Pereiti į pagrindinį turinį

Sostinėje - nedrausmingųjų medžioklė

2009-06-13 09:00
Sutriko: iš Utenos atvykęs A.Šimonėlis teisinosi nuorūką metęs ne ant gatvės, o į kanalizacijos šulinį.
Sutriko: iš Utenos atvykęs A.Šimonėlis teisinosi nuorūką metęs ne ant gatvės, o į kanalizacijos šulinį. / Aušros Pumputytės nuotr.

"Vilniaus diena" su savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnais išsirengė į miestą teršiančių gyventojų gaudynes. Per porą valandų trukusį reidą pareigūnai pričiupo dvi viešoje vietoje alų geriančias studentes ir keturis rūkalius.

Nustebino uteniškį vairuotoją

Pagal planą pirmiausia pasukome link Užupyje įsikūrusio ūkininkų turgelio. Pareigūnų tikinimu, tai – viena iš aplinkos teršėjų pamėgtų vietų. Kai turgus uždaromas, prie dengtų prekystalių susėda rajono rūkaliai ir alaus mėgėjai. Po jų vakaronių prekystaliai būna nukloti tuščia alkoholio tara, o aplink nusėta nuorūkomis.

Privažiavus kvartalą pareigūnų žvilgsniai susmigo į galimą pažeidėją. Greta turgaus, prie pat autobuso baigęs rūkyti vyras nuorūką mestelėjo į kanalizacijos šulinį. Vairuotojas Albinas Šimonėlis iš Utenos negalėjo patikėti savo ausimis, kai prie jo prisiartinę pareigūnai dėl numestos nuorūkos išrašė pažeidimo protokolą ir informavo apie gresiančią nuo 20 iki 2 tūkst. litų baudą.

"Į lataką numečiau. Ten visos šiukšlės suplaukia: ir lapai, ir žolės, tai ką ta nuorūka latakui padarys? Suprantu, kad ant gatvės mesti negalima. Čia jau ne nusikaltimas, man atrodo. Baikit, ką čia juokus krečiat?" – gynėsi nuo pareigūnų A.Šimonėlis, traukdamas asmens dokumentą.

Pažeidėjui surašytas protokolas ir įteiktas šaukimas į savivaldybės Administracinės komisijos posėdį, kur jam ir bus skirta bauda. Pastaraisiais atvejais už numestą nuorūką komisija skyrė 300–350 litų baudas.

Įkliuvo ieškomas policijos

Iš turgavietės patraukėme į Pilies gatvę. Po darbo dienos ištuštėjusiuose prekiautojų kioskuose taip pat mėgsta glaustis įvairaus plauko liaudis. Ir iš tiesų privažiavę arčiau pastebėjome į kioskus sugužėjusią minią žmonių. Viename spietėsi lenkų turistų grupė, kitame – keletas nuo alkoholio įkaušusių vyrų. Vienas jų prisidegė cigaretę.

Mes su pareigūnais nuo lietaus pasislėpėme gretimame kioske ir ėmėme sekti rūkalių. Šis, baigęs traukti cigaretę, nuorūką švystelėjo pro kioskelio langą. Prie jo iškart prisistatė du viešosios tvarkos sargai.

Vyras ėmė teisintis nenorėjęs pažeisti taisyklių, nuorūką tučtuojau galintis pakelti ir labai apgailestaująs dėl tokio savo elgesio.

Tačiau iškilo kita problema – vyras, prisistatęs Serafimo Lovmianskio vardu, tikino neturįs su savimi jokio asmens dokumento ir gyvenąs nakvynės namuose. Teko kviesti sostinės policijos pareigūnus, kad šie nustatytų tikrąją pažeidėjo tapatybę. Artimiausiame komisariate paaiškėjo, kad sučiuptas numetęs nuorūką asmuo yra ieškomas policijos.

Prajuokino lenkus turistus

Vos policija išlydėjo vieną pažeidėją, akiratyje pasirodė kitas. Nuspūdinęs kelis metrus nuo kioskelio vyras su baltu skėčiu rankoje užsirūkė. Traukdamas dūmą palengva jis judėjo link greta stovinčios šiukšliadėžės. Tačiau baigęs rūkyti staiga apsigalvojo ir nuorūką švystelėjo ant šlapios žolės.

Kaip paaiškėjo, Andrejus Aškelovičius yra kitame kioskelyje nuo lietaus pasislėpusios lenkų turistų grupės vadovas. Vos Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai ėmė jam rašyti pažeidimo protokolą, visa grupė iš gretimo kiosko ėmė blyksėti fotoaparatais.

Vyras pasijuto nejaukiai, bandė aiškinti, kad gali nuorūką pakelti, kad tokį pažeidimą padarė pirmą kartą ir atsiprašąs. Apie baudas už nuorūką jis tikino nieko negirdėjęs. Supratęs, kad su pareigūnais susitarti nepavyks, bandė derėtis dėl 20 litų, tačiau veltui. Gavęs šaukimą į Administracinės komisijos posėdį turistų grupės vadovas atsisveikino.

Prekiautoja kibo į atlapus

Kol vienas viešosios tvarkos pareigūnas rašė pažeidimo protokolą A.Aškelovičiui, kitoje Pilies gatvės pusėje, prekybinėje palapinėje užsirūkė jos savininkė Stasė Šnipienė. Sutraukusi cigaretę, jos likutį moteris numetė už palapinės.

Prisiartinus pareigūnams palapinėje kilo skandalas. Moteris šaukė nepadariusi jokio pažeidimo, nuorūkos nenumetusi, o tos dvi už jos palapinės pūpsančios su "Kent" užrašu – kažkieno kito.

"Baikit jūs, apsiraminkit. Ar aš viena "Kent" rūkau? Kam man tą nuorūką mėtyti, jeigu peleninę turiu?" – įraudusi iš pykčio gynėsi S.Šnipienė.

Jai į pagalbą atskubėjo kiti prekybininkai, kurie užsipuolė dėl neva netaktiško elgesio ne tik policijos pareigūnus, bet ir žiniasklaidą. Esą niekas negali įrodyti, kad jų kolegė padarė pažeidimą.

Viešosios tvarkos pareigūnai pasakojo, kad panašiose vietose visada kyla pareigūno ir nusižengusiojo taisyklėms konfliktas. Mat pažeidėjas jaučiasi gerokai saugiau, kai pričiumpamas savoje aplinkoje, o jam už nugaros spiečiasi užtarimo negailinti kompanija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų