Sostinėje prasidėjo žolės šienavimas

  • Teksto dydis:

Vos palijus, sostinės  žaliosiose erdvėse pradėta šienauti gerokai ūgtelėjusią žolę.

Per visą  sezoną Vilniuje paprastai nušienaujamas beveik 3 tūkst. hektarų plotas (prilygsta 4 tūkst. futbolo aikštynų). Į pagalbą pasitelktas įvairios technikos arsenalas  –  per 200 traktorių, rankinių žoliapjovių ir vejapjovių. Už tai, kad mieste būtų laiku ir kokybiškai nušienauta žolė, yra atsakingos kelios bendrovės: „Mano aplinka“, „Stebulė“ ir „VSA Vilnius“.

Pirmiausia žolė pjaunama prie reprezentacinių gatvių, žiedinių sankryžų, skverų, o vėliau  ir prie gyvenamųjų namų. Atsižvelgus į žolės aukštį ir augimo tempus, pirmiausiai susitvarkoma prie greito eismo ir magistralinių gatvių, po to žolė pjaunama ir prie likusių gatvių.

„Šįmet šienauti pradėjome panašiu metu kaip ir praėjusiais metais – pirmosiomis gegužės dienomis. Šienauti planuojama iki sezono pabaigos  – spalio mėnesio. Jei anksčiau žolė  būdavo nupjaunama tik tiek  kartų, kiek numatyta  sutartyse su miesto tvarkytojais, tai  nuo šiol žolė bus pjaunama pagal poreikį – atsižvelgus į žolės aukštį: centrinėje miesto dalyje aikštės ir skverai turi būti pradedami šienauti, kai žolės aukštis pasiekia 5 cm”,  – pasakojo Gintautas Runovičius, Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas.

Šienauti planuojama iki sezono pabaigos  – spalio mėnesio.

Pasak savivaldybės miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos  specialistų, po šienavimo žolės aukštis turi būti tarp 2 cm ir 5 cm. Gatvių skiriamosios juostos ir gatvei priklausantys želdiniai bei kiemų vejos turi būti šienaujamos, kai žolė pasiekia ne didesnį kaip 5-10 cm aukštį. Nupjovus žolės aukštis turi būti tarp 3 cm ir 5 cm.

Per keletą pirmųjų gegužės dienų jau sutvarkytos žaliosios erdvės aplink Konstitucijos prospektą, magistralinių gatvių žiedai, Narbuto, Geležinio Vilko, Baltupio, Minties, Šilo, Verkių, Pylimėlių, Justiniškių gatvių, Laisvės prospekto gatvių skiriamosios juostos ir kt. Šią savaitę darbai persikels Ozo, Narbuto, Krivių, Filaretų, Jasinskio, Pamėnkalnio, Basanavičiaus, Konarskio Vasario 16-osios, Jakšto, Žalgirio ir kitas gatves bei kiemus, Senamiesčio skverus.

Gatvių ir kiemų vejos yra šienaujamos žolę mulčiuojant t.y. nupjautą žolę paliekant ant dirvožemio paviršiaus. Tokiu atveju nušienautų teritorijų  ne tik nereikia tvarkyti, grėbti, bet ir palaikoma pastovi dirvos temperatūra, saugomos drėgmės atsargos, sudaromos geresnes sąlygos joje gyvenantiems mikroorganizmams. Neužstatytose teritorijose, šlaituose, žolė šienaujama ją smulkinant, sugrėbiant ir išvežant nušienautą žolę į žaliųjų atliekų sąvartyną. 

Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus specialistai kartu su miesto tvarkytojais nuolat tikrina atliekamų darbų kokybę. Už nekokybiškai atliktą darbą miestą prižiūrinčioms bendrovėms surašomi patikrinimo aktai ir taikomos finansinės nuobaudos. Raginame vilniečius pastebėjus nenušienautas teritorijas pranešti Rasai Ražanskienei el. paštu rasa.razanskiene@vilnius.lt arba tel.: (8 5) 2112135.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O kada š'Mašius imsis šieno ravėjimo?.. :s
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių