Sostinėje atgimsta viešosios erdvės

  • Teksto dydis:

Vilniaus daugiabučių rajonuose atgaivintos gyventojų poilsiui ir pramogoms tinkančios išskirtinės erdvės.

Žaliosios erdvės jau atnaujintos Naujininkų, Antakalnio rajonuose, o per vasarą bus sutvarkyti ir kiti 13 skverų Naujamiesčio (Algirdo g.), Pašilaičių (Žemynos g. ir Medeinos, Gabijos, Pašilaičių g. ir Laisvės pr.), Karoliniškių (tarp L. Asanavičiūtės, V. Maciulevičiaus, V. Druskio ir Sietyno g., tarp L. Asanavičiūtės, D. Gerbutavičiaus, R. Jankausko ir Sietyno g. bei  L. Asanavičiūtės, I. Šimulionio, A. J. Povilaičio g.), Vilkpėdės (Savanorių pr.), Lazdynų (Erfurto g.), Justiniškių (Taikos, Justiniškių ir Rygos g.) bei N. Vilnios (tarp Gerovės g. ir Vilnios upės) rajonų skverų.

„Mano tikslas, kad kiekvienas vilnietis ne didesniu kaip 500 metrų atstumu nuo namų turėtų jaukią, žalią erdvę poilsiui ir atokvėpiui. Todėl tankiausioje Vilniaus dalyje – daugiabučių namų rajonuose – įrengiame naujus skverus, kurie suteiks galimybę miesto gyventojams kokybiškai leisti laisvalaikį šalia savo namų“, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Mano tikslas, kad kiekvienas vilnietis ne didesniu kaip 500 metrų atstumu nuo namų turėtų jaukią, žalią erdvę poilsiui ir atokvėpiui.

Daugelyje skverų bus įrengti pėsčiųjų takai, apšvietimas, pakloti šaligatviai, kai kur įrengtos vaikų žaidimo aikštelės, pastatyti suoliukai, apželdinta teritorija. Per ateinančius metus planuojama sutvarkyti dar 17 viešųjų erdvių, skirtų miestiečių poilsiui ir pramogoms.

Gegužę baigti tvarkyti skverai Naujininkų ir Antakalnio rajonuose. Naujininkuose, prie Juventos gimnazijos Telšių g. šalia vaikų lopšelio-darželio ir gimnazijos esantis skveras ilgus metus buvo apleistas, apaugęs krūmokšniais ir užverstas šiukšlėmis. Beveik 1000 kv. m ploto teritorija pernai buvo išvalyta, išgenėti menkaverčiai krūmokšniai, išvežtos atliekos. Sendinto betono trinkelėmis išgrįsti pėsčiųjų takai ir įrengti nuožulnūs nuvažiavimai, atsėta veja, pastatyti suoliukai. Vilniečių pamėgtoje dviratininkų traukos trasoje P. Vileišio gatvėje, nuo Šilo tilto iki Antakalnio g. 120, nutiestas naujas beveik pusantro kilometro raudono asfalto dviračių takas su šaligatviais, sujungęs Šilo tiltą su trasa link Antakalnio žiedo.  P. Vileišio gatvėje buvo nutiestas ne vien pėsčiųjų ir dviračių takas: įrengta 16 naujų suoliukų, įrengtas apšvietimas, pasodinta apie 100 įvairių medžių – liepų, klevų, šermukšnių, pušų, gudobelių, maumedžių, obelų bei daugiau kaip 500 dekoratyvių krūmų – putinų, šeivamedžių, jazminų, serbentų ir kt.

Naujomis žaliomis erdvėmis jau gali džiaugtis ir Pilaitės, Fabijoniškių, Šeškinės bei Viršuliškių rajonų gyventojai. 

Pilaitėje, Tolminkiemio, Vydūno ir Įsruties gatvių sankirtoje esančiame sklype atnaujinta iki šiol buvusi apleista pilaitiškių mėgstama žalioji erdvė. Skvere pakloti nauji šaligatviai, vaikų žaidimo aikštelė, suoliukai, apšvietimas, pasodinta apie 100 medžių ir krūmų, netrukus teritorija bus apželdinta veja.

Beveik dviejų hektarų skvere Fabijoniškėse, nuo Fabijoniškių g. 24 iki Fabijoniškių g. 78 pastatų, įrengti nauji šaligatviai, skaldelės takai, suoliukai, apšvietimas, pasodinti medžiai ir krūmai, netrukus teritorija bus apželdinta ir veja. 

Šeškinėje, ties Paberžės g. 18 pastatu, esančioje viešojoje erdvėje įrengti nauji ir atnaujinti seni takai, apšvietimas, sutvarkyti šaligatviai, pakeistos laiptų pakopos, judėjimo negalią turintiems neįgaliesiems įrengta nuovaža.

Viršuliškėse esančiame skvere įrengti nauji pėsčiųjų takai bei atnaujinta esamų takų asfalto danga. Skvere pakloti nauji šaligatviai, takai, o viduryje žaliosios erdvės įrengta aikštelė – ratas, kurį netrukus papuoš daugiametės gėlės. Artimiausiu metu skvere bus pastatyti ir suoliukai. Vėliau, rudenį, čia bus pasodinti ir apie 150 įvairių medžių bei krūmų.  

Naujos viešos erdvės – viena iš vilniečių gyvenamosios aplinkos gerinimo programos dalių: be naujų skverų įrengimo, šiemet taip pat bus sutvarkyta 80 km gatvių, 350 įvažiavimų į daugiabučių namų kiemus ir paklota daugiau kaip 20 km naujų šaligatvių.

Per dvejus metus naujų viešųjų erdvių rajonuose sutvarkymui skirta apie 3 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių