Pereiti į pagrindinį turinį

Skurstantiesiems – "Maisto banko" parama produktais

2010-08-20 00:59
Atiduoda: dalį maisto vairuotojas iškart atveža į Dievo meilės misionierių labdaros organizacijos namus.
Atiduoda: dalį maisto vairuotojas iškart atveža į Dievo meilės misionierių labdaros organizacijos namus. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Kiekvieną rytą po Vilnių zujantis bendrovės "City Service" autobusiukas iš prekybos centrų surenka daugiau nei toną maisto, kuris išdalijamas žmonėms, nebeišgalintiems sudurti galo su galu.

Surenka neparduotą maistą

"City Service" vairuotojo Viliaus Lipavičiaus darbo diena prasideda dar prieš atidarant prekybos centrų duris. Prieš imdamasis kitų dienos darbų jis apvažiuoja šešis prekybos centrus ir iš jų surenka besibaigiančio galiojimo laiko maisto produktus.

"Man dabar jau visai ne ankstyvas metas – aš įpratęs keltis apie penktą ryto, nieko baisaus", – šypsojosi V.Lipavičius apie pusę aštuntos ryto ir jau laukė jam suruoštų produktų prekybos centre "Iki" Žirmūnuose. Kiekvieną rytą taip prasideda jo diena – persimeta keliais žodžiais su parduotuvės sandėlio darbuotojais, pajuokauja, lyg tarp kitko pasiteirauja, ką šie šiandien jam turi.

Žinoma, ne jam pačiam, o labdaros ir paramos fondui "Maisto bankas". Jo sugalvota idėja paprasta. Jei produktui galioti lieka diena ar dvi, pirkėjai renkasi šviežesnį maistą. Dar geri produktai lieka lentynose, o vėliau būna tiesiog išmetami. Šiais laikais, kai vis daugiau žmonių skursta, toks elgesys atrodo nesuprantamas. Todėl "Maisto bankas" pasiūlė prekybos centrams tokius produktus skirti varguoliais besirūpinančioms organizacijoms.

Svarbiausia – veikti greitai

Prekybos centrams sutikus prisidėti, "Maisto bankas" įgyvendino maisto paskirstymo ir dalijimo skurstantiesiems modelį. Svarbiausia čia – operatyvumas, nes parduotuvės atsisako tik tokių produktų, iki kurių galiojimo laiko pabaigos lieka diena ar dvi.

Nedaug resursų turinčiam "Maisto bankui" teko ieškoti pagalbos iš šalies. Kai bendrovė "City Service" pasiūlė fondui naudotis savo patalpomis Spaudos rūmuose, skyrė biurą Žvėryne, parėmė transportu ir vairuotojų paslaugomis, maisto paskirstymo idėją įgyvendinti tapo kur kas paprasčiau.

Su "Maisto banku" bendrovė jau draugauja daugiau nei metus – parama patalpomis ir transportu padeda "Maisto bankui" labdaringą veiklą vykdyti ir Kaune, Klaipėdoje, Šilutėje.

V.Lipavičius – vienas iš bendrovės "City Service" vairuotojų, sutikusių keisti savo įprastą gyvenimo ritmą. Kiekvieną rytą vairuodamas autobusiuką, savo rankomis sukraudamas maisto produktus jis džiaugiasi galėdamas prisidėti prie gražios idėjos. Juo labiau kad įsidirbus viskas tapo paprasčiau – susidraugavo su parduotuvių darbuotojais, sugalvojo trumpesnį maršrutą. "Dabar dažniausiai iki vienuoliktos valandos jau būnu atlikęs darbus", – džiaugėsi jis.

Maisto kiekiai neprognozuojami

Kiekvieną kartą išvažiuodamas rinkti maisto produktų iš prekybos centrų V. Lipavičius nežino, kiek jų bus palikta. "Kartais būna vos pora dėžių, kartais – daugiau nei dešimt, net nežinau, nuo ko tai priklauso. Po šventinių dienų būna daugiau. Matyt, žmonės jau anksčiau būna visko prisipirkę ir į parduotuves nebeina", – svarstė "City Service" vairuotojas. Prieš Kalėdas jam teko įprastą maršrutą įveikti du kartus – visi produktai netilpo į autobusiuką.

Kas rytą vairuotojas savo kelionę pradeda nuo apsilankymo prekybos centre Žirmūnuose. Iš jo V.Lipavičius išvažiuoja su keliomis dėžėmis su duona, pienu, jogurtais, įvairiais kitais maisto produktais. Prieš metus, kai vyras pradėjo dirbti šį darbą, produktų įvairovė buvo mažesnė. "Duonos būdavo gal kokių trijų rūšių. Dabar visų net nežinau. Štai, duona su medumi, "Inteligentų" duona – tokių seniau nebūdavo", – rodė jis prekybos centro darbuotojų sukrautas dėžes.

Pirmą kartą sustojus, beveik tuščiame autobusiuke dėžės važinėja pirmyn atgal, tačiau V.Lipavičius užtikrina, kad taip bus neilgai. Priešakyje – dar penkios parduotuvės. Prie kiekvienos sustojęs vairuotojas sparčiai sukrauna jam paliktas dėžes ir juda toliau. Palaukti tenka nebent tuomet, kai tuo pačiu metu atvažiuoja sunkvežimis su naujomis prekėmis. Tiekėjų automobilius parduotuvių darbuotojai turi priimti pirmus.

"Kai galiu, tiesiog pasistatau autobusiuką šiek tiek toliau, kad neužstatyčiau sunkvežimiams įvažiavimo, o pats dėžes susinešioju", – pasakojo jis, vieną po kitos kraudamas maisto produktus į sparčiai pilnėjantį autobusiuko galą. Aplankius šešis jam paskirtus prekybos centrus krovinio svoris kasdien vidutiniškai siekia vieną toną – nebereikia net jokios mankštos.

Dalis labdaros – į vienuolyną

Paskutinis sudarytame maršrute – prekybos centras "Iki" autobusų stotyje. Iš šios parduotuvės surinktus maisto produktus V.Lipavičius iškart veža Motinos Teresės seserims iš Dievo meilės misionierių labdaros organizacijos namų Vilniuje. Jos iš šių maisto produktų ruošia valgį čia ateinantiems nelaimėliams.

"Savaitgaliais, kai mes nedirbame, jos pačios nueina į prekybos centrą ir produktus parsiveža vežimėliais. Kartą buvo ir taip, kad man visi produktai netilpo, pasakiau, kad kol nuvažiuosiu dar kartą, joms reikės valandą palaukti. Jos mane nuramino ir išėjo parsivežti maisto pačios", – vienuolių stiprybe stebėjosi vairuotojas ir džiaugėsi, kad šios jį visuomet labai maloniai priima.

Atvažiavusį "Maisto banko" autobusiuką džiugiai sutinka ne tik seserys, bet ir patys Dievo meilės misionierių labdaros organizacijos namų gyventojai. Šypsodamiesi atvažiavusiam vairuotojui jie skuba padėti iškrauti krovinį. Žino, kad jei ne jis, pietų stalas būtų gerokai kuklesnis.

Išdalija visiems

Atidavęs dalį maisto vienuolynui, V.Lipavičius likusius produktus veža į "Maisto banko" sandėlį Spaudos rūmuose. Savanorių dar kartą patikrinto ir išrūšiuoto maisto čia atvyksta pasiimti įvairių labdaros organizacijų atstovai.

"Labai džiaugiamės "Maisto banko" parama. Išskirstome ją po skirtingas vietas. Parapijoje norintys pavalgyti žmonės turi iš anksto užsiregistruoti. Pagal tą sąrašą gauname ir reikalingo maisto. Labdaros valgykloje pietauja apie 500 žmonių. Visų pamaitinti "Maisto bankas", aišku, negali, bet, pavyzdžiui, jei gauname dešros ar dešrelių, supjaustome, sudedame į kokią košę ir išdalijame visiems", – pasakojo Vilniaus arkivyskupijos "Caritas" ūkvedys Gintautas Indriulionis.

Dalį gautų produktų "Caritas" taip pat išdalija pas juos į socialinę tarnybą ateinantiems skurstantiems žmonėms, daugiavaikėms šeimoms. "Produktų būna įvairių – duonos, pieno, mėsos, daržovių. Džiaugiamės tuo, ką gauname", – šypsojosi jis.

Iš "Maisto banko" gaunamų produktų paramą socialiai remiamoms šeimoms taip pat teikia viešoji įstaiga "Vilniaus policijos klubas vaikams ir jaunimui". "Esame labai patenkinti bendradarbiavimu su "Maisto banku", jie tikrai mums labai padeda – galime padėti prasimaitinti 28 pas mus užsiregistravusioms šeimoms", – sakė klubo vadybininkė Daiva Cicėnienė.

Kiekvieną dieną "Maisto bankas" Vilniuje iš viso surenka apie dvi tonas maisto ir jį išdalija maždaug 30 organizacijų, o jos pamaitina apie 1200 žmonių.

"Dalis žmonių būna tie patys, kurie gauna maitinimą, pavyzdžiui, dienos centruose, dalį maitiname kartą per savaitę, kitus – tik kartą per mėnesį, priklausomai nuo situacijos. Tačiau džiaugiamės, kad kol kas mūsų veikla sėkmingai plečiasi. Surenkame kur kas daugiau maisto nei prieš metus, gavome iš "City Service" didesnes, patogesnes sandėlio patalpas ir dar vairuotojai mums labai padeda, be jų to niekaip nepadarytume. Vilių mes jau laikome savanoriu“, – šypsojosi "Maisto banko" direktorė Deimantė Žebriauskaitė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų