Pereiti į pagrindinį turinį

Socialdemokratai kala pleištą į Sėkmės koaliciją

2009-10-14 09:20
Mesijas: K.Kriščiūnas užsimojo kurti tautos gelbėjimo koaliciją.
Mesijas: K.Kriščiūnas užsimojo kurti tautos gelbėjimo koaliciją. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kauno socialdemokratai ragina miestą valdančius konservatorius sudaryti dviejų partijų koaliciją, o už borto palikti Liberalų sąjūdžio ir "Jaunosios Lietuvos" atstovus.

Valdyti, bet ne remti

"Situacija yra tokia bloga, kad išeities reikia ieškoti sutelktomis jėgomis. Reikia tautos gelbėjimo koalicijos", – įsitikinęs Socialdemokratų frakcijos seniūnas Kęstutis Kriščiūnas. Vakar po susitikimo su meru konservatoriumi Andriumi Kupčinsku ir jo patarėja Edita Gudišauskiene jis pripažino, kad jo pasiūlymas mero nesužavėjo.

"Jie turi 18 vietų, mes – 6, todėl koalicija būtų stabili. Bet konservatoriai labai myli Liberalų sąjūdį ir nenori rimtesnių permainų. Teks ieškoti kitų sprendimų, kaip padėti miesto žmonėms", – užuominomis kalbėjo K.Kriščiūnas.

Socialdemokratai iki šiol rėmė Sėkmės koaliciją, kurią sudaro Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis ir partija "Jaunoji Lietuva". Šiemet socialdemokratai ne kartą yra viešai pareiškę, svarstantys galimybę neberemti koalicijos.

"Dabar mes negalime remti visų koalicijos sprendimų. Norime susitarti, kad kai kuriuos sprendimus palaikysime, bet tikimės, kad valdantieji palaikys ir mūsų iniciatyvas", – aiškino Socialdemokratų frakcijos seniūnas. Jis tarybos posėdžiuose piktai kritikavo ne vieną valdžios sprendimą.

Privilegijų žadėti neskuba

A.Kupčinskas tikino, kad apie politinių postų dalybas su socialdemokratais kol kas nekalbėta. "Dalyvavimas koalicijoje privilegijų jiems nesuteiks. Jokių pozicijų keisti kol kas nenumatyta", – pareiškė meras. Tačiau jis užsiminė, kad susitikime su socialdemokratais kalbėta apie tarybos komisijas ir komitetus. A.Kupčinsko teigimu, visi šie klausimai bus aptariami koalicijos posėdyje.

K.Kriščiūnas viliasi, kad artimiausiu metu bus surengtas dar vienas susitikimas su valdančiaisiais, nulemsiantis koalicijos ateitį.

Konservatoriai neskuba į savo glėbį priimti socialdemokratų. A.Kupčinskas neslepia – akivaizdaus poreikio nėra. "Kadencijos pradžioje jie turėjo realią galimybę jungtis į koaliciją, bet ja nepasinaudojo, – priminė konservatorių lyderis.

Anot jo, likus kiek daugiau nei metams iki savivaldybių rinkimų, socialdemokratai nori būti labiau matomi, todėl ir prašosi priimami į koaliciją.

Mato asmeninius interesus

Kadencijos pradžioje, socialdemokratams parėmus Sėkmės koaliciją, buvo sukurtas ketvirtas vicemero postas, atitekęs socialdemokratui Steponui Vaičikauskui. Šių metų balandžio pabaigoje trintis tarp konservatorių ir socialdemokratų kilo, kai buvo panaikintas tarybos komitetas, kuriam vadovavo K.Kriščiūnas.

Gegužę socialdemokratai kaltino neveiklumu ir bandė nuversti Liberalų sąjūdžiui priklausantį vicemerą Rimantą Mikaitį. Tada K.Kriščiūnas tikino, kad socialdemokratai galėtų pasiūlyti geriau dirbančių žmonių į šį postą.

"Galimybių vadovauti ir dirbti buvo daug, bet iki šiol socialdemokratai labiau rodė norą užimti postus, o ne nuoširdžiai padirbėti", – įsitikinęs R.Mikaitis. Anot jo, oficialiai remiantys koaliciją socialdemokratai dažnai lieka nuošalyje ir realios paramos neparodo.

Vicemeras Stanislovas Buškevičius, atstovaujantis partijai "Jaunoji Lietuva", socialdemokratų siūlymus kurti dviejų partijų koaliciją vadina nemotyvuotais. "Tai gali būti daroma ne dėl žmonių gerovės, o dėl kažkokių asmeninių interesų ar užkulisinių dalykų", – įžvelgė jaunalietuvis.

Dėl savo kėdės S.Buškevičius tikino nesibaiminantis. "Nieko nėra laikiniau už politinį postą", – juokėsi vicemeras.

"Socialdemokratai jau yra koalicijoje, turi postus. Visa kita – tik rinkėjų apgavystė, nes jie ir taip dirba su konservatoriais", – stebėjosi opozicinės Darbo partijos frakcijos seniūnas Pranas Paškevičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų