Pereiti į pagrindinį turinį

Sodo mėlynė – viešnia iš Pietų Amerikos

2009-03-09 09:00

Mėgstantieji pasipuikuoti savo sode ar darže naujovėmis, turėtų dažniau atsiversti Loretos Ažukienės knygelę "Egzotika iš sėklų", kurios autorė pažeria daugybę patarimų, kaip auginti vieną ar kitą neįprastą augalą. Pavyzdžiui, sodo mėlynę.

Sodo mėlynė – tai žolinis, primenantis paprikas, krūmas, ant stiebo ties kiekvienu bambliu išauginantis po dvi šakeles. Jų pažastyse formuojasi vieno centimetro skersmens gelsvi žiedai. Vyšnios dydžio uogos silpnai laikosi ant šakų, o pernokusios yra mėlynai juodos spalvos, mėlynių skonio. Nuo vieno krūmo galima priskinti iki vieno kilogramo skanių uogų.

Sodo mėlynės sėklos sėjamos kovo pabaigoje, kaip ir lauke augsiantys pomidorai. Jų ir priežiūra – ta pati.

Daigai sodinami saulėtoje vietoje. Krūmo formos augalo lapija labai dekoratyvi, panaši į paprikos. Šiam plačiai išsikerojančiam savidulkiui augalui atramų nereikia.

Rugpjūčio pabaigoje mėlynės viršūnes reikia patrumpinti, kad ji spėtų subrandinti užmegztas uogas. Sodo mėlynė žydi ir dera iki pirmųjų šalnų. Nukritusios, nesurinktos uogos per žiemą puikiai išsilaiko dirvoje ir pavasarį sudygsta. Pasodinus daigus į vietą, galima tikėtis derliaus, nors šiek tiek ir vėlyvesnio, nei tuomet, kai sėjame patys. Jos valgomos šviežios, tinka desertiniams patiekalams, kompotams, košėms pagardinti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų