Pereiti į pagrindinį turinį

Šokas: Kaune staiga pakeisti 100 namų adresai

2013-02-08 08:04
Šokas: Kaune staiga pakeisti 100 namų adresai
Šokas: Kaune staiga pakeisti 100 namų adresai / Artūro Morozovo nuotr.

Ne vienas kaunietis sužinojo, kad nuo šiol gyvens tuose pačiuose namuose, bet kitoje gatvėje. Savivaldybė teigia, kad taip bus patogiau patiems gyventojams. Kaune yra 63 gatvės, kurias pagal Vyriausybės nurodymą teks pervardyti.

Bijo nesulauksianti greitosios

„Nuo senų laikų gyvenome Neringos gatvėje. Vos neišgriuvau, kai perskaičiau savivaldybės atsiųstą pranešimą: nuo šiol gyvensime J.Vienožinskio gatvėje“, – pasakojo kaunietė Zita Kraujelienė.

J.Vienožinskio gatvė yra šalia dvibučio namo, kuriame moteris gyvena. Įvažiavimo kelias į namo kiemą – iš greta esančio Baltų prospekto.

„Jau ir anksčiau vargdavome, kai norėdavome prisikviesti greitąją medicinos pagalbą. Mus sunkiai rasdavo. Kaip dabar greitoji mus ras? Su rentgenu? Iš J.Vienožinskio gatvės į mūsų kiemą nėra net jokio įvažiavimo keliuko“, – suglumusi kalbėjo moteris.

„Ar iš žvaigždžių mums tą naują adresą pripaišė? Va, kad Baltų adresą mums būtų padarę! Būčiau nepatingėjusi ir nuėjusi pasakyti ačiū“, – bėrė Z.Kraujelienė.

Keisti būtina

Kauno miesto savivaldybės Urbanistikos skyriaus infrastruktūros poskyrio vyriausiasis specialistas Ramūnas Deveikis teigė, kad Z.Kraujelienės adresas pakeistas, nes to reikalavo vidaus reikalų ministro įsakymas. Gyventojų, kurių adresai jau pasikeitė arba artimiausiu metu pasikeis, Kaune – dešimtys.

„Pagal ministro įsakymą gatvė turi būti ištisinė, kitų objektų neskaidoma ir nedalijama linija. Minėtas dviejų butų pastatas Neringos gatvėje buvo vienintelis adreso objektas Neringos gatvės atkarpoje, atkirstoje Baltų prospekto“, – sakė specialistas.

R.Daveikis pridūrė, kad pakeitimai gyventojams – tik į naudą, taip bus lengviau juos rasti.

Z.Kraujelienės namas, anot urbanisto, buvo priskirtas J.Vienožinskio gatvei, nes į pastatą patenkama iš artimiausios adresų registre esančios J.Vienožinskio gatvės.

Šalia yra ir Baltų prospektas, bet ši gatvė yra C1 kategorijos. Šios kategorijos gatvėse, siekiant užtikrinti eismo saugumą, įvažos į sklypus galimos ne tankiau kaip kas 250 m.

Paragino Vyriausybės atstovė

Savivaldybė namų adresus keičia, paraginta Vyriausybės atstovės Rasos Norkienės. Jos atsiųstame reikalavime teigiama, kad teisės aktų reikalavimų pernai neatitiko šios Kauno gatvės:

Alksnių, Antagynės, Archyvo, Brolybės, Buriuotojų, Chemijos, Daugėliškių, Diemedžio, Gedimino, Giedros, Girionių, Girstupio, Goštautų, J.Mateikos, Josvainių, Karaliūnų, Karmėlavos, Karo aviacijos, Keramzito, Kranto 11-oji, Kranto 12-oji, Kulautuvos, Kurpių, Laimos, Lazūnų, M.Mažvydo, Melsvių, Milikonių, Moliakelio, Neringos, Neveronių, Perlojos, Pikulo, Plungės, Povų, Prūsų, Pumpurų, Ramovės, Riešutų, Sietyno, Siūlų, Skriaudžių, Skudučių, Šaldytuvų, Šešupės, Šėtos, Tauro, Titnago, Tytuvėnų, Užtvankos, V.Mirono, Vaivorykštės, Varnių, Vasarvietės, Virbalio, Zylių, Žemynos, Žibučių, Žiemių, Žilvičių, Žirgelių gatvės, Kauko alėja, Jaunimo aikštė.

R.Deveikis sakė, kad jau pakeista apie 100 šioms gatvėms anksčiau priskirtų adresų, tačiau dar daug liko ir nepakeistų. Daugiausia tokių – Aleksote, Vilijampolėje.

Nemažai gyventojų nė neįtaria

Specialistas R.Deveikis teigė, kad, gyventojams išsiuntus informaciją su nurodytais naujais jų adresais, sulaukęs daug nepatenkintų gyventojų skambučių, tačiau tikino, kad daugelį įtikino jo išdėstyti argumentai.

Sprendimas buvo pakeistas tik vieninteliu atveju. „Kauko alėja ir joje esantis adresas yra kultūros paveldo objektas“, – aiškino R.Deveikis.

„Negali gatvė kažkur prasidėti, nutrūkti ir vėl tęstis. Gatvė yra nenutrūkstanti ir ištisa ašinė linija, todėl joje negali būti kokių nors pasislinkimų ar nutrūkimų. Taip nusprendėme ne mes, o patvirtino ministras savo įsakymu“, – sakė Kauno miesto savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius.

Ši problema sprendžiama vieną gatvės dalį pervardijant nauju pavadinimu.

Vedėjas neslėpė, kad, kalbant apie likusius nepakeistus gatvių pavadinimus, kai kur teks ieškoti kompromiso. Viena tokių vietų – Kurpių gatvė. Ji tarsi susidaro iš dviejų atkarpų, tarp kurių yra 50 m tarpas: tai jau Palangos gatvė.

Šios gatvės patenka į paveldo zoną, o paveldosaugininkai nepritaria pavadinimų kaitaliojimui.

N.Valatkevičius pastebėjo, kad gatvių pervardijimas gali sukelti nepatogumų gyventojams: jiems reikės perrašyti sutartis dėl komunalinių paslaugų, taip pat pasikeisti kitus būsto dokumentus.

„Apie keičiamus adresus informuojame visas institucijas, bet iš tiesų gyventojams kyla nepatogumų. Tiesiog pakartosiu, kad naują tvarką sugalvojome ne mes“, – sakė Urbanistikos skyriaus vedėjas.

Vakar Kauno miesto taryboje buvo atidėtas klausimas dėl Aleksote esančios Vaivorykštės gatvės. „Tiesiog politikams paviešinau septynių gyventojų skundus“, – sakė N.Valatkevičius.

Medikams sumaišties nekyla

Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties Dispečerinės vadovas Giedrius Meškauskas sakė, kad dėl adresų keitimo sumaišties nekyla.

„Visą informaciją apie pasikeitusius gatvių pavadinimus, namų numeraciją mums praneša pati savivaldybė. Pasikeitusius duomenis kaip įmanoma greičiau perkeliame į savo kompiuterinę sistemą“, – kalbėjo G.Meškauskas.

Didesnė problema, anot jo, yra neiškabinti namų numeriai, lentelės su gatvių pavadinimais. „Automobiliuose yra įrengtos navigacijos sistemos, esant reikalui, medikams kelyje susigaudyti padeda ir dispečeris, ekrane matantis brigadų judėjimą“, – aiškino dispečerinės vadovas.

Be to, medikai iš automobilio vieno mygtuko paspaudimu gali tiesiogiai susisiekti su pagalbą kvietusiu žmogumi ir jo pasiklausti orientyrų.

„Jeigu žmogus nežino adreso, stengiamės, kad jis bent apibūdintų, kur važiuoti, kurioje vietoje išsukti iš vienos gatvės į kitą. Gal netoli yra degalinė, parduotuvė, išsiskiriantis medis, paminklas?“ – pasakojo G.Meškauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų