Pereiti į pagrindinį turinį

Sostinėje sumažėjo nemokamų automobilių vietų

2012-03-20 09:54
Sostinėje sumažėjo nemokamų automobilių vietų
Sostinėje sumažėjo nemokamų automobilių vietų / Tomo Urbelionio (BFL) nuotr.

Sostinės biudžetas turėtų pasipildyti naujomis įmokomis. Mieste apmokestintos 45 iki šiol nemokamos buvusios automobilių stovėjimo vietos.

Mokėti už stovėjimą nuo kovo 17 d. reikia norintiems savo transporto priemonę palikti A.Goštauto gatvės dalyje tarp J.Tumo-Vaižganto ir Mečetės gatvių. Apmokestinta 31 vieta palei upę einančios gatvės ruože. Taip pat mokamomis tapo 14 vietų prie A.Goštauto g. 8 namo. Čia paliktiems automobiliams taikomas 2 litų už valandą mokestis.

„Mieste naujai apmokestintos 45 automobilių stovėjimo vietos“, – dienraščiui teigė Vilniaus savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus Saugaus eismo poskyrio vedėjas Marius Maldeikis.

Šiuo metu sostinėje yra per 5 tūkst. mokamų automobilių stovėjimo vietų. Iš jų daugiausia, bemaž 3 tūkst., priskiriamos vadinamajai geltonajai zonai, kurioje taikomas 2 litų už valandą tarifas.

„Įkainiai peržiūrėti praėjusių metų rugsėjį, kai buvo panaikinta mėlynoji zona J.Lelevelio, A.Jakšto ir A.Vienuolio gatvėse. Taip pat pakeista įkainių skaičiavimo metodika požeminėse automobilių stovėjimo aikštelėse Gedimino prospekte ir Tilto gatvėje. Šiose aikštelėse už valandą stovėjimo reikia mokėti 2 litus“, – teigė M.Maldeikis.

Savivaldybės atstovas informavo, kad ateityje miestas planuoja tobulinti automobilių statymo sistemą. „Numatoma sukurti patogesnę atsiskaitymo mobiliaisiais telefonais sistemą, atnaujinti automobilių stovėjimo bilietų automatus. Taip pat planuojama padidinti automobilių statymo sostinėje vietų, ateityje turėtų būti pradėta statyti požeminė automobilių aikštelė po J.Lelevelio gatve“, – kalbėjo Saugaus eismo poskyrio vedėjas.


Automobilių statymas sostinėje (lentelė)

Zona Vietų skaičius Kaina (litais per valandą)

Žalioji zona 592 1

Geltonoji zona 2889 2

Raudonoji zona 1651 3

Mėlynoji zona 293 6

Šaltinis: Vilniaus savivaldybė


Statybos užstrigo

Vilniaus savivaldybės valdomai įmonei Vilniaus vystymo kompanijai, planuojančiai statyti požeminę automobilių aikštelę, kol kas nepavyko pasiskolinti iki 77 mln. litų investicijų projektams finansuoti.

Vilniaus vystymo kompanijos vadovas Renatas Dudonis sakė, kad planuojama skelbti naują konkursą.

Pernai gruodžio viduryje skelbta, kad nedidelė dalis paskolos lėšų būtų skirta iš išperkamosios nuomos bendrovės savivaldybės administraciniam pastatui išpirkti, o kita dalis – naujos požeminės automobilių aikštelės statybai.

Vilniaus vystymo kompanijai priklauso 20 aukštų savivaldybės pastatas. 100 proc. bendrovės akcijų valdo Vilniaus miesto savivaldybė.

Taip už 77 mln. litų paskolą Vilniaus vystymo kompanija vėl galėtų įkeisti savivaldybės administracinį pastatą. Dabar pastatas pagal išperkamosios nuomos sutartį priklauso „SEB lizingui“, ji galioti baigiasi 2014 m.

Už savivaldybės administracinį pastatą dar reikia sumokėti apie 14,9 mln. litų. Remiantis ekspertų skaičiavimais, atliktais spalį, naujos automobilių aikštelės statyba gali kainuoti apie 66,8 mln. litų, tačiau kaina gali būti ir mažesnė.

Naują požeminę automobilių stovėjimo aikštelę Vilniaus savivaldybė ketina statyti šalia Nacionalinio operos ir baleto teatro, prie J.Lelevelio ir A.Vienuolio gatvių sankirtos, joje ketinama įrengti apie 500 vietų automobiliams.

Tiesa, kai kurie ekspertai skaičiavo, kad pastatyti stovėjimo aikštelę miestui gali kainuoti net ir 150 mln. litų, nes valdininkai pamiršo apskaičiuoti paskolos mokėjimo palūkanas, nepridėjo PVM.

Aikštelę šalia Nacionalinio operos ir baleto teatro pastatyti sumanyta daugiau nei prieš dešimt metų. O projektai buvo rengiami iš viso dešimčiai panašių aikštelių miesto centre, tačiau miesto valdžioms pavyko įrengti tik vieną – po Gedimino prospektu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų