Pereiti į pagrindinį turinį

Smurtautojai šeimose rimsta?

2012-06-06 14:38
Smurtautojai šeimose            rimsta?
Smurtautojai šeimose rimsta? / Shutterstock nuotr.

Praėjusių metų pabaigoje įsigaliojęs smurto artimoje aplinkoje įstatymas atskleidė piktžaizdę. Policijos paros įvykių apžvalgoje smurto atvejai šeimose buvo registruojami kasdien ir ne po vieną. Šiandien tokių atvejų sumažėjo.

Prieš keletą dienų Kauno pareigūnai skubėjo į butą Partizanų gatvėje. Neblaivus 39-erių metų sutuoktinis muša dviem metais jaunesnę sutuoktinę. Jau vėliau pareigūnai surašė, kad vyras tampė moterį už plaukų, kumščiu sudavė į įvairias kūno vietas, ne mažiau kaip penkis kartus spyrė.

Smurtavęs sutuoktinis uždarytas atvėsti ir išsiblaivyti į Kauno vyriausiojo policijos komisariato areštinę, o Dainavos policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo. Pagal baudžiamąjį kodeksą už tokią veiką numatytas areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Dėl šokiruojančių skaičių tik įsigaliojus smurto artimoje aplinkoje įstatymui pareigūnai mėgino raminti, kad tai nėra šių nusikaltimų protrūkis. Pareigūnai garantavo, kad panašūs mastai buvo visą laiką, tačiau nebuvo įstatymo, išskiriančio šių nusikaltimų į atskirą eilutę.

Praėjus pusmečiui skaičiai rodo, kad smurto artimoje aplinkoje atvejų Kaune mažėja. „Gal įstatymas veikia?“ – retoriškai mėgino atsakyti Kauno vyriausiojo policijos komisariato atstovas Kęstutis Kasciukevičius. Pareigūnas nedrįso prognozuoti mažėjančių ir kartu džiuginančių skaičių tendencijos.

Smurto artimoje aplinkoje atvejus tiriantys pareigūnai išskiria keletą galimų variantų. Neatmetama prielaida, kad smurtautojai, kartą nuvežti į areštinę ir pajutę galimą bausmės grėsmę už savo nevaldomas emocijas, susigriebė ir antrą kartą to paties daryti nebedrįsta. Pareigūnai priminė esant nemažai atvejų, kai po pagalbos skambučio pačios aukos ateidavo prašyti paleisti smurtautoją. Anksčiau ne visada pagrįstai kviesdavusios pareigūnus, moterys taip pat pagalvoja prieš skambindamos.

„Galiausiai visi susipažino su įstatymu ir taikomomis priemonėmis. Įsigaliojus įstatymui, buvo sėkmingai išplatinta ir prevencinė medžiaga“, – mažėjančius smurto artimoje aplinkoje atvejus aiškino Kauno vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos prevencijos skyriaus viršininkas Tauris Stauskis. Viršininkas įsitikinęs, kad didžiausią įtaką turėjo švietėjiška veikla.


Kauno policijos pateikta statistika

Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė

Užregistruota pranešimų 385 358 241 253 190

Pradėta ikiteisminių tyrimų 91 86 70 74 48

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų