ryšiams su visuomene ir spauda Sigita Nemeikaitė pirmiausia paneigė gandus, neva visas skverelis perduotas privatiems asmenims. Pasak valdininkės, tik nedidelė dalis viso paežerės ploto atiteko teisėtiems savininkams.

„Toje vietoje buvo šių žmonių namai, prieš karą ten buvo gatvė. Ir tik pokariu kilus gaisrui bei sudegus namams ten ilgainiui atsirado parkelis. Viskas yra teisėta. Tai ne šios dienos problema. Vienas iš savininkų, Piotras Karpovičius, nuo pat nepriklausomybės atgavimo bandė susigrąžinti savo žemę. Mano žiniomis, šis žmogus pernai mirė taip ir nesulaukęs to, kas priklausė jo protėviams ir buvo jo teisėta nuosavybė“, – tvirtino S.Nemeikaitė.

Savivaldybės atstovė pabrėžė, kad planuose esantis kelias nebus skirtas automobiliams. Jis atkartos dabar esantį duobėtą pėsčiųjų takelį. Be to, numatyta sutvarkyti visą teritoriją.

„Tas takelis yra ir dabar, tiesiog pagal teritorijos planą jis bus sutvarkytas. Ir jokiu būdu jis neis į privatų sklypą, tai tas pats pėsčiųjų takas. Beje, ir tas pats sklypas, jeigu imtume senus planus, rėmėsi į ežerą, bet dabar mes jį nusprendėme pakoreguoti – atitraukėme nuo ežero kranto. O visos teritorijos planas buvo daromas, nes visa teritorija bus tvarkoma. Ten numatyta grandiozinė rekonstrukcija“, – patikino savivaldybės atstovė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų